用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家估計新冠病毒對紐西蘭國際生影響多大呢? ...
樓主: 1973
go

[澳紐] 大家估計新冠病毒對紐西蘭國際生影響多大呢?  

anitawong21 發表於 20-3-25 01:37
係咪星期三開始連外賣都唔准?

26日開始所有 NON- ESSENTIAL BUSINESS 都關了
食店大部分都關了. 有些 PROVIDE DELIVERY SERVICE
BUT ALL ARE ZERO CONTACT DELIVERY ,
就是電話或網上訂, 送到門口放下, 便走
另外 POST SERVICE 今天 LAST DAY
明天也不辦公了

bbba05 發表於 20-3-24 20:26
Auckland市面會否比較緊張?始終最多個案。
就是差不多所有店舖都關了OFFICE 和學校都停了..所以街上的人不多
不過戴口罩的人仍然很少
昨天去買東西 搭巴士回家時..就我一個乘客

lucia6119 發表於 20-3-25 14:21
26日開始所有 NON- ESSENTIAL BUSINESS 都關了食店大部分都關了. 有些 PROVIDE DELIVERY SERVICE BUT ALL  ...

吓?郵局都關門?即係我唔洗寄嘢俾佢?
8-)

anitawong21 發表於 20-3-25 14:40

郵局係關門,郵遞服務應該繼續,

https://www.nzpost.co.nz/business/covid19updates/temporary-closures

bbba05 發表於 20-3-25 14:49

https://www.nzpost.co.nz/business/covid19updates/temporary-closures ...

咁用DHL得唔得?
8-)

lucia6119 發表於 20-3-25 14:34
就是差不多所有店舖都關了OFFICE 和學校都停了..所以街上的人不多
不過戴口罩的人仍然很少
昨天去買東西 搭 ...

其實我都想知進入level 4之後係咪真係強制禁足?如果有堆人係都要走出去企埋一齊gathering ,會唔會俾警察拉
8-)

anitawong21 發表於 20-3-25 14:40
但是我今天去了就近的Parcel collection location was closed
and saw many people went there to collect their parcel 但空手而回
所以免得過都系唔好寄嘢過黎啦!

anitawong21 發表於 20-3-25 15:42
其實我都想知進入level 4之後係咪真係強制禁足?如果有堆人係都要走出去企埋一齊gathering ,會唔會俾警察 ...
應該唔會..因為日常要搵個警察都難..上次我想去警局辦點事...原來全AUCKLAND 除了一間警局外..其他的下午3 點便關門

anitawong21 發表於 20-3-25 15:37
咁用DHL得唔得?

我見dhl冇講話受影響,直接打俾dhl hk問最穩陣

bbba05 發表於 20-3-25 16:48

係喎
8-)

bbba05 發表於 20-3-25 14:49

https://www.nzpost.co.nz/business/covid19updates/temporary-closures ...
唔該晒你Update我地

lucia6119 發表於 20-3-25 16:25
應該唔會..因為日常要搵個警察都難..上次我想去警局辦點事...原來全AUCKLAND 除了一間警局外..其他的下午3  ...

唔該晒你Update我地

bbba05 發表於 20-3-25 16:48

DHL話可以,但要遲多四日左右先可以送到
8-)

anitawong21 發表於 20-3-26 15:51
DHL話可以,但要遲多四日左右先可以送到

我今日都去郵局寄咗箱野俾阿仔,郵局話暫時冇影響,最多慢d.

星期一寄郵局特快專遞, 排到今日都未走到

今日再睇話新西蘭特快專遞服務暫停

ccab 發表於 20-3-27 12:01
星期一寄郵局特快專遞, 排到今日都未走到

今日再睇話新西蘭特快專遞服務暫停 ...

多謝你嘅消息,琴日寄都仲話冇問題

https://www.hongkongpost.hk/tc/about_us/whats_new/notices/index_id_897.html

bbba05 發表於 20-3-27 12:12
多謝你嘅消息,琴日寄都仲話冇問題

https://www.hongkongpost.hk/tc/about_us/whats_new/notice ...
琴日仲係"已完成處理, 準備離開"........今日變返已投寄郵件咁係咪要去郵局拎返?

ccab 發表於 20-3-28 15:10
琴日仲係"已完成處理, 準備離開"........今日變返已投寄郵件咁係咪要去郵局拎返?
...

琴日打去hotline問,點知幫我接咗去1823,之後話繁忙cut我線。唯有去郵局問,個職員都答唔實已寄出的會如何處理,話要攞番就填張form.   我諗住再睇吓會點先。琴日個狀況轉咗"已交付運輸公司/出發前往目的地",  到今日冇變過,唔知去唔去到。

ccab 發表於 20-3-28 15:10
...

會唔會等緊飛機?
8-)

bbba05 發表於 20-3-28 15:21
琴日打去hotline問,點知幫我接咗去1823,之後話繁忙cut我線。唯有去郵局問,個職員都答唔實已寄出的會如何 ...
你果件咁好既, 我果件由原本第二步既處理中, 返返轉頭去第一步既已收取郵件