用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基vs聖馬可vs黃笏南
樓主: skwawa
go

匯基vs聖馬可vs黃笏南   [複製鏈接]

In2c68 發表於 20-3-22 06:25
回覆 skwawa 的帖子

雖然我都好喜歡匯基,但如果三間都收而三間我又覺得出入唔大時,我會選擇唔洗錢行先! ...

纯個人意見,直資中學嘅教學資源丶其他活動及DSE/IAL課程提供上較冿校有少少優勢,尤其是係今次無了期嘅停學期間學校嘅 online 教學支授,係初中版中有2個討論帖討論顯示,直資學校較津校較多online 教學支援

YmOra 發表於 20-3-22 08:47
我一直以為基督徒家庭背景比例最多,其次先到紀律部隊添。

呢個絶對係,校長曾講過學校~70至80%係基督教家庭,目測匯基內紀律部隊家庭(當然包括基督徒及非基督徒)相信較一般官/津學校內嘅纪律部隊家庭為多

skwawa 發表於 20-3-21 08:57
小兒有幸入了匯基,如自行以上兩間其中一間收,大家會點選擇?

我會選擇"匯基",e+嘅匯基唔容易入,入到嘅學生實力都有一定程度嘅高,而"黃笏南"需要時間回復元氣,有實力嘅學生需要時間增加,近年學校响自行階段都提高學術要求,我估學校想收番多D成績較優的學生,故估計黃笏南會比以往谷DD,但長遠計我都會認為黃笏南成績會不斷上升,如果,錢唔係考慮問題,匯基係幾好,响這裏成長會比較全面發展,高中選修科彈性亦比官津校好,而你的孩子難入都入到就証明係有實力,便可知自行黃笏南機會唔會細,因為黃笏南喝求人才中。

小時了了 發表於 20-3-22 08:55
呢個絶對係,校長曾講過學校~70至80%係基督教家庭,目測匯基內紀律部隊家庭(當然包括基督徒及非基督徒)相 ...

基督教家庭數字仍然高,真係好。"匯基"真係好受基督徒歡迎。

skwawa 發表於 20-3-21 17:34
其實選校的時候我也考慮過政治問題,不過我自己傻仔地認為到升中時,事件應該好起來,但似乎我太單純。聖馬 ...

撇開政治選校因素,你分析得好好,你已經好清楚各校之優點如何,不如你試試從"高中"課程彈性比較下邊間較適合孩子就讀。

YmOra 發表於 20-3-22 09:46
撇開政治選校因素,你分析得好好,你已經好清楚各校之優點如何,不如你試試從"高中"課程彈性比較下邊間較 ...

如果論高中課程彈性比較,咁應該匯基完勝
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-3-22 09:53
如果論高中課程彈性比較,咁應該匯基完勝

我十分認同,好喜歡匯基選修科嘅高彈性。

多謝各位回應!做父母梗係想子女入讀一間合心水嘅中學,畢竟中學階段青春期對成長影響都好大,所以每一件事都要審慎考慮。做人真係好矛盾,有得揀嘅時候又煩無得簡又煩,不過講到最尾都係想為子女。不過其實而家一切都要等4月7號,可能最終自行會落空也不定,不過也多謝各位嘅寶貴意見
8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

我去過匯基及黃笏南簡介會,個人感受如下,或者可作為少少參考:

匯基 —-
宗教氣息很濃,相信比一般基督教中學濃很多,所以要睇吓自己本身會否抗拒

而DSE, 匯基應屬band 1, 但簡介會中留意到一點,當時展示的一頁分科成積中見到有好幾科唔記得dse 4 還是 2 係低過全港平均,但當時因校長好快飛去另一張screen, 所以我唔太肯定係邊幾科,因此我唔寫出我的模糊印象了,而上網又搵唔返,所以如介懷成積,可能要從其他途徑加深了解

至於黃x峰,當然一個人唔可以代表全間學校,很多學校都出唔同類別校友,但最近發現原來佢隊友林x彥都係校友,咁對我來說心底真係有點介意,因會諗有無咁巧合?但當然呢啲係個人想法和感受

黃笏南 —
此學校簡介會一開場好似一個小型音樂會,所以好肯定佢放好多心機於音樂,所以如果喜歡音樂係好事,但講真論造詣,同神校始終有距離,可能係資源嘅分別

而接觸嘅學生,講真匯基smart 啲,而黃笏南嘅就有部分感覺似被老師迫幫手咁,態度有點hea,但理解嘅,因當天是星期六嘛

YmOra 發表於 20-3-22 09:18
我會選擇"匯基",e+嘅匯基唔容易入,入到嘅學生實力都有一定程度嘅高,而"黃笏南"需要時間回復元氣,有 ...

WFN 其實讀上去高中,是不容易的。兩年前,F3 升F4 唔見咗廿位同學,有人留班(只可留一次) ,有兩個人升去神校,其他人轉校!所以讀上去都有壓力。由中一開始,學校已經會睇住全級考最後的廿位同學,考得差係會留班,絕不手軟。所以要睇返小朋友係咪有耐性和受谷一群!

醒目開學勳章

ywtsang 發表於 20-3-21 19:58
回覆 ywtsang 的帖子

黃芴南 , 一樣有叫口號 , 手拉手
請問wfn有無學生上課時間響街圍埋食煙講粗口?有無每定時定候向住操場大嗌一輪口號?有無一落堂就矇晒面上街出擊?
想知而家呢啲係咪所謂band 1英中嘅norm

小時了了 發表於 20-3-22 08:50
纯個人意見,直資中學嘅教學資源丶其他活動及DSE/IAL課程提供上較冿校有少少優勢,尤其是係今次無了期嘅停 ...

都可以咁講,羊毛出自羊身上!
但津校都有好多活動唔洗$但又做得好!

回覆樓主:

如果錢唔係問題匯基有個優勢,匯基難考又無得抽入無幸運成份!
匯基個宿舍真係好正,第一年又可以住番幾個月

ak1020 發表於 20-3-22 10:55
我去過匯基及黃笏南簡介會,個人感受如下,或者可作為少少參考:
匯基 —-
宗教氣息很濃,相信比一般基督教中學濃很多,所以要睇吓自己本身會否抗拒
而DSE, 匯基應屬band 1, 但簡介會中留意到一點,當時展示的一頁分科成積中見到有好幾科唔記得dse 4 還是 2 係低過全港平均,但當時因校長好快飛去另一張screen, 所以我唔太肯定係邊幾科,因此我唔寫出我的模糊印象了,而上網又搵唔返,所以如介懷成積,可能要從其他途徑加深了解

匯基 2014 - 19年 每一科 DSE 成績 係呢個帖有詳細資料 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3552895&extra=&highlight=%E5%8C%AF%E5%9F%BA&page=14 #66

回覆 bobbob 的帖子

請問wfn有無學生上課時間響街圍埋食煙講粗口?>>冇見過

有無每定時定候向住操場大嗌一輪口號?
>>返學係學校門口嗌, 派傳單...
有無一落堂就矇晒面上街出擊?
>>冇見過 , 唔知有冇

想知而家呢啲係咪所謂band 1英中嘅norm

都係 ...瑪利諾都有

回覆 ywtsang 的帖子

滙基, 小學老師極推成績好個黃 (黃 有體育, 音樂 , B2可扣門)
如果滙基 有 IB 或者近的 , 我都會選 ..我放左 offer

回覆 bearbearsnake 的帖子

如果有去黃简介會 ,2019 入大學率上番 7成幾..之前5 成幾

回覆樓主:

其實學生想搞什麼政治活動我們真的控制不了。
但我個人的主要考慮就是學校本身是否有不良政治立場 ,如有宗教背景的學校就要留意這個宗教它宣揚什麼,是否在搞一些政治影響活動把無知的學生洗腦, 如是的話這些學校我就一定不會考慮了!
不要說什麼出於污泥而不染,我就是見過有一些純品的小六生升上band 1 頭中學後就加入了反抗運動和跟父母不和, 在青春期同學朋輩的影響力遠較父母大和深。

回覆樓主:

學校包容,縱容或不容學生政治活動是三個不同層次 ,大家要搞清楚啊!

醒目開學勳章

ywtsang 發表於 20-3-22 14:17
回覆 bobbob 的帖子

請問wfn有無學生上課時間響街圍埋食煙講粗口?>>冇見過
你意思見過mcs學生做晒以上所有嘢?
‹ 上一主題|下一主題