用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 選校煩惱pn班 玫瑰崗 pm / 蘇浙 am / 北角明慧 am / 維 ...
go

選校煩惱pn班 玫瑰崗 pm / 蘇浙 am / 北角明慧 am / 維多利亞pm [複製鏈接]

是咁的,因為仔仔上年仲係比較細,未知怎樣的學校才適合佢,所以唔同教學理念嘅PN都有報。現在有:
玫瑰崗 pm offer
蘇浙 am offer
北角明慧 am offer 下康維多利亞 pm offer

另有學之園(君豪校) 等緊消息

仔仔性格比較活潑好動,不過都能夠坐定定睇書,主要驚太嚴的學校唔適合佢。
我打算比佢將來讀直資小學。
自己就最心儀學之園,不過要等消息。
請問各位邊間學校學到野之餘,對他升學比較好,萬分感謝🙏🏼

0    0    0    0

我同你好似,RHS PM /LK PM, 不過我有Pods AM冇考MW ,都係等緊LH。我個女一樣好動,英文比中文好,有想過LH中文可能強過 LK。

回覆 bulldog64 的帖子

咁樣有冇擔心如果讀Victoria 轉直資小學小朋友會吃力,現在我就煩緊應唔應該俾啊仔讀Victoria,但見佢讀緊Victoria Playgroup 又好似幾開心。

點解Vic 轉直資小學會吃力?

hoboss0517 發表於 20-3-24 08:07
點解Vic 轉直資小學會吃力?

因為時常聽到有人說Victoria教得比較淺,現在個心十五十六,驚揀錯咗影響啊仔將來。

backhand 發表於 20-3-21 18:25
是咁的,因為仔仔上年仲係比較細,未知怎樣的學校才適合佢,所以唔同教學理念嘅PN都有報。現在有:
玫瑰崗  ...

我仔讀緊RHS K1,性格較外向,活潑好動,鍾意同人傾偈,有時會較attention seeking。

但班主任較嚴,我見我仔返咗一個學期,有時會話唔喜歡返學同唔鍾意班主任,就算而家停學咁耐,我問佢都係話唔想返學(N班讀另一間係鍾意返學架)

家長會時,班主任都話佢嘅style比較嚴,希望小朋友要學懂紀律。這點我都同意,因為我仔的紀律的確好了一點,所以RHS好唔好兩面睇啦!

不過學校有心辦學,所以學校的活動種類幾多,校園生活也幾精彩的。這點值得一讚!

以上意見都係參考吓好啦,我知R H S都有好多fans嘅,唔想俾人鬧

‹ 上一主題|下一主題