用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家估計新冠病毒對紐西蘭國際生影響多大呢? ...
樓主: 1973
go

[澳紐] 大家估計新冠病毒對紐西蘭國際生影響多大呢?   [複製鏈接]

真係好空泛、好官腔,其實紐西蘭咁大,要搵地方做隔離一啲都唔難,睇下肯唔肯做嘅啫?同埋做唔做到?你睇之前放走個兩姊妹,就知佢哋做嘢有幾咁謹慎行事

其實政府一味剩係識封關,佢哋嘅經濟損失好嚴重,而且會好難復甦到

https://i.stuff.co.nz/national/politics/300067124/coronavirus-government-spending-51m-on-international-education-sector-but-says-students-will-not-return-this-year

今年唔開關,我對於下年一月可以開學相當悲觀。

剛剛又有case:

https://www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1

有你每日也精彩~~~

讀大學既應該無問題,太細既都唔建議一個過去啦,高中嗰啲今年可以唔返黎就更加好,但未有指引個student visa 會否extend定可以點攪呢?

回覆樓主:

我女兒今年初到NZ讀grade 10, 都預咗今年返唔香港(因為佢有個同學3月返咗香港後,一直都入唔番NZ)我哋比阿女讀多兩個sem, 就打算轉去英國。
想請問各位,如果想extend 個student visa半年,應該要點樣辦理呢?謝謝!

LeoChui 發表於 20-8-2 18:04
我女兒今年初到NZ讀grade 10, 都預咗今年返唔香港(因為佢有個同學3月返咗香港後,一直都入唔番NZ)我哋比 ...
試下叫嗰邊學校幫手申請

LeoChui 發表於 20-8-2 18:04
我女兒今年初到NZ讀grade 10, 都預咗今年返唔香港(因為佢有個同學3月返咗香港後,一直都入唔番NZ)我哋比 ...

請問點解轉去英國讀書?對NZ有任何不滿嗎?

我女都考慮緊12月應否回港?學校今日出email講最好唔返,因明年未必可以回港,但我想遲啲先覆學校,始終過多1/2個月可能會有轉機呢!可以讓中學生回去!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

學校今日同學生表明,希望學生在12月學年結束時留下來,其原因如下:
1.國際學生可能無法在2021年初進入新西蘭
2.返回新西蘭後的酒店14天的檢疫,要花費高昂
3.航班的減少及可能會受到限制,機票價格昂貴

同時學校會安排學生在暑假期間留在新西蘭進行些課程/活動。

小王子popo 發表於 20-8-3 16:30
學校今日同學生表明,希望學生在12月學年結束時留下來,其原因如下:
1.國際學生可能無法在2021年初進入新 ...
我哋仲諗住亞仔一月去紐西蘭 year 12 , e加都吾知點好,希望疫情穩定下來,咁可以照原定計劃出發

你打算如何?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

澳紐好大机会出左去入唔番……

Yanamami 發表於 20-8-4 00:42
澳紐好大机会出左去入唔番……
係呀,最好唔好返港

1973 發表於 20-8-4 05:22
係呀,最好唔好返港

你仔係咪都決定唔返?我仍15/16

Crabtree 發表於 20-8-4 08:09
除非流離失所無人收留,否則留係果边好尐。我女係澳洲大概都唔会番,費事出左入唔番打亂学業進程仲煩。上-代出国留学都係-去就学成先番,留係果边学野旅行打工,直至畢業先番屋企。

Yanamami 發表於 20-8-4 09:19
除非流離失所無人收留,否則留係果边好尐。我女係澳洲大概都唔会番,費事出左入唔番打亂学業進程仲煩。上- ...

我已回覆學校阿女唔返了,除非政府明年初開番關。

Crabtree 發表於 20-8-4 08:09
我個囡囡黎,都17歲,同佢傾過,初時唔肯,但另外有個國際生日本妹都話唔返,佢又話唔返,仲叫我申請假期可做parttime 個permit,佢有人陪我感恩呢,各位讀year12既家長,考慮下同小朋友傾傾,真係返左黎過唔返去的.

Yanamami 發表於 20-8-4 09:19
除非流離失所無人收留,否則留係果边好尐。我女係澳洲大概都唔会番,費事出左入唔番打亂学業進程仲煩。上- ...
係呀,我都係舊思想既人,俾得佢出去都想佢獨立👍

最新有四單源頭不明嘅社區個案,同一個家庭,住Auckland.   明天中午Auckland Level 3, 其他地區Level 2.
‹ 上一主題|下一主題