用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基vs聖馬可vs黃笏南
樓主: skwawa
go

匯基vs聖馬可vs黃笏南  

回覆 MrsnMrX 的帖子

對我來講最重要係唔使考中文,雖然我仔中文唔差,但我真係冇信心佢可以在死亡之卷考到好成績囉。置於考什麼,最好睇返學校本身提供咩科目,通常主要有數、理科目。我現在還在了解中,我還有三年時間可以慢慢study。

係呀,如果我個仔唔使我提住佢,就識得自己分配時間學習,我真係安樂哂啦。發夢都會笑醒!Haha

hiromi.wong 發表於 20-3-24 00:30

對我來講最重要係唔使考中文,雖然我仔中文唔差,但我真係冇信心佢可以在死亡之卷考 ...

滙基考乜

MrsnMrX 發表於 20-3-24 00:34
滙基考乜
你指邊一方面?中一?定GCE AL?

hiromi.wong 發表於 20-3-24 00:36
你指邊一方面?中一?定GCE AL?

中六公開考試

hiromi.wong 發表於 20-3-23 23:46
回覆 wendyaupooh 的帖子

剛剛同一位同學媽媽傾計,佢小朋友都收到滙基offer,佢話佢認識一位小朋友早年叩 ...

有時好難判斷咩原因令孩子改變,有人話開竅,但在不同學校不同時間都可以發生。

我亦認識匯基學生,玩得太開心玩到唔讀書,最後gpa唔合格要試升。亦唔可以講係單純因為學校做成。

如果係DSE,科目同一般學校都差不多,中、英、數、通識必修,再加一、兩科選修。如果GCE AL就可參考校網, Admission (S.5 Non-local Curriculum)一欄,裡面有介紹。其實我仍在了解中,有錯漏請各位補充。

回覆 bbba05 的帖子

的確可以有不同因素影響,始終讀書除了朋輩氛圍影響之外,個人因素亦有關。或許除了學業之外,你認識的那位小朋友佢揾到另一個人生目標呢。

唔係淨 DSE , 好似舊年中4開始理科可以選 班考GCSE  ...而家 DGS 都有3 樣 DSE/ GCSE/IB

之後中六考乜

想仔女smart有自己思想,但係又接納唔到仔女同自己唔同政治立場,唔聽話就係俾人洗腦

ywtsang 發表於 20-3-25 14:42

唔係淨 DSE , 好似舊年中4開始理科可以選 班考GCSE  ...而家 DGS 都有3 樣 DSE/ GCS ...

DGS無開IB,只有開IAL
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

考 GCSE AL , non-jupas , 本地大學  non-local student 條隊, 報英國唔洗再考 IELTS

hkpapa852 發表於 20-3-27 08:32
DGS無開IB,只有開IAL
冇check 個可能錯 , 聽人地報小學個媽咪話有, 可能之後, DGS 小一收

ywtsang 發表於 20-3-27 10:25

考 GCSE AL , non-jupas , 本地大學  non-local student 條隊, 報英國唔洗再考 IELTS ...

入大學會否俾考DSE難啲㗎?

1998Ruby1998 發表於 20-3-21 18:26
考慮學術,匯基的確係更好,而且有進步,已屬 Band 1B。
至於政治色彩,匯基近紀律部隊宿舍,亦因為咁而比 ...

好奇一問....滙基係Band1B? 有冇數據support?

chunchunpa 發表於 20-3-30 23:24
好奇一問....滙基係Band1B? 有冇數據support?

18 年聖言 4主科平均 4+ 59.38%,匯基 59.13%,聖言主科 5+ 18.13%,匯基 17.88%。

19 年九華 4+ 主科 64.65%,匯基 65.10% 聖言 65.88%,3322 九華 83%,匯基 83.20%,聖言 主科 5+22.50%,匯基 21.73%。

基本上匯基一直進步。聖言、九華人人皆知自行冇 1A 都唔洗考慮,基本上大抽獎唔會有 Band 2 仔入到。匯基本亦係 9 成 Band 1,據理解係有幾個 Band 2 仔,但 Band 1A 比較少揀佢,除非非常心儀,始終 1A 仔女大把選擇。

九華聖言穩守 1B,匯基數字都好貼近,衰在 3322 低啲。

1B 1C 呢啲位置徘徊嘅仲有蕭明、優才、聖傑靈。
蕭明 19 年 主科 5+ 17.45% 優才 16.83% 聖傑靈 13.05% 。
話匯基 1B,唔算誇大。

newrider1 發表於 20-3-21 13:20
我知道聖馬可學生 政治色彩濃厚 早前看到 社交平台 有學生坐在學校操場 嗌口號和唱聖詩 我覺得如家長不希望 ...

我都有留意過YouTube啲學生係學校嗌口號嘅事,但後來校長澄清話唔知道呢件事,亦都唔代表學校立場!

回覆 1998Ruby1998 的帖子

st cat 仲算係1b成績?

christy2011 發表於 20-3-31 06:49
回覆 1998Ruby1998 的帖子

st cat 仲算係1b成績?
有人仲話優才1A添!當時仲舌戰群雄(可惜唔記得LINK)。

以前面優才個標準計算,st cat 算1B有咩出奇?