用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家估計新冠病毒對紐西蘭國際生影響多大呢? ...
樓主: 1973
go

[澳紐] 大家估計新冠病毒對紐西蘭國際生影響多大呢?  

回覆 bbba05 的帖子

起初大家都係咁講好,係NZ重安全,呀仔都話預左今年唔返.....
但無啦啦老公話個仔得個15歲,怕有咩事會後悔一世,都係個仔係自己身邊好...
聽到佢咁講個4個字我都唔敢再出聲.

呀仔今年Y11要考公開試啦, 雖然佢話佔好小比例,但如果返來我覺得重讀會比較理想....因如果正式返到學要分組做野會好煩...

有時都會想,會唔會自己攞來煩....今年細仔剛好又要準備升中.......
(希望大家唔好覺我長氣, 好想申下)

TTeresa 發表於 20-4-14 01:05

起初大家都係咁講好,係NZ重安全,呀仔都話預左今年唔返.....

點會覺得長氣,大家都係家長,明白的。

至於是否回港,一家人再慢慢諗清楚,同呀仔傾吓,佢都要知道你地想法同後果。我對Ncea認識唔深,但見一些學生yr12 先過去讀,都可以追番credit,  所以假設唔留班都得(或者nz有冇留班呢樣嘢?)

我都準備安排阿女出年過去讀, 依家經常性都會諗阿女唔喺自己身邊, 對佢會唔會好殘忍

其實我唔明白,除咗爸爸想佢返之外,呀仔而家讀成點?係咪yr 11佢覺得吃力?

我覺得佢返香港升大學或者讀職訓都冇問題,但如果讀返主流中學,就算留班都好,佢都未必適應到,由其係佢中文科,紐西蘭同香港真係接唔上。如果一定要返,可能去國際學校好D。

其實佢自己想唔想返?我覺得你哋都要睇返佢意願
8-)

jsbaggio 發表於 20-4-13 20:25
以讀中學來講,學校只需提供讀到Year 13 的end date 就可,我估應該OK。因見呢一個program早幾年已經開始試 ...

我小朋友都係做一年,因為佢學校冇份
8-)

我個女7月都唔知做唔做到visa?

cherrie^^ 發表於 20-4-15 11:35
我個女7月都唔知做唔做到visa?

我仔都是7月

有你每日也精彩~~~

你7 月成功開到學,我10月就穩陣啦

我女year 12都預算11月尾考完公開試先返,機票剛訂了連同1月尾再過去嗰程,同埋係每年要做visa 嗰種,佢有日本同學父母要佢讀兩年先返去,不過我女唔肯囉,但衣家就話唔急住返黎.
佢生活暫時都ok,咁梗係悶啲喇,不過响香港又多左幾多時間出街呢?學校今星期開始網上學習,都算跟得足既

bbba05 發表於 20-4-12 02:06
睇番你d舊post, 你阿仔學校應該可以代續student visa,

Renewing your visa on campus,
我唔係好識找, 可否幫我睇下新學校有無

代續student visa

Mount Albert Grammar School

Thank!

TTeresa 發表於 20-4-18 17:00
我唔係好識找, 可否幫我睇下新學校有無代續student visa

check咗,哩間學校唔on list.   唯有自己攪,唔難的。

宜家決定返唔返香港?

bbba05 發表於 20-4-18 17:07
check咗,哩間學校唔on list.   唯有自己攪,唔難的。

宜家決定返唔返香港?

今日都重同呀仔傾緊......煩

TTeresa 發表於 20-4-18 17:12
今日都重同呀仔傾緊......煩

其實已跌回level 3, 近期確疹數字已下跌
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 20-4-22 15:34
其實已跌回level 3, 近期確疹數字已下跌

而家未,星期一嗰日PM話要延多一個星期嘛!

https://covid19.govt.nz

8-)

anitawong21 發表於 20-4-22 16:07
而家未,星期一嗰日PM話要延多一個星期嘛!

係噃,下星期先係(emoji)
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

據《BBC》報導,今天(27日)半夜12時開始,紐西蘭將取消部分的全國封鎖措施,並將警戒等級往下調降一級

https://news.ltn.com.tw/news/world/breakingnews/3146935

cherrie^^ 發表於 20-4-27 13:37
據《BBC》報導,今天(27日)半夜12時開始,紐西蘭將取消部分的全國封鎖措施,並將警戒等級往下調降一級

h ...

係呀,我個女會搬返宿舍,不過仲未全面復課住,佢要響自己間房online 上堂
8-)

慢慢來,距離回復正常生活進一大步

我NZ朋友話可以TAKEAWAY同叫UBEREATS已好開心

kinder17 發表於 20-4-27 17:50
我NZ朋友話可以TAKEAWAY同叫UBEREATS已好開心

咁又係

8-)