用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民生vs 宣道vs 九龍塘小學vs SFA
樓主: kelly_product
go

民生vs 宣道vs 九龍塘小學vs SFA [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 20-3-22 01:54
呢度應該只有兩個 VS,就係三間私小 VS 民小。三間都係唔輕鬆,三間都係學術有加深,三間都有提供唔少課外 ...

SFA唔算係多課外活動吧?~

KTS近年都係走APS模式,配搭埋體藝發展喎,風格唔同?~

APS考入DBS,似乎當中唔少係有體藝傍身,包括入DGS~

kelly_product 發表於 20-3-22 16:07
是的,請賜教(emoji)(emoji)

我會選APS/KTS,若走全人路向。若傾向主攻學術,選SFA。若傾向求保障,選民生。4間都係若未達中間位,升中風險近乎一樣,只係有少許差異~~~

九龍塘小學近年升中成績很好,校舍操場極大,學習氣氛同老師敎學都不錯!

我一個是民生,一個SFA, SFA課程相對較深,如果小朋友受谷,可以考慮,民生就正常課程,聽說約頭一百才有機會升民中

ivypooh 發表於 20-5-11 15:31
我一個是民生,一個SFA, SFA課程相對較深,如果小朋友受谷,可以考慮,民生就正常課程,聽說約頭一百才有 ...
如果你唔係一心想讀民中選其它吧!
入咗民中想走亦未必係想像中咁易

而且要留意,民小小六係會少咗一班

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

對呀,如果冇打算讀民中,其實冇特別需要讀民小,我現在仍徬徨緊,我小朋友成績離達標很遠,估計是band2尾,都不知轉不轉好,但看你之前的分析,九龍城中學校網好過深水埗,所以現在還心大心細

回覆樓主:

Vote for APS! APS 比 SFA 和 KTS 難入,而升中成績也一直是三間中最好!

aaqq_mom 發表於 20-5-11 18:55
Vote for APS! APS 比 SFA 和 KTS 難入,而升中成績也一直是三間中最好!

APS年年9成多升B1中學 厲害
‹ 上一主題|下一主題