用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 匯基(東九龍)2020交流區
go

匯基(東九龍)2020交流區   [複製鏈接]

Hi,這星期我收到兩個offer,同小朋友商量完之後,打算這兩天去交留位費。請問你們住得遠唔遠?會點樣返學?學校有校車嗎?我們現在了解緊交通。

回覆 coyeeyee 的帖子

我也住得遠,如果自己搭車,差不多要一個鐘。

回覆 subb 的帖子

青衣

回覆 subb 的帖子

請問落車之後要行幾耐到學校?

回覆 subb 的帖子

42要坐個幾鐘先返到學,實在太嚇人,我哋去澳門都差唔多時間。

hiromi.wong 發表於 20-3-23 11:55
回覆 subb 的帖子

42要坐個幾鐘先返到學,實在太嚇人,我哋去澳門都差唔多時間。 ...
我諗先去葵芳再轉290A會快啲

回覆 PTL_L 的帖子

關愛、多姿多彩校園生活、課程彈性、有較新的教學模式、校園設施、學校banding和升學率都不錯、用家評價良好、學費合理、可多學一種外語⋯⋯

回覆 subb 的帖子

今日交留位費,試行咗一次,休閑地行,3分54秒。

回覆 subb 的帖子

知唔知返學時間葵芳仲有冇位上?我怕逼爆等下一架會遲到,290A係咪20分鐘一架?

我仔自一九華有offer,依家又好糾結。

bbba05 發表於 20-4-8 13:42
兩間成績相約,校風自由,可以考慮吓以吓幾點,
男女校 vs 男校
基督教 vs 天主教
其實九華和滙基各有我嘅好喜歡而獨特的因素。
交通:我住青衣,返滙基的確係遠,首先要搭小巴去葵芳,然後步行10分鐘去另一巴士站(中途站)搭290A,落車後再步行5分鐘返學校,而去九華只須搭一程巴士,落車後步行5分鐘。天氣好的時候還好,若中下雨天,龍翔道容易塞車,好大機會會遲到,而返九華若遇塞車,可改乘地鐵。

課外活動方面:九華的冰球隊、管絃樂團、航空青年團都係我仔好想參加的,而滙基只有樂團。

我係好欣賞滙基的GCE AL和住宿體驗。但好現實,現在市況咁差,學費負擔亦是我們考慮的因素,由於小兒今年又報考咗APA,若成功,學費$35000/年,兩樣學費加埋已經$63000/年,還未計佢其他興趣班的支出、私人外籍英文老師的學費等,條數真係⋯👉👈

考慮咗成日,問咗老師們的意見,為了能維持小兒各式學習的前提下,惟有忍痛放棄滙基。若三年後,我們決定唔考DSE,就再叩返入滙基讀GCE AL。

V.G 發表於 20-4-8 22:36
也在煩惱:滙基Vs長天
我仔鐘意長天嘅STEM做得好,不知道滙基science如何?同學學得開心?
我們傾向也欣賞 ...
滙基STEM方面係咪更好?在一眾學校發展緊VR嘅時候,滙基係講緊AR喎。https://youtu.be/i9pvDkH7-1w

如果滙基又近你屋企,咁滙基似乎更合適。

V.G 發表於 20-4-9 08:50
謝謝提醒,和連結,讓我有機會重溫這片段,如打強心針。
唔好客氣,我都好唔捨得。
‹ 上一主題|下一主題