用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 疫情下9月是否讀私校好
go

疫情下9月是否讀私校好

本來都決定好讀某一私校am offer,中意佢小班教學師資好。但而家似乎係長期疫情,夏天可能舒緩,冬天又再疫情流行,9月到時會不會又長期停課又係一大問題

所以決定好後經此一疫,又好苦惱要不要take offer

如停課,
1. 每月俾幾千蚊學費但網上上堂,家長又要返工冇可能日日陪讀到

2. 最怕私校長期咁樣,如收生不足或有咩大問題,學生會冇保障,學校會執笠,到時又要重新搵校

有諗過讀返樓下津幼pm算,但pm的家庭生活安排又要重新調整,又唔想之後更難考直私會後悔

有冇人一樣有以上問題,可否分享下

回覆樓主:

其實樓主擔心自己多過小朋友,你的目標是保送小朋友入直私,但沒有考慮小朋友在學習中有得益,不過這是香港家長的通病。

我女今年9月升K1(超細B),一場疫症令我們每月交49××PN學費換來每天家中學習,總使3月和4月學費可減免30%,相信下學期復課日無期。幸好,疫情令不少家長退學,我女順利直上K1。

如果樓主覺得津校影響升直私,請翻看其他文章有關爭奪券校的情況!不要單向認為入私幼是入私小的保證。不少家長追求外補加強小朋友競爭力,如果擔心券校沒有優勢,倒不如計劃外補的天文數字是否足夠保送入私小吧。

melodychui 發表於 20-3-21 08:19
其實樓主擔心自己多過小朋友,你的目標是保送小朋友入直私,但沒有考慮小朋友在學習中有得益,不過這是香港 ...

請你都唔好將自己仇私校意見強加在別人情況身上。更加冇資格去亂批評人地選校方式及是否愛護子女!

我的問題係私校在疫情下對學生學習的影響及經營問題。唔係比較私津考小。謝謝

kunn 發表於 20-3-21 13:48
請你都唔好將自己仇私校意見強加在別人情況身上。更加冇資格去亂批評人地選校方式及是否愛護子女!

我的 ...

係wor,我發現好多媽媽谷都有人仇視私幼。

一講到私幼就覺得係賺錢啊,衰啊,唔好,無愛心。
券幼就等於有愛心同好。

就好似港女拎住一個名牌手袋,就會覺得人貪錢一樣。

每個人都有選擇嘅權利,名牌手袋除佐貴,其實手功好,料靚。私幼,語境好,有好多有自己嘅教材,教法。

回覆樓主:

如果樓主覺得本人對私校有仇視,那麼你對津校沒有信心可言。怕疫情下私校倒閉,又覺得入券校令子女不能考入直私,樓主覺得小朋友真是不入私校就是宣佈死刑?

我女有啟思小學附幼offer,同時都有券校offer。沒有人希望停課,沒有人希望學校倒閉,就是這樣。

回覆樓主:

樓主,你明確表示入津校影響升直私,相信你沒考慮直私收不少券校學生,私幼不是直私的保證。

既然目標只是直私,向心儀直私群組請教面試秘訣,根據小朋友的不足外補。除非你選的是學之園這類信心的保證,否則面試定生死。

melodychui 發表於 20-3-21 19:37
樓主,你明確表示入津校影響升直私,相信你沒考慮直私收不少券校學生,私幼不是直私的保證。

既然目標只是 ...

其實你係咪睇錯題目入來?我諗你閱讀理解真係有問題。我只想討論私校在疫情下的對應同經營。而唔係津私考小分別。請你唔好將個人仇私情況套用到所有人身上。咁讀私校係咪就一定係錯?

卷幼考私小當然知道都有好多例子。但選校都有好多因素影響,唔只係單單考小。我都講左我係因應小朋友性格,想要小班教學,咁卷校又做唔做到呢。

唔再回應你,都請唔好再為津幼考小撩交嘈

kunn 發表於 20-3-21 23:34
其實你係咪睇錯題目入來?我諗你閱讀理解真係有問題。我只想討論私校在疫情下的對應同經營。而唔係津私考 ...

私幼仲有就係英文的語境,有幾多券幼可以做到?當然,樓上嘅概念覺得,比錢補習,券幼都可做做到同樣效果。

kunn 發表於 20-3-21 01:00
本來都決定好讀某一私校am offer,中意佢小班教學師資好。但而家似乎係長期疫情,夏天可能舒緩,冬天又再疫 ...

係呀。我都係呀
諗諗下。讀番PN果間學卷先
覺得年尾又有機會停課,
依家PN半班退晒學
博睇下番唔番到am, 下午去學野仲好
學卷又唔洗學費。咁我好多資源比佢外補
雖然名幼係考直私有利,但我估用心裁培應該都唔差呱

kunn 發表於 20-3-21 01:00
本來都決定好讀某一私校am offer,中意佢小班教學師資好。但而家似乎係長期疫情,夏天可能舒緩,冬天又再疫 ...

1. 讀私校都預咗交足學費但番唔足嘅情況,就算無停課,小朋友病咗番唔到學都係要比足學費

2. 執笠呢方面,你可以考慮d 歷史比較耐學校,如果係新校,確實有財政唔穩健嘅情況

vaniceda 發表於 20-3-22 14:29
1. 讀私校都預咗交足學費但番唔足嘅情況,就算無停課,小朋友病咗番唔到學都係要比足學費

2. 執笠呢方面 ...

你對

新校可能會財政會更不穩,真係好似賭博咁
疫情後我都留意到私校行政都好參差

tinoijcc 發表於 20-3-22 02:06
係呀。我都係呀
諗諗下。讀番PN果間學卷先
覺得年尾又有機會停課,

如果你而家間pn ok,當然一動不如一靜啦,卷校可以慳返出去學野

我地間pn 就係疫情後行政處理好差,先更希望轉校。