用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 s4補英文 Calvin Sxx / Kenneth Lxx 好?
go

s4補英文 Calvin Sxx / Kenneth Lxx 好?  

如題。 Band 1, 英中,請問有冇人補過 Calvin Sxx 或者 Kenneth Lxx?麻煩大家比的意見,邊個會好啲?

又如果除咗呢兩個之外,有冇其他推介,謝謝!

醒目開學勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽

wawaliluk 發表於 20-3-24 11:30
Band 1 屬1A或1C?
現學生的英文程度水評,都冇資料。
又或者咁講,你想補習後可以提升到咩grade?

學校應該是 band 1B 。 啊仔在學校英文成績合格多少少,我估 dse 應該有3掛 , 希望可以上4。唔敢望5

aeiou_drm 發表於 20-3-24 11:56
學校應該是 band 1B 。 啊仔在學校英文成績合格多少少,我估 dse 應該有3掛  , 希望可以上4。唔敢 ...

我仔都係1B,在校佢算係成績最 top 果批學生,對上一次考試英文平均分接近90. 在佢來说佢話 DSE 英文取4冇乜大難度,估計自己最少可取5或以上,所以估算如果你仔仔在1B校成绩能合格,理應可取3。

不過如果要成绩再進步,單靠補習並不足夠,必須要多閱讀英文書。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-3-24 12:35
我仔都係1B,在校佢算係成績最 top 果批學生,對上一次考試英文平均分接近90. 在佢來说佢話 DSE 英文取4冇 ...

我仔ORAL弱,發音唔掂,港音,佢自己冇諗過改善,如果佢係今屆DSE生就好啦,唔洗考ORAL。

好得意,英文老師又評佢"You ’ ve got a sense of English" ,可以考慮大學讀英文,咁到底老師評分咩準則呢?Pronunciation 係唔係佔唔多分?

October. 發表於 20-3-24 12:54
我仔ORAL弱,發音唔掂,港音,佢自己冇諗過改善,如果佢係今屆DSE生就好啦,唔洗考ORAL。

好得意,英文老 ...

Oral 弱揾老師或同學多啲練下,最好同外藉老師對答。
考 DSE Oral 都要睇彩數同對手,有時好難講。
我仔都話想講方面可以再進步,好彩佢响學校跟外藉老師交谈機會都比較多。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-3-24 18:32
Oral 弱揾老師或同學多啲練下,最好同外藉老師對答。
考 DSE Oral 都要睇彩數同對手,有時好難講。
我仔都 ...
同意要講彩數。我唔知佢係學校點,學校以外就時間及精力都唔擺係英文科。

October. 發表於 20-3-24 19:08
同意要講彩數。我唔知佢係學校點,學校以外就時間及精力都唔擺係英文科。
...

語文真係要多接觸,否則好難進步。

我仔升中後明顯英文比中文好,原因係佢樣樣都傾向喜歡用英文,睇書全部揀英文,就連同學間 whatapp 對話佢哋都會打英文,話快啲wo  

洋蔥頭媽咪 發表於 20-3-24 12:35
我仔都係1B,在校佢算係成績最 top 果批學生,對上一次考試英文平均分接近90. 在佢來说佢話 DSE 英文取4冇 ...

我都明白要多看,多聽,多講英文才會有進步,奈何啊仔就是缺少呢份決心。

你仔仔英文有90 分,好叻啊!你可以放心哂

aeiou_drm 發表於 20-3-24 20:27

我都明白要多看,多聽,多講英文才會有進步,奈何啊仔就 ...
英文唔擔心,反而擔心中文呀

王家爸爸    發表於 21-3-11 17:38

醒目開學勳章

學校應該是 band 1B 。 啊仔在學校英文成績合格多少少,我估 dse 應該有3掛  , 希望可以上4。唔敢 ...

如果只得CS或者KL揀,我會揀CS。
其實,仲有好多其他選擇,但亦要考慮補習社地點,花在交通時間上亦係成本之一,仲要是高成本。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

只可以二揀一的話,我會揀C,聽講C補底幾好。但中四,而家水平大約得level 3,我會揀私補,針對弱項去操練,例如一星期交一篇文俾私補老師去改。
去到中五、六先再上補習班拎考試技巧會更好。

咁除左c同k外, 邊個仲好呀?

醒目開學勳章

幪面超人 發表於 20-3-25 10:00
咁除左c同k外, 邊個仲好呀?

k一向俾學生話,notes厚過電話薄,但又好廢。

箴言二十二章六節

wawaliluk 發表於 20-3-27 11:27
k一向俾學生話,notes厚過電話薄,但又好廢。

咁仲有冇邊個好,可以介紹下? thanks

洋蔥頭媽咪 發表於 20-3-24 21:07
英文唔擔心,反而擔心中文呀

我就相反

仔自細鐘意睇中文書多

aeiou_drm 發表於 20-3-28 12:52
我就相反  

仔自細鐘意睇中文書多

我仔高小前閱讀都係以中文書為主,但高小起我已把家中圖書逐少逐少轉成英文,升中後讀物九成已變成英文為主,只餘下小量圖書及文言文為中文,我亦灌輸比佢知英文係國際語言,英語能力好重要,對佢將會有影響,所以我仔亦慢慢開始提升英語能力。其實佢中文都唔差,上次考試中文平均分亦在级十內,佢自己谂住 DSE 中文取 3-4 就算,不過我覺得其實唔夠叫佢勿輕視,因中文考核變數始終比較大。

你仔仔情況我建議你英文找專科私補好啲,可以針對弱項去操練,更要多閱讀英文書,唔睇書認識詞彙就唔會多,好難寫得到好文章。

醒目開學勳章

aeiou_drm 發表於 20-3-28 12:51
咁仲有冇邊個好,可以介紹下? thanks

小型補習社上live,係太子。

箴言二十二章六節

wawaliluk 發表於 20-3-28 16:59
小型補習社上live,係太子。

謝謝! 太遠了

oral = 10% score only