用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文輸入法
樓主: Cheeselover
go

中文輸入法 [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-3-27 10:16
我試過有朋友用用下文字,用錄音問我,我話我唔喜歡用錄音,叫佢問第二個
...
我都有親友留voice msg 係group, 講得唔清楚自己又唔check 番,有d msg 又與我無關,最後頂唔順直接唔聽全delete

MrBeast 發表於 20-3-27 10:20
我都有親友留voice msg 係group, 講得唔清楚自己又唔check 番,有d msg 又與我無關,最後頂唔順直接唔聽全d ...
不過我就用左呢個反面教材教導小朋友,什麼時候voice msg 是合適

Cheeselover 發表於 20-3-27 07:47
我預咗電腦科考一兩條,上到高小就不清楚,我都想知道,倉頡確實實快(如果習慣),但初學會比較花時間。我 ...
如果考得唔多,又確實唔想花太多時間去學和練,現代的小朋友都好忙,已經盡量想找留多d時間比佢地做自己想做的事。

kwokbobo 發表於 20-3-28 14:20
如果考得唔多,又確實唔想花太多時間去學和練,現代的小朋友都好忙,已經盡量想找留多d時間比佢地做自己想 ...

確實學太多太快,是家長杞人憂天?生怕將來被淘汰!
我不反對學新技能,但要學得有效率,既學習普通拼音,何不用它在電腦學習上,又要多教一套。
我現在教她打英文字,基本㘦,一樣悶

Cheeselover 發表於 20-3-31 08:02
確實學太多太快,是家長杞人憂天?生怕將來被淘汰!
我不反對學新技能,但要學得有效率,既學習普通拼音, ...
就係lor, 雖然現在的教育話想學生多元化,但其實學生個個各有所長,倒不如比時間佢地發展在自己最擅長的地方,深入了解和學習,學生有興趣,自然有動力,好過要學好多野,周身刀,但無張利。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

學好打字之後做野一定有用,如果覺得倉頡難,可以試下拼音,又可以練習普通話,一舉兩得
‹ 上一主題|下一主題