用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 不知你信不信… 預計教育局會取消今年DSE ...
go

不知你信不信… 預計教育局會取消今年DSE  

教育局楊局長咁縮骨,個人估計佢承擔唔起繼續如期舉行DSE 既風險…  
現在香港正面臨海外回流港人的輸入風險,加上回流港人冇認真自我隔離,仲四圍外出,估計香港確診人數會每日大量增加…

加上連香港政府一直跟隨的英國都取消公開考試,楊局長必定會跟隨,唔會願意背負香港學生因參加公開試而確診的風險

而既然英國大學能以predicted grade 去作為大學收生的報讀成績,香港的本地大學應該都一樣可以…

不知你信不信,反正我信教育局一定--縮!!

回覆樓主:

個人認為真係有機會推遲,或取消。
去應考風險好大

PeterWong2012 發表於 20-3-21 12:01
教育局楊局長咁縮骨,個人估計佢承擔唔起繼續如期舉行DSE 既風險…  
現在香港正面臨海外回流港人的輸入風 ...

大機會推遲

取消的話牽連甚廣
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我唔信,繼續考不過分得散的
(個人見解,不喜勿插)

英國大學除左出名個d,其他收生 門檻低,為學費收生,和香港不同。

閱卷員都請咗、口罩同準考證都派曬,我覺得取消機會好微

希望疫情快些受控, 可以考到, 否則今年的應考生就慘了。

回覆樓主:

不信

以為樓主收到風,原來都只係靠估......

暫時睇唔到教育局同考試局有跡象打算推遲,口罩已派、座位間距已定、探熱機亦陸續送到學校、各校正不斷做清潔消毒...... 暫時睇似仍會如期進行

學校已經分隔禮堂同多個課室考,我覺得都會照考!

我唔信!

儍既~正苦禁為市民切想,由12月开始就唔会搞禁多大头佛不知所謂又唔make sense既抗疫政策啦!我話佢-定如常照考,因為已印既試卷唔可以嘥,正請既监考唔可以改,-切如箭在弦。火車都开放去羅湖俾人拜山(或入境?)啦……

當連檢測結果都可以攪錯,放任兩個確診既回港人由機場離開回家…

B.B.BaBa 發表於 20-3-21 15:35

暫時睇唔到教育局同考試局有跡象打算推遲,口罩已派、座位間距已定 ...

有些學校仲係自費買探額機

一定會照考, 唔考仲煩

香港今日,已經新增17位確診,再加20宗初步陽性

而現在既居家隔離,回港人士係屋企要隔離,但同住家人又唔洗隔離,呢種玩法,香港點可能唔爆發?

下星期五就正式開考,由今日起日日增加確診數目,教育局如果唔取消個公開考試,點講都講唔去…

回覆樓主:

冇關係,考試個個戴住口罩唔會互相接觸, 風險比返學低好多

回覆樓主:

終於有風聲話會公布延期開考,可能今日會公布

B.B.BaBa 發表於 20-3-21 15:35

暫時睇唔到教育局同考試局有跡象打算推遲,口罩已派、座位間距已定 ...
是否真这样我估计唔到,但我知佢地已尽做,連科大最新研发出来的長效消毒方案都准备引用。讲真,楼主似乎有D偏激左,这不是局長是否缩骨问题,真係去马,无事就无事,只要有一个感染都要揹,到时又係万箭穿心。

一陣宣布 DSE 改期
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊