用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 s4補英文 Calvin Sxx / Kenneth Lxx 好?
樓主: aeiou_drm
go

s4補英文 Calvin Sxx / Kenneth Lxx 好?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

888iphone4s 發表於 20-3-29 18:43
oral = 10% score only

但卷四對部分學生來說,可以係最易取分的一卷。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

回覆 幪面超人 的帖子

如果佢Band 1 又勤力又頂得順,平時又少讀英文書 (真心講: 宜家先睇得多,都於事無補,唔係串,實際啲諗,仲有中文,通識,數學,X科,閱讀就係隨心同興趣主導嘅),可以選PChan. (不過CS, KL, PC 都係燈塔, 我唔係佢地打手呀)

其實坊間仲有好多中小型的DSE 英文專門店嘅!

ouiwa 發表於 20-4-5 12:59
回覆 幪面超人 的帖子

如果佢Band 1 又勤力又頂得順,平時又少讀英文書 (真心講: 宜家先睇得多,都於事無 ...

Patrick Chan? 佢點好法呀?

回覆 幪面超人 的帖子

佢生字夠多, 教作文係較為適合 Band 1 的同學仔, 不過由於佢較為chur, 有啲唔係band1 既入到去可能嫌佢太悶同埋只係抄嘢

ouiwa 發表於 20-4-7 20:01
回覆 幪面超人 的帖子

佢生字夠多, 教作文係較為適合 Band 1 的同學仔, 不過由於佢較為chur, 有啲唔係band ...

Thanks。

我都睇過有人話上 PC 有很多notes 抄寫, 不是 exam oriented,  主要教作文同 vocab

aeiou_drm 發表於 20-4-15 00:33
Thanks。

我都睇過有人話上 PC 有很多notes 抄寫, 不是 exam oriented,  主要教作文同 vocab
是很多筆記要寫啊, 所以不是Band1 就不適合了! PCHAN作為被燈塔挖角的名師,  都不是exam-oriented 那麼還有誰是exam oriented 呢

ouiwa 發表於 20-4-16 12:17
是很多筆記要寫啊, 所以不是Band1 就不適合了! PCHAN作為被燈塔挖角的名師,  都不是exam-oriented 那麼還有 ...

想問下PC 教英文/作文嘅方式係㸃?只係主要抄寫?

回覆 思澄爸爸 的帖子

就係睇佢學生用佢教既字的文 + 抄vocab

ouiwa 發表於 20-4-23 09:56
回覆 思澄爸爸 的帖子

就係睇佢學生用佢教既字的文 + 抄vocab

Thanks!咁抄完駛唔駛用vocab作句,作文比佢改?
還是只塞一堆字/文比你返去屋企背/用?
咁會否同自己買本多vocab,有範文嘅天書去抄差不多,只是有人聲演?

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我仔都是1B學校讀,現F.5,MISS話他現可以4,希望DSE可以有5,但請問你仔仔有無出去補習,補邊間?THANKS!

濼濼媽 發表於 20-10-27 11:47

我仔都是1B學校讀,現F.5,MISS話他現可以4,希望DSE可以有5,但請問你仔仔有無出去補 ...

我仔今年都係S5,以往有補私人英文老師,但佢高中好忙,而家都好小補,間中上有時冇時間直頭冇補。不過我仔英文唔駛擔心,就算唔補應該問題也不大,我有買 pp 比佢,遲啲得閒佢自己操。你仔仔預計有4以上其實可以自己操 pp.

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

明白,多謝你指點,thanks!

October. 發表於 20-3-24 12:54
我仔ORAL弱,發音唔掂,港音,佢自己冇諗過改善,如果佢係今屆DSE生就好啦,唔洗考ORAL。

好得意,英文老 ...

最近我有睇過網上 Amazing taxxxx.  上面好多老師比你揀聽聞好似唔錯,我有叫呀仔可以試下,我仔睇過話好似幾好不過未得閒試,或者你叫仔仔睇下啱唔啱。

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

aeiou_drm 發表於 20-3-24 11:56
學校應該是 band 1B 。 啊仔在學校英文成績合格多少少,我估 dse 應該有3掛  , 希望可以上4。唔敢 ...
B1-C 中學係咁, 出題深都死,
女的同學家長常說她平時刚合格, DSE 有L4

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-31 19:34
最近我有睇過網上 Amazing taxxxx.  上面好多老師比你揀聽聞好似唔錯,我有叫呀仔可以試下,我仔睇過話好 ...
唔該曬呀!
2021DSE取消ORAL, 以SBA代替,我仔太緊張考得麻麻,不過算啦,好難科科都咁滿意。
我仔依家唔多夠時間用,補2科,已經塌塌陷,唔知科科補嗰啲人點安排時間。

October. 發表於 20-11-3 21:59
唔該曬呀!
2021DSE取消ORAL, 以SBA代替,我仔太緊張考得麻麻,不過算啦,好難科科都咁滿意。
我仔 ...

係㗎,如果要科科補真係唔知啲人點安排。
好彩我仔唔使點補,Elective 全部成績都唔差,可以自己操卷慳番好多,佢讀八科時間好緊湊,我只係叫佢 keep 住補下中&英就算。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-11-4 12:06
係㗎,如果要科科補真係唔知啲人點安排。
好彩我仔唔使點補,Elective 全部成績都唔差,可以自己操卷慳番 ...
你仔讀8科, 時間更加緊拙,我仔呢排學校 UT緊 ,佢數補缺堂冇返, 佢話真係唔夠時間溫書(我覺得佢多少有d懶).
你仔冇補習又能夠KEEP住好成績,慳時間來又慳錢, 人都冇咁累.

aeiou_drm 發表於 20-3-20 21:30
如題。 Band 1, 英中,請問有冇人補過 Calvin Sxx 或者 Kenneth Lxx?麻煩大家比的意見,邊個會好啲?

又如 ...

delete
‹ 上一主題|下一主題