用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 不知你信不信… 預計教育局會取消今年DSE ...
樓主: PeterWong2012
go

不知你信不信… 預計教育局會取消今年DSE  

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
nicolemummy 發表於 20-3-25 09:35
hkpapa,

推遲開學可以諗  。

又咁講, 香港學生一般陋習, SBA不少都係唔夠認真, S5考試亦唔會盡全力, 頂多係S6 Mock exam先出力

所以本地學制如果只用S5成績去評分, 相信極多人反對, 我諗佢地都寧願推遲

clarawuwu    發表於 3 天前
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

nicolemummy 發表於 20-3-25 09:35
hkpapa,

推遲開學可以諗  。
JUPAS 嘅SLP係包括3年高中嘅成績。

回覆樓主:

以我外甥(DSE 生)为例,通常F.5都會盡力爭取好的PG 報海外,本地大學做參考。拿取conditional offer .相反,佢考mock 前的補習哥哥(大學生)叫佢跟著自己DSE timetable温習不用特地理會校內mock 的時間表,以免打亂自己温習時間表!當然今年最终mock都cancelled.
(純分享本人的case)

LingChiBaBa 發表於 20-3-25 14:38

學校叫我地在4月底前upload 張SLP上JUPAS。

我估如出估計DSE grades, SLP係重要指標。

不過,孩子行non jupas.我地根本無login upload

兩個英津生的媽媽了! ;)

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
甚麼是SLP?
:idea:

一休 發表於 20-3-26 08:03
甚麼是SLP?
Student Learning Profile
但這份資料我認為反映唔到學生能力

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-3-26 08:35
Student Learning Profile
但這份資料我認為反映唔到學生能力
同意

我自己都考過公開試, 進入高中, 絕大部份學生目標都是公開試的成績, 在校內的考試真的不會用太多力去應付. 就算到MOCK試, 因大家都知如用盡了力去考到公開試時會無咩力. 而很多考生在STUDY LEAVE可以另成績進步不少. 所以如果用校內成績對絕大部份學生都不公平.  

現在只希望疫情盡快控制, 大家努力忍耐 ! 各位考生都平安健康 !

PeterWong2012 發表於 20-3-21 12:01
教育局楊局長咁縮骨,個人估計佢承擔唔起繼續如期舉行DSE 既風險…  
現在香港正面臨海外回流港人的輸入風 ...
政府因時制宜, 靈活應變, 防疫政策能平衡各項利弊, 成績有目共睹, 何來縮骨?

只要做足防衛措施, DSE
既風險其實不大.

現時係改變香港教育既一試定生死既錯誤學習方向的好時機...

qkhui 發表於 20-3-26 10:36
我自己都考過公開試, 進入高中, 絕大部份學生目標都是公開試的成績, 在校內的考試真的不會用太多力去應付.  ...
同意

qkhui 發表於 20-3-26 10:36
我自己都考過公開試, 進入高中, 絕大部份學生目標都是公開試的成績, 在校內的考試真的不會用太多力去應付.  ...
同意x2

LingChiBaBa 發表於 20-3-25 14:38
請問SLP 3年高中嘅成績,JUPAS只做為參考, 或真係計分入去.

October. 發表於 20-3-26 18:13
請問SLP 3年高中嘅成績,JUPAS只做為參考, 或真係計分入去.

大學等埋SLP先通知放榜前interview安排。

LingChiBaBa 發表於 20-3-26 20:52
大學等埋SLP先通知放榜前interview安排。
明白,两个醫學院邀請學生去interview 都係睇SLP。

October. 發表於 20-3-26 21:19
明白,两个醫學院邀請學生去interview 都係睇SLP。

咁都唔衹係醫學院嘅,重有係咪排BandA都重要。

LingChiBaBa 發表於 20-3-26 21:22
咁都唔衹係醫學院嘅,重有係咪排BandA都重要。
當然唔衹係醫學院,我咁講係因為我之前唔多明白兩大醫學院點揀學生IN ? 冇可能報左名佢地就IN你嘛。前幾日街市相熟EE個仔,地區名校TOP 10, 佢話IN 左港大醫,中大醫要等5月先IN.

內地傳4月就會安排複課,全國高考照常舉行,楊局長遲遲唔宣布取消,唔知會否又係想跟國內?

PeterWong2012 發表於 20-3-26 21:54
內地傳4月就會安排複課,全國高考照常舉行,楊局長遲遲唔宣布取消,唔知會否又係想跟國內? ...

高考6月考,考2-3日。

DSE個4-5月期同整個月的規模,比較似IB、AL。
兩個英津生的媽媽了! ;)

發表於 前天 11:40 |顯示全部帖子
October. 發表於 20-3-26 21:38
當然唔衹係醫學院,我咁講係因為我之前唔多明白兩大醫學院點揀學生IN ? 冇可能報左名佢地就IN你嘛。前幾日 ...
唔同大學學系有唔同安排,有D放BandA有得in,有D有報名就有得in,有D唔駛in。
MBBS(JUPAS)正常都係5、6月先in ,今年似係接住NJ面試後in。

October.    發表於 前天 12:44
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊