用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家估計新冠病毒對紐西蘭國際生影響多大呢? ...
樓主: 1973
go

[澳紐] 大家估計新冠病毒對紐西蘭國際生影響多大呢?  

有朋友女及她朋友英剛回,女的朋友落機後確診,女變左係緊密接觸者要到檢疫村😩

1973 發表於 20-3-30 19:41
有朋友女及她朋友英剛回,女的朋友落機後確診,女變左係緊密接觸者要到檢疫村😩 ...

8-)

NZ現在好似有5百幾宗同 1宗死亡不過係咪唔返黎少左中既機會呢?

ccab 發表於 20-3-28 16:31
你果件咁好既, 我果件由原本第二步既處理中, 返返轉頭去第一步既已收取郵件 ...

我個件3日都冇update過,都唔知寄唔寄得出,郵局又完全冇通知會點處理。

20/3喺香港郵政快遞寄出,當時郵局話會delay一星期,今日31/3份郵包終於寄到手。可以上nzpost 追踪郵件,會顯示郵件狀態。

我24/2用Ems寄小提琴過去,被對方扣留到衣家,學校都跟進唔到

1973 發表於 20-3-31 14:10
我24/2用Ems寄小提琴過去,被對方扣留到衣家,學校都跟進唔到

咁大個郵件,係咪應該親身去拎?
8-)

anitawong21 發表於 20-3-31 16:01
咁大個郵件,係咪應該親身去拎?
係扣左關,初時以為未放行,又無人通知件貨到左,點知有野拎呢?我係問香港呢邊至話扣左老師衣家都跟唔到啦,因為嗰邊都關左門

1973 發表於 20-3-31 17:23
係扣左關,初時以為未放行,又無人通知件貨到左,點知有野拎呢?我係問香港呢邊至話扣左老師衣家都跟唔到啦 ...

唉,咁就煩。

我見到你哋咁都唔敢寄,其實我個女係壞咗個ipad keyboard,有兩個制冇反應,又唔算好急,咁啱今日Noel Leeming 開返online shop,但好多嘢都冇得賣,㨂唔啱,希望過多兩日可以有多D貨
8-)

琴日郵局有人聯絡我話郵件寄唔出啦, 將會原箱連郵費和道歉信送返去我填果個寄出地址

ccab 發表於 20-4-1 12:25
琴日郵局有人聯絡我話郵件寄唔出啦, 將會原箱連郵費和道歉信送返去我填果個寄出地址 ...

唉!唯有搵其他方法。我見dhl 2kg要成7百幾,要超過一個星期。

我早兩日忍唔住send咗個email俾郵局,佢覆我話"已經在27日離開香港前往新西蘭".   但到今日狀態仍然冇更新過,都唔知係唔係真。

Lockdown已經多過兩星期了,大家仔女生活成點?係唔係一直都冇得出街?我仔亦唔可以離開學校,冇得去超市買野。

想問問大家, 本來返來整簽證,但呀仔都話唔返重安全....

如果係咁我可唔可以自己係到同佢申請.....好煩, 我照用平郵寄左兩盒口罩比佢,好彩新年返去個轉比定多小小口罩同消毒紙比佢上機。

TTeresa 發表於 20-4-11 00:38
想問問大家, 本來返來整簽證,但呀仔都話唔返重安全....

如果係咁我可唔可以自己係到同佢申請.....好煩,  ...

幾時到期?如果4月至7月到期的自動延長至9月尾了。

bbba05 發表於 20-4-10 23:58
Lockdown已經多過兩星期了,大家仔女生活成點?係唔係一直都冇得出街?我仔亦唔可以離開學校,冇得去超市買 ...

冇得出街呀,講真我估homestay 更加驚D細路出事

我最後響NZ apple store online買咗個藍芽鍵盤俾佢,原來係由悉尼出貨
8-)

anitawong21 發表於 20-4-11 15:04
冇得出街呀,講真我估homestay 更加驚D細路出事

我最後響NZ apple store online買咗個藍芽鍵盤俾 ...

收到了嗎?我寄那些東西一直冇update過位置。

繼續lockdown落去,個個變晒宅男宅女 。希望20號有好消息啦。

回覆 bbba05 的帖子

8月頭到期, 所以未差唔多要整

bbba05 發表於 20-4-11 15:09

繼續lockdown落去,個個變晒宅男宅女  。希望20號有 ...

收到呀,佢哋用DHL送貨!我上星期四落單,星期二朝早已收到了,如果唔係撞咗週末,應該會更加快收到。唔知係咪咁啱滙價低,睇返我信用卡扣咗嗰個數,比HK apple store仲平咗五十幾蚊

雖然而家每日確診數字減少中,但都仲係每日有廿幾單,我估就算完成四個星期lockdown,最多都係開始商業上局部開放,學校可能未咁快開返住,入境更加冇咁快
8-)

bbba05 發表於 20-4-11 15:09

繼續lockdown落去,個個變晒宅男宅女  。希望20號有 ...
Temporary visas can be extended

The epidemic management notice means all visas will be extended to 25 September 2020, for people who are currently in New Zealand on 2 April 2020 on a valid temporary entry class visa, if the expiry date in their visa states it expires between 2 April 2020 and 9 July 2020 inclusive. This includes:

• work visa holders
  • student visa holders
  • visitor visa holders
  • interim visa holders, and
  • limited visa holders.

TTeresa 發表於 20-4-11 15:29
回覆 bbba05 的帖子

8月頭到期, 所以未差唔多要整

你當初搵哩間學校,有冇經agent做?
8-)