用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家估計新冠病毒對紐西蘭國際生影響多大呢? ...
樓主: 1973
go

[澳紐] 大家估計新冠病毒對紐西蘭國際生影響多大呢?   [複製鏈接]

TTeresa 發表於 20-4-11 15:29
回覆 bbba05 的帖子

8月頭到期, 所以未差唔多要整

理論上你在香港可以代佢申請,但一般申請需要照肺,除非student visa少過六個月。我唔知點解你會年中到期,咁一係申請少過半年至學年尾,一係就在nz那邊照肺。

anitawong21 發表於 20-4-11 15:04
冇得出街呀,講真我估homestay 更加驚D細路出事

我最後響NZ apple store online買咗個藍芽鍵盤俾 ...

我女只可在homestay屋企附近散步,否則多數屈在房內,悶都悶死
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆 anitawong21 的帖子

有用

[size=1.25em]agent, 但佢唔係好跟, 除左申請學校吹我交學費,交左之後都差唔多我自己跟,

[size=1.25em]上次續唔洗再照肺, 佢收錢幫我續。但今年打去問佢, 已經無做叫左個同事跟,

[size=1.25em]但佢咩都唔想理, 只係叫我快交學費先,交完再通知佢........

[size=1.25em]我9月去讀TEAM 3, 但我早左差唔多個月去同仔仔玩下, 處理銀行戶口又親身去左學校等等...所以8月頭就到期

我想學下自己續,如果識唔洗好似求佢咁重要比錢個agent做,
真係, 學校已經有比agent fee 佢, 佢咩都無理學校同我直接EMAIL, 都唔明點解重要收錢幫我去續簽證

TTeresa 發表於 20-4-12 01:58
我想學下自己續,如果識唔洗好似求佢咁重要比錢個agent做,
真係, 學校已經有比agent fee 佢, 佢咩都無理學 ...

睇番你d舊post, 你阿仔學校應該可以代續student visa,

Renewing your visa on campus,
https://www.govt.nz/browse/immigration-and-visas/get-a-new-zealand-student-visa/renewing-your-student-visa/

Register education provider

https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/apply-for-a-visa/tools-and-information/tools/students-online

TTeresa 發表於 20-4-12 01:51
回覆 anitawong21 的帖子

有用agent, 但佢唔係好跟, 除左申請學校吹我交學費,交左之後都差唔多我自己跟,

你講得啱,原來三年內照過肺唔使再照, 咁自己幫阿仔申請應該超簡單,最緊要學校俾咗證明你已交了學費,宿費,有買保險,有資產證明等等,上網攪就ok (不過佢地因為疫情暫時應該唔處理住)

anitawong21 發表於 20-4-11 15:39
收到呀,佢哋用DHL送貨!我上星期四落單,星期二朝早已收到了,如果唔係撞咗週末,應該會更加快收到。唔知 ...

宜家講緊最快29號局部復課,
https://www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=12324260

bbba05 發表於 20-4-12 09:24
宜家講緊最快29號局部復課,
https://www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=12324260
...

噢,我醒起了,呀女之前話打過俾舍監,佢話29/4會返學,唔通真係玩多一個星期?
8-)

TTeresa 發表於 20-4-12 01:58
真係, 學校已經有比agent fee 佢, 佢咩都無理學 ...

原來係咁真係自己搞算數

但既然延至9月,其實你都未洗急住,不過做visa好似要upload相片,係咪應該叫佢搵人幫佢正正經經影返幾張,email俾你?

8-)

anitawong21 發表於 20-4-12 15:46
噢,我醒起了,呀女之前話打過俾舍監,佢話29/4會返學,唔通真係玩多一個星期?
...

希望大家可以如期開學
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

見Pathway Students VISA有效期是5年,成功申請後就唔使逐年去批,方便好多。

想問其實係咪只要申請的中學在list 內(pathway education provider),就可申請 Pathway Students VISA?

https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/apply-for-a-visa/criteria/pathway-student-visa?nationality=nationality-HKG

jsbaggio 發表於 20-4-13 07:06
見Pathway Students VISA有效期是5年,成功申請後就唔使逐年去批,方便好多。

想問其實係咪只要申請的中學 ...

睇番d資料正如你所講的,似乎幾好。可以問番學校,因為其中一項要求,都要學校提供證明
You must provide a letter of support from your Pathway education provider, or joint letter if your study pathway is with more than one provider, that:
  • sets out the courses that will make up your study pathway
  • sets out the start and end dates for each course.

我諗住疫情過晒先同阿女申請, 諗住出年1 月入學, 阿女香港到時中3, 咁過去應該 Year 幾?

ccab 發表於 20-4-13 12:36
我諗住疫情過晒先同阿女申請, 諗住出年1 月入學, 阿女香港到時中3, 咁過去應該 Year 幾? ...

主要睇年齡,中三應該大概14歲,讀yr 10

我轉左學校無係TGS讀啦...... 咁我CHECK 下現那間學校先....
另今日老公想呀仔返香港, 佢話大不了重讀一年, 想個仔係身邊安心D....
好煩都唔知點好.....

以讀中學來講,學校只需提供讀到Year 13 的end date 就可,我估應該OK。因見呢一個program早幾年已經開始試行,我唔明點解agent唔會幫學生申請呢種Visa,反而係要逐年逐年申請visa (emoji)

bbba05 發表於 20-4-13 12:20
睇番d資料正如你所講的,似乎幾好。可以問番學校,因為其中一項要求,都要學校提供證明
You must provide  ...

以讀中學來講,學校只需提供讀到Year 13 的end date 就可,我估應該OK。因見呢一個program早幾年已經開始試行,我唔明點解agent唔會幫學生申請呢種Visa,反而係要逐年逐年申請visa (emoji)

TTeresa 發表於 20-4-13 19:27

我轉左學校無係TGS讀啦...... 咁我CHECK 下現那間學校先....

其實 NZ 尚算安全,要考慮坐飛機亦有風險呀

TTeresa 發表於 20-4-13 19:27

佢擔心呀仔安全?我自己覺得那邊也頗安全,不過就悶d, 冇得出街,但可能好快會降低 alert level.   不過回港都未必要重讀,可以online上堂(時間比較難就),  或者yr12 再追回yr11 credit.

不過最緊要呀仔想點。

‹ 上一主題|下一主題