用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求意見:自行32網基榮定留62網抽獎?
go

求意見:自行32網基榮定留62網抽獎? [複製鏈接]

基榮我有20分,較谷、傳統、校舍舊,但油尖旺升中網好似好啲。
住62,甲一乙一想抽浸聯,但怕搏唔到,荃灣升中有人話太少band1,band2。

點揀好?請各位指教!
   1    0    0    0

補充,唔好意思,問定下年的,小朋友今年k2

tracer 發表於 20-3-23 02:03
基榮我有20分,較谷、傳統、校舍舊,但油尖旺升中網好似好啲。
住62,甲一乙一想抽浸聯,但怕搏唔到,荃灣 ...

返學路上單程時間幾長?尼點好重要。

基榮升中報表語言藝術,唔好被誤導。

自行20分是否必入唔知。但如果不考慮搬家,寧博近屋企的。穩陣做法是自行獲錄取后再考慮。

個人認爲基榮唔係熱門。大可參加抽獎后如若不理想再叩門都有機會。但如果自行獲錄取放棄然後再去叩門唔知有沒影響。趁有時間在家多做準備,提高萬一需叩門勝算。

PS:暫時未試過叩門。明年無升小一細路。

回覆樓主:

多謝指教!
如果單以中學校網計,油尖區會多啲band2 學校嗎(相對荃灣,因荃灣聽聞band1生都只能讀band2學校)

其實知小朋友唔太有書緣...只希望到時唔會差到直墜band3....

基榮升中有水份,我聽過,佢combine幾年報數...

tracer 發表於 20-3-23 18:31
多謝指教!
如果單以中學校網計,油尖區會多啲band2 學校嗎(相對荃灣,因荃灣聽聞band1生都只能讀band2學校 ...

油尖旺得兩間band2,劉皇發和信義,要睇你接唔接受到呢兩間

tracer 發表於 20-3-23 18:31
多謝指教!
如果單以中學校網計,油尖區會多啲band2 學校嗎(相對荃灣,因荃灣聽聞band1生都只能讀band2學校 ...

宜家先K2就知有/無讀書緣?言之尚早吧。

tracer 發表於 20-3-23 02:03
住62,甲一乙一想抽浸聯,但怕搏唔到,荃灣 ...

選浸聯,原因:
1. 基榮20分自行唔一定中
2. 升小一基榮在32網算是熱門校之一,但到升中是和31網一起屬油尖旺網,咁升中表現基榮確是不及兩間油天、新大天、協和,仲未計陳守仁和聖瑪利有高比例band 1生,基榮的band 1率不如想像的高,唔值得山長水遠去讀
3. 浸聯在荃灣是最好的津校之一,升中有一定的跨區能力
4. 油尖旺band 1中學雖然較多,但如上所述讀基榮面對同區強校競爭亦大,幾間英中更是唔少學生會跨區報考,而荃灣雖然只有四間英中,但浸聯有實力跨區,而相反應較少外區生會報荃灣英中
5. 油尖旺只有兩間band 2, 荃灣band 2選擇較多
6. 若不考慮升中噤長遠,只論教學,基榮應仍屬較傳統方式,浸聯好像較創新
7. 校舍及學校周圍環境,浸聯完勝
8. 擔心浸聯抽不中,第1點已提及,基榮20分也唔一定中。咁不如一心一意浸聯

WinnieCatCat 發表於 20-3-24 16:02
選浸聯,原因:
1. 基榮20分自行唔一定中
2. 升小一基榮在32網算是熱門校之一,但到升中是和31網一起屬油 ...

多謝你的用心及詳盡分析

的而且確,浸聯各方面好吸引

但我個人比較悲觀,預左乙一失敗。我在想,如抽不中浸聯,有幸入乙二乙三如柴天等,咁同基榮又點比較呢,會唔會水平相近?

多謝賜教!

tracer 發表於 20-3-25 02:03

多謝你的用心及詳盡分析

62區一念天堂,一念地獄,雖則柴天不置於地獄咁慘,但應該基榮好D。乙二仲有派到柴天/何小已經叫執到,當然放棄左基榮就要冒險,但用20分抽基榮又唔係一定得嘅。

樓上分析得好好,正路係留响荃灣區抽浸聯,但穩陣考幾間私小做back up,如有一兩間offer在手再大抽獎,個心定好多。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

8. 擔心浸聯抽不中,第1點已提及,基榮20分也唔一定中。咁不如一心一意浸聯

不過浸聯不用111? 咁其實自行先搏左20分基榮先,唔中都無損失?

tracer 發表於 20-3-25 21:42

不過浸聯不用111? 咁其實自行 ...

正如你所諗到,有20分點解唔用?除非你心儀嗰間係1-1-1,咁你報咗基榮,就無咗個1-1-1。

當然,如果20分嗰間學校係你本身唔係太想入,咁就不如唔報。返學放學係一個問題,你要預無校車自己接送。

我基榮自行應該有25分.......但我就係66校網.......我都唔知應該自行定搏大抽獎好??

kobematthew 發表於 20-3-26 14:27
我基榮自行應該有25分.......但我就係66校網.......我都唔知應該自行定搏大抽獎好??  ...

25分似乎必入,咁你個case 仲難諗...你本區沒特別心儀?

回覆樓主:

基榮近三年升中派位結果

回覆樓主:

基榮傳統但學術幾好,浸聯教學活動啲,各有優勝。

雖然話油尖旺區牌面好過荃灣,但 Band 2 係得兩間,仲要兩間都唔係學術好,評語亦普通。

浸聯咁唔利升中都可以 40+% Band 1(19 年都係 44%),當中好多都有跨區(如喇沙、伊中、培正)同考直資(如協恩、東九匯基、英華),而且年年都有呢啲出走人士,即係話以佢實力,如果去到其他區分,50% Band 1 唔係唔可能。
基榮冇實際升中業績,但睇佢上面擇要,3 年都係得一個協恩、一個男拔。睇返同區基道,基道 19 年 Band 1 係 25%,絕對跨區得一個(上智),冇人 Band 1 直資。其他他區學校油尖旺係有抽獎位,所以唔排除係抽獎入。以基榮呢度都有跨區有直資,咁佢應該 Band 1 比例係高過基道(可能 30% 鬆啲),但基道肯大方公佈成績,而基榮只肯講部份擇要,仲要三年夾埋,即係話基道算係進步中,而基榮大機會名大過實。
但基榮學術應該都唔錯,以前升中同班有幾個基榮,佢哋都學術正常,跟得上。

既然留係基榮要考頭 30%,甚至頭 25% 先可以有機會攞 Band 1,咁倒不如留係浸聯考頭 40%,又近屋企又升中好啲。

不過要入浸聯,必須有私小 backup。我覺得如果你只要肯多花時間及早栽培,到時候叩門,都可能叩到比基榮升中更好嘅小學。起碼升中會透明度高啲。

1998Ruby1998 發表於 20-3-29 14:42
雖然話油尖旺區牌面好過荃灣,但 Band 2 係得兩間,仲要兩間都唔係學術好,評語亦普通。

浸聯咁唔利升中都 ...

多謝你嘅意見,既然油尖旺都係兩間band2, 我多數都會抽返荃灣...基榮太傳統,怕小朋友失學習興趣。私小同叩門機會就好微,小朋友不受教,而且唔定性 睇佢夠不夠運了!

kobematthew 發表於 20-3-26 14:27
我基榮自行應該有25分.......但我就係66校網.......我都唔知應該自行定搏大抽獎好??  ...
66青衣校網, 我覺得基榮好似好過青衣區內學校, 但留意基榮係無校車, 要自找保母車或自己接送。

回覆 kobematthew 的帖子

66 最熱門係世德同主恩,世德接近 40%,主恩只肯講自己 51% 英中,所以估計都係 40% 呢個位。青澤 26%(有跨區)、亨澤 25%(無人跨區)。陳溢冇實際人數,但有人跨區有人直資,估計一個起兩個止,按照推論亦有 2X% Band 1。周演森無人跨區無人直資,保守估計得 10%。

按照歷年分享,世德、主恩、兩澤,都係乙一唔穩入,乙二陳溢/周演森應該仍有機嘅,但唔一定中。

按照咁嘅排位,我覺得除非你安排唔到接送,否則先穩入基榮,再試下叩門/升中轉網。基榮應該唔會連 20% 都冇。總好過去寶校。

‹ 上一主題|下一主題