用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家估計新冠病毒對紐西蘭國際生影響多大呢? ...
go

[澳紐] 大家估計新冠病毒對紐西蘭國際生影響多大呢?  

小女一月尾剛到北島whangaeri 讀year 12, 住dorm ,下學期轉homestay, 你地既小朋友呢?歡迎分享及指點
復活節假還會回港嗎?

1973 發表於 20-3-22 02:09
小女一月尾剛到北島whangaeri 讀year 12, 住dorm ,下學期轉homestay, 你地既小朋友呢?歡迎分享及指點
復活 ...

仲返香港?嗰邊唔知幾時開返關喎,返咗嚟,飛唔返過去㗎!

但點解而家疫情未明朗就轉homestay 呢?
8-)

回覆樓主:

https://www.health.govt.nz/our-work/diseases-and-conditions/covid-19-novel-coronavirus/covid-19-current-cases

回覆 anitawong21 的帖子

我知衣家停左關,但有冇諗過嗰邊假期後confirmed case會標升呢?

1973 發表於 20-3-22 20:05

我知衣家停左關,但有冇諗過嗰邊假期後confirmed case會標升呢? ...

唔奇啦,都唔洗等放完假,過多兩日應該會過百,而且澳洲同學應該會飛返去渡假
8-)

對疫情嘅發展唔樂觀,雖然政府有d措施行得幾前,但始終感覺執行上唔太嚴緊,大爆發遲早發生。最怕唔知停課後會點安排國際生,有冇宿舍?會長時間homestay?

回覆 bbba05 的帖子

怕home stay唔肯長時間照顧,我女話要返,機票又貴,返去時又唔知要要檢疫,考試又唔知點

1973 發表於 20-3-22 23:07

怕home stay唔肯長時間照顧,我女話要返,機票又貴,返去時又唔知要要檢疫,考試又唔 ...

我盡量希望佢可以留低,返來香港坐飛機高風險,又要隔離14日,就算有online class時間又唔啱,回去時又唔知幾時先俾非居民入境,到時又要隔離,諗起都煩。

當然,如果長時間留在homestay, 甚至乎發展到唔俾出街,我都唔知阿仔頂唔頂得住。

1973 發表於 20-3-22 23:07

怕home stay唔肯長時間照顧,我女話要返,機票又貴,返去時又唔知要要檢疫,考試又唔 ...

而家每處地方確診病例日日不斷上升緊,四月應該會比而家更嚴重,我估放完term break都唔會俾外國人入境住,就算可以入境,萬一依然隔離14日,homestay 未必肯收留,宿舍更加唔會比你返去呀
8-)

bbba05 發表於 20-3-22 23:16
我盡量希望佢可以留低,返來香港坐飛機高風險,又要隔離14日,就算有online class時間又唔啱,回去時又唔 ...

我個女就係話如果停課要飛返嚟喎,佢響香港半夜三點都未肯瞓啦,點様三點上online?
8-)

返左香港,都唔知幾時可以過返去(emoji)

今日新增36,總數102
8-)

你地學校有冇特別update你地點做?

1973 發表於 20-3-23 08:18

暫時冇,晏d總理會開記者會,看看她有冇特別宣佈,我覺得好大機會停課

1973 發表於 20-3-23 08:18

日日都有,但都係重複停課就改online,同埋叫將會外遊嗰D要申報,都唔關留學生事
8-)

回覆樓主:

真係停課

Watch live: Prime Minister Jacinda Ardern provides Covid-19 update https://www.rnz.co.nz/news/political/412403/watch-live-prime-minister-jacinda-ardern-provides-covid-19-update

阿女剛才打比我話停課, 好唔開心, 還要困家4星期, 除非一家人去附近散步.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 20-3-23 10:18

阿女剛才打比我話停課, 好唔開心, 還要困家4星期, 除非一家人去附近散步. ...

冇辦法啦,我哋響香港都唔應該週圍去啦!

我個女聽日都要去home stay,而家執緊行李
8-)

Crabtree 發表於 20-3-23 10:18

阿女剛才打比我話停課, 好唔開心, 還要困家4星期, 除非一家人去附近散步. ...

希望四個星期之後可以搞掂
8-)

剛呀女打回來話明天封校,要搬host family了