用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民生vs 宣道vs 九龍塘小學vs SFA
go

民生vs 宣道vs 九龍塘小學vs SFA

幾間學校都谷,大家會點㨂?

回覆 kelly_product 的帖子

如受谷,梗係民生

升中起碼差極係民生

九龍塘小學,升中成績很好

kelly_product 發表於 20-3-21 14:51

要成績好, 家長背後都要花上時間指導, 幾間都好, 選交通最方便果間小學。

christy2011 發表於 20-3-21 15:12

如受谷,梗係民生

對,好似起碼有少少中學back up

assado 發表於 20-3-21 22:41
要成績好, 家長背後都要花上時間指導, 幾間都好, 選交通最方便果間小學。
...

很同意,其實家長花時間才是最重要。

kelly_product 發表於 20-3-21 14:51

讀民生要上到中學,也要付出好多,而升唔到上去的學生,是band 2 /3 的了,入到其他英中機會不大。比例上其他三間私校有近九成入英中,民生比例應無噤高。所以如不是很喜歡民生,或升中時想有多些選擇,便不用考慮民生,民生這中學backup都係要谷才有。其他三間,感覺上SFA較學術,校舍地點亦稍遜,我會在KTS和APS選,因谷得來都有d活動

呢度應該只有兩個 VS,就係三間私小 VS 民小。三間都係唔輕鬆,三間都係學術有加深,三間都有提供唔少課外活動。

三間升中最好嗰個係 APS,起碼 8 成 Band 1,而佢亦比 SFA 升中網更多選擇。咁 APS VS KTS,兩個風格好唔一樣,你應該知道自己更鍾意邊間。

咁就得返 私小 VS 民生。民小往年都係接近 8 成升到民中,叻嗰批應該都唔會留低民中止步,民中應該用唔少自行位去收民小(估計 10-20 位)。

Band 1 就自然冇問題,去邊都得,如果係 Band 2 私小嘅話,入民生或同等級嘅學校應該好微,但如果民中嘅話,55 波入,叫做比三間私小更有保障。Band 3 就當然亦係去邊間都一樣。通常直屬都比較尷尬,老師專注講你幾大機會入返中學部,但對於「升中支援」就未必有其他學校咁好。

如果你嗰位係仔仔而係目標男拔,咁肯定係 APS 無疑,年年都接近 20 個仔仔入男拔。如果你目標係對面海 St Jo,咁一定 SFA。KTS 就平均,冇話邊間中學係特別愛將,唯獨近兩年都超過 5 位入聖保羅男女。三間都係插班能手。如果你嗰位係女女,APS 同 KTS 升中就比較多入直資啲,SFA 就多數留 SSP 抽獎。APS KTS 最多捧場 協恩同德望。

1998Ruby1998 發表於 20-3-22 01:54
呢度應該只有兩個 VS,就係三間私小 VS 民小。三間都係唔輕鬆,三間都係學術有加深,三間都有提供唔少課外 ...

謝謝你詳細解答。 (emoji)(emoji)
如果係咁,就即係睇下想平平穩穩去民小 (之後可能有民中back up)定係望高一線,去其他三間私小。

宣小咁好,咁其實一開始係咪應該target 宣幼?!(emoji)(emoji)

WinnieCatCat 發表於 20-3-22 00:16
讀民生要上到中學,也要付出好多,而升唔到上去的學生,是band 2 /3 的了,入到其他英中機會不大。比例上 ...

謝謝回覆。
好像APS 有很多正面的comment.

醒目開學勳章 貢獻勳章

除非你行路返學/極鍾意民生/父母自己想壓力少dd,否則先out 民生!你响民生所付出嘅努力同收獲,同3私比,後者應該入到更好學校
而如果孩子有能力得到咁好offer,佢唔會係中下游,好可能成績上游嗰班!
如果係咁,應該著眼係:邊間學校能夠發揮孩子潛能?俾到學習空間佢?又或者切合你家庭嘅教育方向

e.g. 我係蒙特梭利信徒,我會先out APS 無操場 , KTS>SFA>APS
恐龍家

回覆樓主:

如滿意民生書院,會先選民生,有 backup,讀得非常好,中學或插班神校!

民生書院收返大量自校小學生,另外校舍亦增加好多設施,如新嘅室內泳池,全新中學禮堂連室內運動場亦起緊!佢哋幼、小、中溝通得好,設施係大家可以一整用,所以小學亦會受惠!

kelly_product 發表於 20-3-21 22:43
很同意,其實家長花時間才是最重要。

選小學, 家長吾可以懶, 最好是自己親自去聽簡介會了解。

我較喜歡民生和APS,民生既DSE成績已屬Band1A之列,民生既band1學生可盡博外面既名校,博輸仲有間band1A墊底. 雖然小學五班,中學直屬位99,但band1生無憂,band2生亦有機會自行收返.
APS無直屬中學,但有極高band1率,而且多左音樂技能,今時今日,要有D技能防身先容易入名校或直資.
但無疑伊兩間都要付出,爭排名唔易讀.

Sing13 發表於 20-3-22 10:59
我較喜歡民生和APS,民生既DSE成績已屬Band1A之列,民生既band1學生可盡博外面既名校,博輸仲有間band1A墊 ...

Thanks for sharing.  我自己都比較喜歡這兩間。一間有back up 中學,一間再望高一線,不過谷得勁,真係唔知自己及阿女能否應付。

Sing13 發表於 20-3-22 10:59
我較喜歡民生和APS,民生既DSE成績已屬Band1A之列,民生既band1學生可盡博外面既名校,博輸仲有間band1A墊 ...

我buy你既講法
樓主既小朋友係女,我更加會揀民生

選校過程中,只以成績作決定其實很容易;但事實是每間學校也有不同風格和傳統;不如考慮吓這些作決定吧。尤其留意吓咁多間學校對於補底學生的指導如何;是很值得參考的。

樓主係咪揀緊幼稚園?
民幼同民小唔同考慮喎

karllambb 發表於 20-3-22 13:19
樓主係咪揀緊幼稚園?
民幼同民小唔同考慮喎

是的,請賜教(emoji)(emoji)

christy2011 發表於 20-3-21 15:12

如受谷,梗係民生

民小未必一定可以直升民中的~~~