用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一的學生, 有什麼方法可以識多啲中文字? ...
go

小一的學生, 有什麼方法可以識多啲中文字?

我發覺識得少中文字, 好多題目會唔識睇!!  包括數學的文字題

請教大家有什麼方法可以識多啲中文字

謝謝

伴讀, 抽時間同小朋友睇書

Kikobaby 發表於 20-3-22 21:26
我發覺識得少中文字, 好多題目會唔識睇!!  包括數學的文字題

看多些書和伴讀,沒有捷徑

MNIF 發表於 20-3-23 15:56
小學生要多識中文字,懂做數學應用題 ,就要多背誦唐詩三百首。
   杜甫 [絕句]
兩個黃鸝鳴翠柳 一行白鷺上 ...
除了這首句句數字的唐詩,還有我們的:
笑渡關山
劍在腰間
拋盡此生勢和名
心如明月

披髮踏
馬伴青衫
牽盡多女兒情
去何日還

冇捷徑,日日伴讀,認字。依家唔洗返學唔係考試,呢段時間好好利用!

回覆 nkd 的帖子

以前的歌詞真係好高水準!

小一生WOR,學唐詩? 人地睇唔明白話文數學文字題,不如由基本字學起。

Kikobaby 發表於 20-3-22 21:26

識字當然靠多看、看寫,沒有捷徑。
每個小一生都是這般鍛錬出來。
天助自助者,  別再怨天尤人

MNIF 發表於 20-3-23 18:52
多看書和伴讀是方法之一,但收效甚微。智者不取。
閱讀同學習是兩回事,大家不妨細想一吓。
...
戇居

我在EK活躍了十幾年,所見的是,無論中英文,孩子程度最高,高得可來EK分享的,全部是自幼閱讀的,無任何一個主要學習工具為背古文。

拿我女兒為例,不少網友看過我女兒由小六到大學三年級的文章,好評相當多。她不是沒有背誦過詩詞歌賦,但絕不是主要學習工具。

一堆歪論,係你叫人去學唐詩,我無話去做作唐詩,背有咩用,去欣賞都要有高D中文能力,出口傷人都好無禮貌。

MrBeast 發表於 20-3-23 17:50
看多些書和伴讀,沒有捷徑

補充一下,閱讀是長綫,遠水不能救近火,短線可做功課時一起讀左題目先做

legolas625 發表於 20-3-23 23:06
一堆歪論,係你叫人去學唐詩,我無話去做作唐詩,背有咩用,去欣賞都要有高D中文能力,出口傷人都好無禮貌 ...
眾所周知,MNIF最喜歡叫人背古人作品,當然包括背誦唐詩喇。

MNIF話呀,閱讀無用呀!不過我見到中文最強既,全部都係自細閱讀既,包括我個女。但未見一個唔閱讀,只主攻古聖賢經典而中文好既。

呢種叫人只攻古書,不讀現代書既講法,唔話贛居唔得!

MNIF 發表於 20-3-24 00:06
係呀,你説得正確。我呢種係至笨嘅方法,但無辨法,我人就係笨,學識又不高,偏偏教兒一職又要落係我身上。 ...
你經常說你兒子很有智慧。你有講過你兒子的一麟半爪,但相信網友們又沒法理解這些就是有智慧。

拿多點具體証據去証明你的方法是行得通吧。