用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基vs聖馬可vs黃笏南
go

匯基vs聖馬可vs黃笏南   [複製鏈接]

小兒有幸入了匯基,如自行以上兩間其中一間收,大家會點選擇?
   17    0    0    0

回覆 skwawa 的帖子

住邊區?如匯基東收,只會考慮讀不讀聖馬可?

christy2011 發表於 20-3-21 09:24

住邊區?如匯基東收,只會考慮讀不讀聖馬可?

將軍澳
如果聖馬可收或黃笏南收,也會考慮,因各有特色。三間也是band1B,看看有人能否幫手分析一下

黃芴南應該係1c

christy2011 發表於 20-3-21 09:42

黃芴南應該係1c

如果聖馬可收,有冇什麼意見?
8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

問小朋友,睇下佢喜歡邊間

回覆樓主:

我家人是黃笏南舊生,當年也順利考進本地大學,確實早年因校舍重建搬入沙田對學生成績有影響,但相信搬回新校舍後對學生有十分正面幫助,另外2間不熟悉,不方便給意見,但黃笏南個人認為是一間很不錯的中學。

skwawa 發表於 20-3-21 08:57
小兒有幸入了匯基,如自行以上兩間其中一間收,大家會點選擇?

3間都差不多,列晒3間車程,課外活動,放飯揾食問題,升中選科,等小朋友自己揀。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

我知道聖馬可學生 政治色彩濃厚 早前看到 社交平台 有學生坐在學校操場 嗌口號和唱聖詩 我覺得如家長不希望仔女入讀的學校 有太大政治薰陶 這學校可免則免

baby-G2008    發表於 20-3-21 23:54

newrider1 發表於 20-3-21 13:20
我知道聖馬可學生 政治色彩濃厚 早前看到 社交平台 有學生坐在學校操場 嗌口號和唱聖詩 我覺得如家長不希望 ...

這些學生每間學校也有,這是時代的現象,我覺得跟學校未必太大關係。反而從中可見學校對學生的包容,及自由的風氣。這樣冇話好唔好,視乎家長是否喜歡這style。

newrider1 發表於 20-3-21 13:20
我知道聖馬可學生 政治色彩濃厚 早前看到 社交平台 有學生坐在學校操場 嗌口號和唱聖詩 我覺得如家長不希望 ...

若是這方面, 黄之x是匯基校友,而去年學校處理這大時代社會事件儘量持平及平衡,匯基校舍所在位置對面地方是非常敏感地方,而校內亦相比津校較多纪律部隊家長比例

其實選校的時候我也考慮過政治問題,不過我自己傻仔地認為到升中時,事件應該好起來,但似乎我太單純。聖馬可之後學生出左個mv亦令我非常反感,但事實之前去過佢啲簡介會,學生非常之醒目,表現自信,小兒也非常喜歡,但係因為政治因素我同小朋友傾過,最終佢都決定選擇自行也填聖馬可。
匯基書院其實兩三年前我已經鍾意,當時大女考過但係唔好彩入唔到,但係學校嘅理念、熱心嘅教育,都吸引我去報考,但係就偏偏出咗一個黃之x,當然佢唔係威都可以代表一間學校,所以我冇因為佢而放棄報考。
黃笏南係我無心插柳之下認識嘅學校,校舍非常吸引,評價也不俗,而學校政治似乎係偏中立,所以就算唔係我本區我亦都選擇咗
所以三間學校對我哋咁都有佢吸引之處,所以如果真係要選擇我唔知點樣做,所以多謝各位嘅意見。當然所有嘢要4月7日之後先知道,但係想作好分析嘅準備,謝謝各位
8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

考慮學術,匯基的確係更好,而且有進步,已屬 Band 1B。
至於政治色彩,匯基近紀律部隊宿舍,亦因為咁而比較多紀律部隊子女入讀,所以都唔需要擔心。愛蓮說亦有一句「出淤泥而不染,濯清漣而不妖」,只要學生自己冇呢方面嘅意願,旁人點樣調唆擺佈亦唔會成事。如果學生自己已有此心,就算係無他人影響,亦會自己行動。

滙基是第一輪offer , 即 16 号收信 ?
如果係第一輪offer , RO 應該高 Band1 ...
黃芴南好大機會,

回覆 ywtsang 的帖子

黃芴南 , 一樣有叫口號 , 手拉手

ywtsang 發表於 20-3-21 19:58

所以我話間間學校都有,這是呢個時代的現象。樓主要介意,其實應該選左派學校

回覆樓主:

請問滙基vs羅氏vs港島民生邊間banding 高D?

ywtsang 發表於 20-3-21 19:58

社會運動差不多95%中學都有叫口號,手拉手,除非只讀左派中學。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

雖然我都好喜歡匯基,但如果三間都收而三間我又覺得出入唔大時,我會選擇唔洗錢行先! 之前私小每個月俾$都唔見得有乜俾人地多,所以如果呢三間搵間免費,一年至少去多兩次旅行!

小時了了 發表於 20-3-21 16:59
若是這方面, 黄之x是匯基校友,而去年學校處理這大時代社會事件儘量持平及平衡,匯基校舍所在位置對面地 ...

我一直以為基督徒家庭背景比例最多,其次先到紀律部隊添。
‹ 上一主題|下一主題