用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 不知你信不信… 預計教育局會取消今年DSE ...
樓主: PeterWong2012
go

不知你信不信… 預計教育局會取消今年DSE  

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
沙士根本就不能和新冠肺炎去比

沙士係要病發,發緊燒既時候先會傳染比人,所以測量體溫就能預防…

但新冠肺炎係可以完全冇燒,冇病徵,連病者自身都冇任何不適感覺之下,都能傳染比人

你叫進入試場既人點防?  

試場監考既,查學生準考證,要唔要叫學生拉下口罩、眼罩?

如果考生係考試途中不適,不自覺地除下口罩咳或抹鼻水,咁點處理?  處罰佢?  其他考生仲是否繼續考?  考試已經好大壓力,再加上呢D 突發既壓力,人都癲!

我覺得只是不想考口試, 才改了4月考.

疫情係香港已經去到呢個地步,每日新增40或更多個案,教育局楊局長仲天真地認為DSE 可在4月尾開考?

仲要繼續折磨香港的學生?

係取消DSE 就早些通知!

反正IB, AL都取消,咁不如DSE都取消埋, 所有香港本地學生全部用校內predict grade去報大學,夠晒公平. 大學收jupas nonjupas都一視同仁,冇考試. 如果DSE重要考,大佬,除咗考試壓力,重要求神拜佛唔好考試當天中招,中咗,之後的科點考?

而家IB班叻仔叻女,已經開香檳慶祝

https://www.facebook.com/1860407 ... mo&d=n&vh=e

新聞話… 班IB 仔好happy... 亦感到公平…

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
dse 都應該盡快取消,大家都用PG 考大學就最公平

clarawuwu    發表於 3 天前

PeterWong2012 發表於 20-3-23 04:58
連IB 都已官宣會取消今年5月的公開考試…

香港既教育局,只係不停拖延,議而不決
我睇唔到連機場都关,食市又关,但又可以考試無問題,唔通考試重要過生命?

其實用學校往年成績,再唔係將過三年學生成績做對比,排名次,就肯定比到grade

贊成取消DSE,有咩事邊個負責任呀。GCE/IB都取消得啦。

PeterWong2012 發表於 20-3-23 17:24
疫情係香港已經去到呢個地步,每日新增40或更多個案,教育局楊局長仲天真地認為DSE 可在4月尾開考?

仲要 ...

大折磨到一個點

samsam123321 發表於 20-3-24 16:11
我睇唔到連機場都关,食市又关,但又可以考試無問題,唔通考試重要過生命? ...

搵班後生去做白老鼠 ....

samsam123321 發表於 20-3-24 16:14
其實用學校往年成績,再唔係將過三年學生成績做對比,排名次,就肯定比到grade ...

要做一定有辦法!不過唔知我地政府做唔做呢!国際認受性高的考試都cancel , 唔知班高官有冇做緊野呢!現在考與不考都係唔公平。

JVC2002 發表於 20-3-24 19:46
要做一定有辦法!不過唔知我地政府做唔做呢!国際認受性高的考試都cancel , 唔知班高官有冇做緊野呢!現在 ...

根本就沒有公平與否!國際考試比DSE 認受性更高,DSE 要繼續考,有一個考生不幸在過程中被感染,班高官會負責任嗎?
負唔起責任就早去取消,再決定評核方法,方便大學收生

samsam123321 發表於 20-3-24 16:14
其實用學校往年成績,再唔係將過三年學生成績做對比,排名次,就肯定比到grade ...

唔係全世界人考同一份卷,我估多數人覺得不公平。

deleted

MsPi 發表於 20-3-24 21:35
其實去考試只是多了一個機會。但他們也可以同朋友食飯,去街。感染機會仲大。那麼邊個高官要有負責呢?
你真心問?

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
其實今年係本地讀大學last year既學生,係咪可以畢到業呢?
如果佢地都未能畢業,又邊有咁多額外資源去收新學生?
本地考國際試既學生,收盡連UGC既1/3學額都用唔晒,所以無可能唔收JUPAS學生繼俾大學開新一年既Year 1去浪費資源。
但係當大部份中學成個中六都無考過Mock時,即係無PG,根本無得好似IAL同IBDP咁搵校內成績參考,唔通靠SBA咩?不過有不少科目係無SBA喎?
可能將大學新學年開學日期推遲,務求令大學last year學生畢到業中六學生考到DSE(最多繼續推遲),先可減低衝擊。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

今年好多中學F.6 都考唔到MOCK, 如果又用前2-3年的成績去比GRADE, 對大部份學生都唔公平.   

clarawuwu    發表於 3 天前

hkpapa852 發表於 20-3-25 08:39
其實今年係本地讀大學last year既學生,係咪可以畢到業呢?
如果佢地都未能畢業,又邊有咁多額外資源去收新 ...

hkpapa,

推遲開學可以諗

有樣野你有所不知。無論IAL,IB,定DSE,PG係根據F5(或grade 12)成績出,不是F6 mock 出的。

我孩子今年考大學。佢報non jupas大學,學校是報佢中五成績出既PG。因為唔靚仔,所以一直無CO,直到考完1月IAL(IAL一年有2-3試期,我地當初決定早D考完)出哂成績,我地才收到offers.
兩個英津生的媽媽了! ;)
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊