用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家估計新冠病毒對紐西蘭國際生影響多大呢? ...
樓主: 1973
go

[澳紐] 大家估計新冠病毒對紐西蘭國際生影響多大呢?   [複製鏈接]

Crabtree 發表於 21-9-2 22:37
我用FedEx, 16/6寄出,最終1/7先收到,我狂追問,記得要千多元,貴架!

由香港寄FedEx 太貴啦,仲貴過箱物品的價值
請教你知道如何由澳洲寄紐西蘭同要比關税嗎?我想在澳洲網購d亞洲食品日用品寄紐西蘭,澳洲本地是免郵的但我冇熟人在澳洲幫我收貨再轉寄,可以點做?

我用FedEx, 16/6寄出,最終1/7先收到,我狂追問,記得要千多元,貴架!
請問幾多kg?十幾日好過我幾個月呀

anitawong21 發表於 21-9-2 18:37
咁大件事?佢有冇去睇過童裝、運動嗰D呀?就算G級都總曾經歷過A級㗎
...
佢用得太多運動型,佢知唔夠弓𠄘托,B嗰邊都有,但30-32唔多,又唔要綱線,所以難搵

之前回覆問你澳洲寄紐西蘭問題,唔知點解唔見左
我想從澳洲網購一些亞洲日用品同食物寄紐西蘭,澳洲本地免運郵但我冇熟人幫我在澳洲收貨再轉寄。請問大家有可靠的轉運公司推介嗎?澳洲寄紐西蘭係咪要清關同打税?細路住學校宿舍,手續會好麻煩嗎?

1973 發表於 21-9-5 01:31
請問幾多kg?十幾日好過我幾個月呀

可以去這網站,根據size和重量,會報多間courier的價錢

https://www.spaceshipapp.com/zh-hk/

Crabtree    發表於 21-9-5 23:20

回覆 小加子 的帖子

可否問佢地幫你寄去NZ, 睇下收幾多運費? 又或者搵代購幫你.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

我個女買左架車考埋車牌打埋針先話比我聽 😅

1973 發表於 21-11-18 16:34

其實間間學校都會安排學車考牌,而且放假自己冇車好煩,週圍都去唔到,又唔可以黐同學架車坐。總之叫佢千祈咪好學人飲完酒揸車,唔好犯交通規例啦⋯⋯

呀媽你聽過女大女世界、有錢會身痕未?
8-)

1973 發表於 21-11-18 16:34
真係先斬後奏, 你都奈佢唔何!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

唉! 今年又無得返港

阿女依家香港讀緊中4, 都唔知NZ幾時先俾過去讀, 到時唔知會唔會讀緊中5中期, 又要諗好唔好喺香港考埋DSE先好, 頭暈

回覆 Crabtree 的帖子

你好, 見你小朋友應該已在NZ讀緊書, 如明年通關, 我都會讓女兒到當到.  想請教一下小朋友在NZ 讀書生活開心嗎?  有沒有什麼意見或者注意地方可給我新手參考一下.

澳洲開關了……

Yanamami 發表於 21-11-22 12:08
澳洲開關了……

真係好消息但唔知幾時先輪到紐西蘭中學生,Air NZ一月份開始飛香港每星期得返一班
8-)

anitawong21 發表於 21-11-22 17:37
真係好消息但唔知幾時先輪到紐西蘭中學生,Air NZ一月份開始飛香港每星期得返一班
...

我女學校的international 生都走了幾個,你女係咪考完回港?

Crabtree 發表於 21-11-23 17:51
我女學校的international 生都走了幾個,你女係咪考完回港?

係呀,其實考完第二日都有飛機返香港,但考慮到要搭車出去做PCR test,又要執嘢,諗落時間好緊迫,結果要等多5日先有下一班飛機走

因為今年credits又有特赦,由其係year 13,Internal一早已經夠分嘅,唔考external就走咗
8-)

Changes to our international border restrictions will make travelling to New Zealand easier. Our high levels of vaccination allow greater flexibility at the border, but we still need to take a cautious approach.

➡From 11.59pm Sunday 16 January 2022, fully vaccinated New Zealanders and other eligible travellers can travel to New Zealand from Australia without staying in MIQ.
➡From 11.59pm Sunday 13 February 2022, fully vaccinated New Zealanders and other eligible travellers can travel to New Zealand from all other countries.
➡From 30 April, 2022, all fully vaccinated individuals will be able to travel to New Zealand, with the re-opening staged over time.
➡The Very High-Risk classification for Indonesia, Fiji, India, Pakistan and Brazil is to be removed in early December 2021 and travellers from these countries will be able to enter New Zealand on the same basis as travellers from most other countries.

All travellers will still need a negative pre-departure test, proof of being fully vaccinated, a passenger travel declaration about their travel history, a day 0/1 test on arrival, a requirement to self-isolate for 7 days, and a final negative test before entering the community.

More information about how self-isolation will work will be released next month.

You can read more about travel to New Zealand on our website here: https://covid19.govt.nz/travel/international-travel-and-transit/travel-to-new-zealand/

8-)

anitawong21 發表於 21-11-23 18:27
係呀,其實考完第二日都有飛機返香港,但考慮到要搭車出去做PCR test,又要執嘢,諗落時間好緊迫,結果要 ...

多2/3日就最好,時間鬆動啲,但只是多等5日就可回港,好羨慕
乜可以這樣?only for apply NZ uni? 今年計分有什麼credits? 我以為只是針對北島中學,南島無份

Crabtree 發表於 21-11-25 02:33
多2/3日就最好,時間鬆動啲,但只是多等5日就可回港,好羨慕
乜可以這樣?only for apply NZ uni ...

https://www.nzqa.govt.nz/ncea/understanding-ncea/changes-to-ncea-and-ue-for-2021/
8-)

anitawong21 發表於 21-11-25 17:19
https://www.nzqa.govt.nz/ncea/understanding-ncea/changes-to-ncea-and-ue-for-2021/

你女返了香港?

‹ 上一主題|下一主題