用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 A Level cancelled too
樓主: hk1
go

A Level cancelled too

Tammy52 發表於 20-3-24 02:14
https://www.cambridgeinternational.org/news/news-details/view/update-from-cambridge-international-on ...

Cambridge IAL 取消

咁自修個d0米冇grade ? 報不到大學?

.......

del..

samsam123321 發表於 20-3-24 15:07
自修的其實唔係好多,大部分報大學生都係學生,唯有11月再報

但11月已趕不到報外國大學(emoji)conditional

kyy 發表於 20-3-24 16:06
但11月已趕不到報外國大學(emoji)conditional

del...

samsam123321 發表於 20-3-24 16:17
真正只有自修從無學校成績又想去大學有幾多人?用dse成績,asso成績夠入外國大學拉 ...

都有架。我孩子就係以自修生考IAL。學校本身係DSE. 開學頭,決定行Non jupas. 好在1月考完哂,真係一額汗

如果唔派grades, 只能以IAS既成績去向考試局推算吧。

del...

del...

samsam123321 發表於 20-3-24 18:12
攞返DSE成績做比較law.
再唔係提交校內成績都可以。
AS同AL個syllabus 唔同點可以就咁比較成績,咁用GCSE成 ...

現在去到呢個局面,如果真係因為無May 2020 IAL而無final grades, 睇怕都要用DSE學校考試成績appeal. 但本來原則係non jupas唔睇本地生的DSE。

同埋,考IAL唔需要有GCSE成績。孩子就無喇。

不過,孩子出哂3科成績,亦fulfil左offers 既conditions了。真係一額汗。

Please delete

Please delete. Thank you.

nicolemummy 發表於 20-3-24 19:10
現在去到呢個局面,如果真係因為無May 2020 IAL而無final grades, 睇怕都要用DSE學校考試成績appeal. 但本 ...

當初的決定真係正確,會係香港讀or 出國呢?仔仔IAL考幾科?一年內考埋全部units?

https://qualifications.pearson.com/en/campaigns/rest-of-world-covid-19-coronavirus-update.html

小品 發表於 20-3-25 11:39
當初的決定真係正確,會係香港讀or 出國呢?仔仔IAL考幾科?一年內考埋全部units?
...

這樣決定是因為我自己唔識野

我以為AL係DSE之後,等到考完AL就畀JUPAS用哂D學位,(我唔知CO會等到8月),所以一定要早過DSE考哂D papers.

佢考3科。係,1年內趕起所有units. 未出哂offers, 未知出國定留港。

回覆樓主:

祝大家選到最心儀的大學!

nicolemummy 發表於 20-3-24 19:10
現在去到呢個局面,如果真係因為無May 2020 IAL而無final grades, 睇怕都要用DSE學校考試成績appeal. 但本來原則係non jupas唔睇本地生的DSE。
同埋,考IAL唔需要有GCSE成績。孩子就無喇。
不過,孩子出哂3科成績,亦fulfil左offers 既conditions了。真係一額汗。
想請教,1月考IAL,成績係邊個月份出?

另外,以你孩子自修IAL為例,DSE 大約 cover IAL幾多課程, 有8至9成嗎?因為,我都積極考慮及計劃小女兩年後自修IAL考1月份嗰次試。

小時了了 發表於 20-3-26 17:53

另外,以你孩子自修IAL為例,DSE 大約 cover IAL幾多課程, 有8至9 ...

成績3月5日出(可以refer Pearson個keydate file)

我地係因為DSE無修M1/M2,才迫著臨急考IAL。跟據孩子講:

Math (得6成。因為M1+M2全部佢未讀過)
Bio, Chem (如果DSE讀哂所有elective topics有7成似,但深入D

小時了了 發表於 20-3-26 17:53

另外,以你孩子自修IAL為例,DSE 大約 cover IAL幾多課程, 有8至9 ...

妳女中三?

nicolemummy 發表於 20-3-26 18:56
妳女中三?
係呀中三

因為我哋放棄今年9月去加拿大讀高中,本來我又思考明年佢不如去英國讀2年 SIXTH FORM (因為英磅依家跌咗好多好多,平咗好多去英國讀),但我觀察依家嗰疫情都唔知出年係點,所以我幾手準備,後備方案如果最後阿女明年唔走而留係香港考DSE,咁情況下阿女自修IAL會唔會都係一個唔錯嘅後備方案嘛。

小時了了 發表於 20-3-26 19:06
係呀中三

因為我哋放棄今年9月去加拿大讀高中,本來我又思考明年佢不如去英國讀2年 SIXTH FORM (因為英磅 ...

有咩詳細PM傾。

但首先要睇妳女中四選咩科先。IAL如果係Science比較似DSE。文科就唔多好。

妳女是否讀東九龍直資?個度有IAL課程。

小時了了 發表於 20-3-26 19:06
係呀中三

因為我哋放棄今年9月去加拿大讀高中,本來我又思考明年佢不如去英國讀2年 SIXTH FORM (因為英磅 ...
提提你要留意返,報外國大國時,已要填用什麼 exam board 申請的了。