用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家估計新冠病毒對紐西蘭國際生影響多大呢? ...
樓主: 1973
go

[澳紐] 大家估計新冠病毒對紐西蘭國際生影響多大呢?  

laina412 發表於 21-3-19 08:45
究竟 幾時開關,真係等到頸都長
我女今年12月讀完high school, 衣家積極找尋大學中,已經忙到無時間思鄉😅提提各位學生不能回港既家長,話題中不好提有冇掛住我、爸爸、細佬妹、香港...等等
昨天路過大廈看更,好心比佢2個傾2句,点知佢一開波就問有冇掛住香港,我女對眼即時紅晒,
咁我即刻轉話題🤪
希望各位家長及小朋友都放鬆啲、疫情總有時限的,加油

回覆 1973 的帖子

學校幫女女申請既係一般student visa,原來是否可直接申請path way 會有幾年比佢?咁我衣家應該點做?
想請教下各位🙏

1973 發表於 21-4-8 22:58
回覆 1973 的帖子

學校幫女女申請既係一般student visa,原來是否可直接申請path way 會有幾年比佢?咁我衣 ...

Visa明年三月尾先到期?係就等有大學offer先再做⋯如果12月畢咗業返香港,咁之後係咪咁順利可以入到境?
8-)

anitawong21 發表於 21-4-9 00:02
Visa明年三月尾先到期?係就等有大學offer先再做⋯如果12月畢咗業返香港,咁之後係咪咁順利可以入到境?:q ...
不知道幾時先開関.

1973 發表於 21-4-8 22:58
回覆 1973 的帖子

學校幫女女申請既係一般student visa,原來是否可直接申請path way 會有幾年比佢?咁我衣 ...

Pathway Student Visa最長可以有5年,即使你囡讀嘅high school係on the education provider list 可以申請,但都要有大學offer才可一次過申請。所以而家你都係要等埋年底出咗大學offer,到時就申請pathway visa

回覆 jsbaggio 的帖子

明白晒,呀女都好積極搵大學,對比起我黎講,我自覺好懶😅有啲對唔住佢

anitawong21 發表於 21-4-9 00:02
Visa明年三月尾先到期?係就等有大學offer先再做⋯如果12月畢咗業返香港,咁之後係咪咁順利可以入到境?:q ...
所以佢有準備係無得返黎

1973 發表於 21-4-9 08:28

明白晒,呀女都好積極搵大學,對比起我黎講,我自覺好懶😅有啲對唔住佢 ...

其實咁都好呀,代表佢成熟能夠自己處理自己嘅事,你應該高興放心呢!

如果佢已經清楚知道自己對某些學系有興趣,你可以上網睇吓各大學嘅收生要求,同佢一齊傾下

1973 發表於 21-4-9 08:28

明白晒,呀女都好積極搵大學,對比起我黎講,我自覺好懶😅有啲對唔住佢 ...

回錯帖,sorry

1973 發表於 21-4-8 22:53
我女今年12月讀完high school, 衣家積極找尋大學中,已經忙到無時間思鄉😅提提各位學生不能回港既家 ...

你女聽大學的講座聽成掂?心意讀咩科?邊間大學?可否分享下報大學流程?
會否考慮報香港的大學?

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

醒目開學勳章

winniegor 發表於 21-4-7 09:19
大家好,有事想請教,亞仔現讀F.1,我打算兩年後,即是佢14歲時(Aug 2023)去NZ升學,想知:
1) 是否去讀Yr9?,  ...

我囡同你仔應該同年(2008),今年黎到nz 讀year 8.

讀完year 13就升大學。

希望以上資料幫到你

NZ又lockdown 了

https://www.nzherald.co.nz/nz/covid-19-coronavirus-prime-minister-jacinda-ardern-announces-snap-lockdown-after-auckland-community-case/ITGVJ7X446SLBQD3VSUHTXNNVM/
8-)

Nz完全預計唔到幾時開關,你哋唔知幾時先見到仔女

anitawong21 發表於 21-8-17 14:44
NZ又lockdown 了

https://www.nzherald.co.nz/nz/covid-19-coronavirus-prime-minister-jacinda ...

我女即刻要搬離hostel 去homestay 住
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 21-8-17 16:00
我女即刻要搬離hostel 去homestay 住

真係好笑,上年都仲早兩日通知,今晚係臨天黑先講話零晨lockdown
8-)

anitawong21 發表於 21-8-17 16:04
真係好笑,上年都仲早兩日通知,今晚係臨天黑先講話零晨lockdown

攪到個個人都好趕住回家,你女嗰邊係3/7日?

Crabtree 發表於 21-8-17 16:38
攪到個個人都好趕住回家,你女嗰邊係3/7日?

佢嗰邊3日。係咪應該感謝當局俾佢哋食埋晚餐先宣布?
8-)

kinder17 發表於 21-8-17 15:13
Nz完全預計唔到幾時開關,你哋唔知幾時先見到仔女
兩個女係澳洲,快兩年無見到佢地……

anitawong21 發表於 21-8-17 16:44
佢嗰邊3日。係咪應該感謝當局俾佢哋食埋晚餐先宣布?

我女食食下飯收到international director msg要佢即刻執嘢,homestay要1小時後接她走,攪到佢都好趕。(emoji)

我女已預今年無得返嚟,睇嚟可以回港時係中學畢業

Yanamami 發表於 21-8-17 16:49
兩個女係澳洲,快兩年無見到佢地……

Same here! 無想過一過去讀書,分分鐘要畢業才可回港