用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 A Level cancelled too
go

A Level cancelled too

School result may be used.

回覆樓主:

DSE will be very likely to be cancelled too

回覆 hk1 的帖子

which A level and where?

回覆樓主:

IB cancelled

諗緊香港ial 或GCE報唔報埋好,擔心又會取消

醒目開學勳章 貢獻勳章

jj100c 發表於 20-3-23 08:45
諗緊香港ial 或GCE報唔報埋好,擔心又會取消
香港嚟緊呢期IAL 舊年11月已經要報名,下年一月就今年9月頭報名

恐龍家

小曳人 發表於 20-3-23 09:44
香港嚟緊呢期IAL 舊年11月已經要報名,下年一月就今年9月頭報名

黎緊5月尾那一個IAL 不知會不會取消?如果取消怎報大學大學點出conditional offer ?

小曳人 發表於 20-3-23 09:44

HKEAA公佈左late application 3月30日截。可上HKEAA看。

醒目開學勳章 貢獻勳章

kyy 發表於 20-3-23 10:39
黎緊5月尾那一個IAL 不知會不會取消?如果取消怎報大學大學點出conditional offer ?
...
跟學校報都仲有機會學校出
但自修生就.... 乜都無
恐龍家

小曳人 發表於 20-3-23 14:47
跟學校報都仲有機會學校出
但自修生就.... 乜都無

唔好掛

回覆 小曳人 的帖子

IAL仲未必可以refund。 好似話就算cancel都冇得refund。續份計都唔少數目
因為用predicted grade的一定無得退(用到佢service),自修/初報AS 用唔到佢嘅predicted grade機制係考生嘅問題。 唉!
但連HKEAA都仲係特登open to late registration,應該唔會真係唔開考嘅。只是呢2-3星期唔會大大爆發,政府都應該唔會叫得停。
而家人人都係膽搏膽,都要等到開考一刻才知考唔考到。

chickchick 發表於 20-3-23 15:38
回覆 小曳人 的帖子

IAL仲未必可以refund。 好似話就算cancel都冇得refund。續份計都唔少數目

皇家音樂試都有refund喎... IAL都應該勻真。

Edexcel既phy chem bio 既syllabus係這屆最後一次。所以我地在上年好急好急咁考哂,3月出哂成績。我估其實好多考IAL既因為syllabus提早考完了,當今屆分數有無得提高。所以好多IAL會有成績的。

回覆 nicolemummy 的帖子

對啊, 舊制就係。但總有人上年6月考新SYLLABUS (AS),今年6月就考埋AL.
這批學生用AS去PREDICT AL都叫有d 紋路.
如果初次考AS 但又無得退又無得defer去下一期就慘, 因為只可以等10月又再俾錢再報過.

聽天由命. 看看幾間在HK 考IAL的 IS同LOCAL school 有甚麼UPDATE.
如果DSE最後cancel, 我估咋! IAL在港的EXAM centre 一樣被摺埋.
想像ib, des, gce 都無得考, 但零零丁丁 CIE 同edexcel 嘅IAL有得考, 看來又掀起另一個爭議了

chickchick 發表於 20-3-23 16:16
回覆 nicolemummy 的帖子

對啊, 舊制就係。但總有人上年6月考新SYLLABUS (AS),今年6月就考埋AL.

Pearson annouced左,

1. 仲有得報IGCSE,IAL May 2020
2. 多左個exam center, st paul convent school

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2928823140473991&id=215161621840170

妳地唔洗驚啦。

nicolemummy 發表於 20-3-23 16:03
皇家音樂試都有refund喎... IAL都應該勻真。

Edexcel既phy chem bio 既syllabus係這屆最後一次。所以我地 ...
想借這𥚃問下大家新 IAL syllabus, 可否自修考phy, chem bio? 怎樣考practical paper?  

MsPi 發表於 20-3-23 20:23
想借這𥚃問下大家新 IAL syllabus, 可否自修考phy, chem bio? 怎樣考practical paper?   ...

新舊差別不大。新syllabus只係深少少。

點解要趕快完成舊syllabus,只不過係因為新syllabus要從新考過6份卷,舊時已考過的分數會作廢。

practical變左paper 3, paper 6.

今日問左hkeAA,話IAL IGCSE 同CIE,國際考試一定唔會cancel,仲話要聽日或之前要收到application form,否則報唔到名。

GCE就有機會跟英國取消

https://www.cambridgeinternational.org/news/news-details/view/update-from-cambridge-international-on-may-june-2020-exams-20200323/