用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 A Level cancelled too
樓主: hk1
go

A Level cancelled too

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
nicolemummy 發表於 20-3-26 19:10
有咩詳細PM傾。
但首先要睇妳女中四選咩科先。IAL如果係Science比較似DSE。文科就唔多好。
妳女是否讀東九龍直資?個度有IAL課程
係呀,女讀東九龍直資,個度有IAL課程只開Phy,Chem, Bio, Maths呢4科咋

但我女S4應該會選 Econ, Business, 可能 Geog/History

Anniemun 發表於 20-3-26 19:28
提提你要留意返,報外國大國時,已要填用什麼 exam board 申請的了。

想請教,邊個 exam board 大學會鍾意啲?

小時了了 發表於 20-3-26 19:46
係呀,女讀東九龍直資,個度有IAL課程只開Phy,Chem, Bio, Maths呢4科咋

但我女S4應該會選 Econ, Business, ...

Econ, Biz, Geog, history, 出入會好大的。

https://www.pearson.com.hk/zh_HK/qualifications/edexcel/supplementary-materials-to-hk.html

Econ-我地同UK既財政政策好唔同
Geog-我孩子DSE修geog,仲係3X中最好個科, 但我地決定唔考IAL呢科,妳話呢?
Biz同History唔識啊

如果妳修phy chem bio, 直接上東九龍既A level班,慳唔少錢

始終IAL係7年專修課程,DSE只係6年兼科科係咁兒掂下,程度好唔同。

小時了了 發表於 20-3-26 19:49
想請教,邊個 exam board 大學會鍾意啲?

呢部分我可以講多D...

我唔知邊個打邊個exam board受歡迎,但:
Hku, ust, cityu都唔會問exam board
cuhk會問exam board, 仲問埋最後個粒分。

UCAS會問exam board。

不過,其實upload個成績單已經睇到咩exam board, 有填無填都最終會知。
兩個英津生的媽媽了! ;)

回覆樓主:

了了,

如果亞女想讀商科,佢DSE讀M1, 然後IAL考數學。本地同外國大學都睇重M1/M2(這是我們考IAL主因)。呢個係大學教授唔講畀大家知DSE既其中一個缺陷。
兩個英津生的媽媽了! ;)
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊