用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大仔細仔問題
go

[英國] 大仔細仔問題

我囡今年小三,我們兩公婆預算俾佢year 7去uk,所以而家睇緊學校。

但我仲有一個仔,佢今年仲係2歲,黎緊升k1,但因為佢9月出世,我地有今年幫佢報些好啲學校,睇下有無offer.

但我最近同agent 傾開,佢話英國入學,是要9月前夠age,即時就算我仔到時都去uk, 佢都要轉大仔(唔知有無錯)。所以我諗緊係咪應該要呢個stage索性轉n, 因要repeat我覺得早早些re, 加埋俾一年n一定平過到時去uk讀boarding repeat,當然我都可以選到時中三先讀yr 9或中一先讀yr 7。

前輩有無意見?

rosebb 發表於 20-3-23 00:45
我囡今年小三,我們兩公婆預算俾佢year 7去uk,所以而家睇緊學校。

但我仲有一個仔,佢今年仲係2歲,黎緊 ...
其實我又覺得唔需要咁早諗太多,順其自然,太多年之後嘅事咁早plan有好多變數。我仔十月中出世,今年都幫佢搞緊Year 9入學嘅申請。2021年的九月佢仲未夠十三歳,但agent幫我send成績表去不同的學校,問學校是否接受我仔報考2021年入讀Year 9,都有不少學校回覆可以接受申請。有D就一定要等到2022年。我反而覺得好好,選擇權去咗我度,我仔會考D 2021入學的學校,也可以報2022有pre-test 的學校,更可以等結果出咗,先再決定下年報什麼其他學校,或再報考不到的學校。而且我又可以考慮想佢邊一年去會好D,好大flexibility。我唔介意佢讀多一年Year 9, 只想佢ready 先比佢去。

rosebb 發表於 20-3-23 00:45

但我仲有一個仔,佢今年仲係2歲,黎緊 ...

到時可以考慮跳班,英國中學其實比香港教得淺。很多香港學生都有跳一級的。

感謝你們的意見

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實唔駛咁早諗,除非呢一兩年就過去
到時再睇能力去到會點情況 / offer
我聽升學顧問講,香港人好多去到英美係要重讀一年,但另一邊,我有親友中三去英國,係跳咗一年 (應該係資優生)

恐龍家

回覆樓主:

我想可能係我想得太遠,我諗如果有好啲n offer 同大仔,可以考一間English standard 好些的學校。

純分享,我agent話英國yr9以下其實唔睇成績表,佢地除左睇一個common entry test ,另一個係ukiset, 主要test 小朋友的potential,我相信repeat 應該係一些英文唔太fluent 或要adapt English environment 的情況。

如果10月11月出世, 一直在香港做緊"細仔"讀小學中學, 又有boarding school 接受以"細仔" 年齡升䜖 (e.g. 2009 Oct boy 升2022 year 9),。如覺得小兒學業可跟得上, 還有没有什麼其他考慮?

我記得之前有提過將來有些大學可能要求要足齡才收。

有些大學可能要求要足齡才收 - 聽agent講有d大學杗些科入學要足18歲先收, 記得好似係藥劑, 你check下

回覆 bbeasy25 的帖子

明白!唔該晒