用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基vs聖馬可vs黃笏南
樓主: skwawa
go

匯基vs聖馬可vs黃笏南  

回覆 bobbob 的帖子

嗌口號,䑃面

MimiCactus 發表於 20-3-22 11:47
WFN 其實讀上去高中,是不容易的。兩年前,F3 升F4 唔見咗廿位同學,有人留班(只可留一次) ,有兩個人升 ...

所以,個人認為黃笏南係有態度想追番D成績,係需要DD時間而矣!幾好喎!成績最差嗰20名學生會特別留意住,始終要打穩根基先升級會好D,如果孩子受谷又配合到黃笏南,相信孩子成績一定可以有進步。

醒目開學勳章

ywtsang 發表於 20-3-22 17:18

嗌口號,䑃面
咁圍埋食煙講粗口,上上吓堂向操場大嗌係咪band 1英中嘅norm?

間間學校都有政治,真係好煩,所以唯有從學校理念、校風同DSE成績去選擇,其實真係好怕揀錯!
8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

食煙冇見過,不過講粗口...係學校入面嗌又冇

我朋友嘅囡讀滙基,仔讀英華,當我選報中學時都有請教她對兩所學校的觀感,如老師是否關愛?小朋友返學是否開心?校園生活等?

她給我以下回覆,論關愛,滙基相信係最關愛的學校了,沒有一間學校夠滙基關愛。至於開唔開心,佢就話滙基學生很喜歡返學,佢話學校非常多嘢玩,校園生活多姿多彩。至於英華佢就話係非常傳統嘅學校。跟住我話佢好似好偏心滙基咁喎,佢話擺明㗎啦,佢話就社會事件處理方面,英華處理得好差,而滙基就處理得非常好,雖然校內有不同意見嘅同學,但都沒有做成衝突,同學間仍能互相尊重、包容。我想這可能是與學校辦學理念有關,「協助學生發掘及確認,並且全面發揮上帝所賜的天賦潛質,成為有信仰、有道德、有知識、有文化及有理想的人。求學期間,學生能確定人生的目標和方向,建立積極的人生觀,強化終身學習的能力,奠定升學的基礎,養成對社會的責任感,並能按著神對他們的心意而行事為人。」當中「有道德、有知識、有文化及有理想並養成對社會的責任感」,我理解為希望教育一群小朋友具備知識和文化去尋找自己的理想,在實踐理想中亦能遵從道德規範,為社會負責任。

因此,我認為大家不用擔心學校內會有極端社會色彩,或學校本身有任何顏色取態。

hiromi.wong 發表於 20-3-23 01:56
我朋友嘅囡讀滙基,仔讀英華,當我選報中學時都有請教她對兩所學校的觀感,如老師是否關愛?小朋友返學是否 ...

滙基對學生關愛方面,的確唔錯

uglytwins 發表於 20-3-23 13:15
滙基對學生關愛方面,的確唔錯

請問可否講多少少學校怎樣關愛學生?

johnwooo 發表於 20-3-23 13:46
請問可否講多少少學校怎樣關愛學生?

(來源係其他家長分享)有小朋友被欺凌,老師一定會處理,同埋會不時關心下被欺凌嘅學生心理狀況,會關心小朋友仲有冇被欺凌

hiromi.wong 發表於 20-3-23 01:56
我朋友嘅囡讀滙基,仔讀英華,當我選報中學時都有請教她對兩所學校的觀感,如老師是否關愛?小朋友返學是否 ...
樓主是否已有UCCKE offer ??  恭喜你.

回覆 IYY 的帖子

有呀,多謝你!

各位...
借POST問下...
匯基 VS 羅氏 VS 聖馬可又點睇呢?
撇開學費既話....應該係1A-1B生...

回覆 hiromi.wong 的帖子delete

回覆 wendyaupooh 的帖子

唔好意思,我只係比較了解滙基多少少,另外兩間唔太清楚。或者我分享一下我自己點解揀滙基吧,除了老師關愛、校園生活多姿多彩等原因之外,滙基高中時提供GCE AL課程也是吸引我的地方,由於教育局近年努力去內地推廣DSE,越嚟越多內地生來港考DSE,他們中文能力普遍比香港學生高,特別作文方面,由此推斷,香港學生考DSE的中文和通識科只會越來越難拿高分,又即是會越來越難通過DSE入大學。選擇入讀滙基,小朋友有多三年時間觀察那一個考試制度較為適合自己,這個彈性不是津校可提供的。我個人認為有選擇總比沒有選擇好,在未看清楚小朋友能力之前,我不想太早指定某一條路俾佢行。

回覆 hiromi.wong 的帖子

多謝你意見。但匯基會唔會好free呢?

hiromi.wong 發表於 20-3-23 21:42

唔好意思,我只係比較了解滙基多少少,另外兩間唔太清楚。或者我分享一下我自己 ...

唔係全部都考DSE?

剛剛同一位同學媽媽傾計,佢小朋友都收到滙基offer,佢話佢認識一位小朋友早年叩入滙基,原本佢係唔多鍾意讀書,亦不是Band 1成績,但讀咗一段時間後,居然會主動拎本英文書出嚟睇,而且成績仲大有進步。我真係覺得好Amazing,睇嚟學校真係有辦法。

回覆 MrsnMrX 的帖子

不是呀,有小部份直資學校提供DSE以外的課程,你可去心儀的學校網頁了解一下。

hiromi.wong 發表於 20-3-23 23:48
回覆 MrsnMrX 的帖子

不是呀,有小部份直資學校提供DSE以外的課程,你可去心儀的學校網頁了解一下。 ...

咁公開試考乜??

hiromi.wong 發表於 20-3-23 23:46

剛剛同一位同學媽媽傾計,佢小朋友都收到滙基offer,佢話佢認識一位小朋友早年叩 ...

咁大改變