用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求意見:自行32網基榮定留62網抽獎?
樓主: tracer
go

求意見:自行32網基榮定留62網抽獎? [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 20-3-29 14:42
雖然話油尖旺區牌面好過荃灣,但 Band 2 係得兩間,仲要兩間都唔係學術好,評語亦普通。

浸聯咁唔利升中都 ...

基榮升中報表係有藝術,但應該高於30%的B1率。

幾年前,基榮係每年詳細報表升中派彩資料。大約兩三年前開始改變(具體邊一年個人無記錄。)
印象中,基榮B1升中生中,伊中,九華,真光算多,三者計算每年約20個(近尼兩三年無從考究),當然,抽獎的必定佔多數。至於近兩三年開始改變放榜做法,其中咩原因,相信外人睇法各異。我自己係看淡——好耶沒理由唔全SHOW俾人睇。區内其他小學,派彩相對較好的全部詳盡記錄在校網(31的兩樽油和尚道友32的新舊大協)。從這個角度睇。應該係向下——相對以前來講。否則沒理由會三年合并報表。唯有的解釋就是——不穩定或近年稍微下降。正如紅磡女校,2018年亦猶抱琵琶半遮面——沒一如以往詳盡報表DSE數據,到2019年,終於出了數據,4+,5+大跌(具體請參閲升中有關POST)。同樣,紅磚女校,數年前開始改變一如既往的詳盡報表做法,改爲報四年合并平均數而無具體數據,應該……至於基X改變報表做法,估計係某一年,當采用新PS1數據時,有人依然使用過去類似做法,結果一部分學生跌落B2校。令該年數據不夠好睇。於是采取合并數據,避免給人感覺過大落差。但參閲區内其他小學,基榮B1高於30%仲係可以相信。

KL1利男仔,相信不少會員都清楚。

回覆 tracer 的帖子

本區冇咩特別心儀.......都係嗰幾間!只不過想穩入間平均好少少嘅學校.......一陣抽到寶校仲難搞!不過就係知基榮係比較chur.......(以前讀嗰陣都係咁😭!)不過我仔仔今年9月先k1......揀左間happy school! 驚上到小一跟得辛苦!😅

我仔都係happy school, 依家狀態係好抗拒寫字同學習,記性差,唔鍾意跟規矩,一言九鼎,寫字都話要自己造字,筆順又要自創...咩砌puzzle, 跟instruction的遊戲都討厭,只愛自由玩嘅遊戲...抽浸聯係幻想佢教法比較活,無基榮咁死,起碼唔憎返學,學校社工話佢呢種人如果對返學無興趣,幾好的學校都假。真心唔幻想佢會乖乖讀到上band1, 但求唔厭學,唔學壞。

基榮幾十年前自己讀,就覺只要乖乖學生,男生日日夜夜都被罵(除左考全級第三果個),唔知依家係點呢?

tracer 發表於 20-3-30 00:33
我仔都係happy school, 依家狀態係好抗拒寫字同學習,記性差,唔鍾意跟規矩,一言九鼎,寫字都話要自己造字 ...

細路仔係小學階段係最易接受老師的教育,中學就沒甘易聼教聽話。

medicine 發表於 20-3-29 20:30
基榮升中報表係有藝術,但應該高於30%的B1率。

幾年前,基榮係每年詳細報表升中派彩資料。大約兩三年前開 ...

基榮應該有過4成升B1中學
但從校務報告用字可能2019年跌咗

B1* 161 (41.39%)
B2A-1C* 28 (7.20%)
B2* 3 (0.77%)
名單上 192 (49.36%)
無公布 197 (50.64%)
總數 132+129+128=389人^

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 據校務報告 2017/18/19年人數

http://www.skhkwps.edu.hk/images/annual_report/1819-schoolreport.pdf

5.1.2.升中派位
本年度共有 128 名學生參與升中派位,約 80%學生獲派首三志願的中學,其中多於 40%學生能升讀第一組別 (Band I) 的中學。

http://www.skhkwps.edu.hk/images/annual_report/1718schoolreport-Final.pdf

5.1.2.升中派位
本年度共有 129 人名學生參與升中派位,超過 90%學生獲派首三志願的中學,其中約 40% (以本區計)或約 45% (以全港計) 學生能升讀第一組別(Band I) 的中學,成績理想。

http://www.skhkwps.edu.hk/images/annual_report/1617.pdf

5.1.2 升中派位
本年度共有 132 人名學生參與升中派位,約 93% 學生獲派首三志願的中學,其中約 40% (以本區計算)及約 45% (以全港計算) 學生能升讀第一組別 (Band I) 的中學,成績理想。

2019年度三年累計升中派位摘要

‹ 上一主題|下一主題