用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 不知你信不信… 預計教育局會取消今年DSE ...
樓主: PeterWong2012
go

不知你信不信… 預計教育局會取消今年DSE  

特首18:00 會出來見記者講DSE 考試事宜及公務員恢複在家工作

DSE 延期最少去到4月20日後…

但根本照目前情況,4月20日都唔見得會好

其實唔係楊局長一個冇腰骨,而係整個林鄭管治班子都係縮骨…

由此我可以大膽估楊局長最後必定會取消DSE..

DSE 靠 predicted grade 冇可能啦,間間學校都畀 5** 個學生,就算要睇埋成績,每間學校嘅 grading 與實際能力都唔一樣,Band 1A 4 可能係 5,但 Band 2 學校嘅 4 可能只有 3。香港考生人數多過學位太多,分配唔到。

會延遲但唔會取消。

2jkidsfather    發表於 20-3-23 08:46

1998Ruby1998 發表於 20-3-21 18:22
DSE 靠 predicted grade 冇可能啦,間間學校都畀 5** 個學生,就算要睇埋成績,每間學校嘅 grading 與實際 ...
點會間間學校都比Predicted grade 5**?
其實過往香港中學既predicted grade 同實際出來既成績,分別都唔會好大…

當然有一部份學生,臨尾考試前先脫胎換骨大爆發,咁呢d 學生就… 唔好彩了😏

但我估如果今次廷期到4月24日後開考,到時如果仍考唔到,咁就真係冇得再廷遲了… 😫

PeterWong2012 發表於 20-3-21 18:30
點會間間學校都比Predicted grade 5**?
其實過往香港中學既predicted grade 同實際出來既成績,分 ...

唔係囉,我 PG 同實際成績差 10+ 分,我識唔少都係超過 5 分差別。

俾我都俾曬班學生 5**,如果係唔洗考試嘅話。大家開心下,睇下邊個好彩中獎。  

1998Ruby1998 發表於 20-3-21 18:32

唔係囉,我 PG 同實際成績差 10+ 分,我識唔少都係超 ...
你平時係學校Hea 讀hea 考hea 做mock?
臨尾一個月先來認真讀書?

PeterWong2012 發表於 20-3-21 19:06

係老師為幫我升學容易啲攞 CO,所有科目都提高 2 個 grade

我唔少同學仲係學校寫 LS 2,結果考 4 或以上。

1998Ruby1998 發表於 20-3-21 19:23
係老師為幫我升學容易啲攞 CO,所有科目都提高 2 個 grade

我唔少同學仲係學校寫 LS 2,結果考 4 或以上 ...

做馬,CO 吾係跟據你考試成績 transcript 出來咩

lm251099 發表於 20-3-21 22:02
做馬,CO 吾係跟據你考試成績 transcript 出來咩

唔一定,要睇學校安排。有啲學校唔完全出 PG,連推薦信都唔寫。
我學校校內成績 4 可以等於公開試 5*,俾 5 就好大機會出到去係 5**。所以唔會跟校內成績表出 PG。
不過咁樣唔一定係成功做到馬,因為大學絕對可以出 PG 一樣分數要求,例如本身門檻係 555,但因為你 PG 5*5*5*,大學 CO 可以 5*5*5*,你考到咪你叻,冇咪算。

1998Ruby1998 發表於 20-3-21 22:04

唔一定,要睇學校安排。有啲學校唔完全出 PG,連推薦 ...

呢個係校內成績 transcript 去公開試分數,吾係幫你提高個pg,我還以為修女都講大話

lm251099 發表於 20-3-21 22:16
呢個係校內成績 transcript 去公開試分數,吾係幫你提高個pg,我還以為修女都講大話
...

修女都唔洗教書,佢講乜都得  

今日所有新聞媒體、政府醫療高官都出來講話香港疫情正進入戰爭狀態,來緊兩星期係疫區外流人士回港的高峰期…

距今一個月既4月24日能如期開考?

熱血勳章

PeterWong2012 發表於 20-3-21 19:06
最近呢一個月,我個仔日日係屋企睇蕭源D片,做左佢D練習,仲問我借錢上多D遙距補習班,同平日返學好大對比。
佢都係由疫情開始後先嚟認真讀書㗎咋,我都想佢有得考試,睇吓蕭源係咪咁勁

hktwun 發表於 20-3-22 20:54
最近呢一個月,我個仔日日係屋企睇蕭源D片,做左佢D練習,仲問我借錢上多D遙距補習班,同平日返學好大對比 ...
仔話今年叻人會多左時間温書,估狀元多一倍, 擔心dse cut off 拉高到98% 先有5星星

1998Ruby1998 發表於 20-3-21 22:04

唔一定,要睇學校安排。有啲學校唔完全出 PG,連推薦 ...

好大幾會用番上幾年師兄師姐的成績來決定每科有幾多人可得5**,5*,...

連IB 都已官宣會取消今年5月的公開考試…

香港既教育局,只係不停拖延,議而不決

縮骨冇承擔,要香港學生苦受極大的精神壓力

不確定性永遠係最折磨

根本有少少常理既都知,一個月後,香港疫情唔會完結

為學生健康著想,楊局長請唔好再逃避現實,早D出來公開宣怖取消今年DSE, 讓學生及大學早日能定下收生方案!

DSE唔會取消,最多遲D考,點都會考嘅!又最多今年大學一年級遲DD開學。

回覆樓主:

SARS 時都有考
:-D :-?

hk1 發表於 20-3-23 00:23

好大幾會用番上幾年師兄師姐的成績來決定每科有幾多人可得5**,5 ...
我估大學會參考返以往幾年,所收取的學生來自邊間中學的百分比再加上該中學給與學生的predicted grade 來作為本地大學的收生標準

PeterWong2012 發表於 20-3-23 04:58
連IB 都已官宣會取消今年5月的公開考試…

香港既教育局,只係不停拖延,議而不決

同意!IB原開考日期同現在DSE一樣都停!我地呢?考唔考,真係盡早宣佈,好樣大學、考生、家長準備!不確定性真折磨!

當年SARS是否開考後有十幾考生確診?當年本人不在港只是見有網友提及
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊