用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 匯基(東九龍)2020交流區
樓主: coyeeyee
go

匯基(東九龍)2020交流區  

回覆 subb 的帖子

今日交留位費,試行咗一次,休閑地行,3分54秒。

hiromi.wong 發表於 20-3-24 14:18
回覆 subb 的帖子

今日交留位費,試行咗一次,休閑地行,3分54秒。
所以 290A 又快又方便呢  !  

回覆 subb 的帖子

知唔知返學時間葵芳仲有冇位上?我怕逼爆等下一架會遲到,290A係咪20分鐘一架?

我哋都期待呀~ 註冊日時試行了一轉, 大圍開了沙中線, 過去原來好快。

回覆 karischui 的帖子

請問搭沙中線之後會轉什麼車到學校?

coyeeyee 發表於 20-4-1 17:00
回覆 karischui 的帖子

請問搭沙中線之後會轉什麼車到學校?
我原先諗住喺鑽石山坐91/92巴士, 但原來成半個鐘一班, 跟坐我去了彩虹坐26M/29M, 好快就有車。
我走時, 試了時間, 我13:08註冊完, 13:13行到巴士站即有26m, 我冇上, 諗住去鑽石山, 點知91。92要20分鐘後先有車, 但13:16巳有第2架26m, 我決定去彩虹轉, 26m巴士2個站5分鐘巳到彩虹站, 喺彩虹轉線加等車, 13:32巳到顯徑站, 即只係16分鐘, 真係好快。

不過朋友話, 返學時間, 彩虹上去時會塞車, 我都好想問下讀緊既學長/姐, 係咪咁, 同大約呢度要預幾多時間咁?

我仔自一九華有offer,依家又好糾結。

hiromi.wong 發表於 20-4-8 01:41
我仔自一九華有offer,依家又好糾結。

兩間成績相約,校風自由,可以考慮吓以吓幾點,
男女校 vs 男校
基督教 vs 天主教
順利 vs 旺角
要學費 vs 免費
有理科IAL vs 冇
有得學/被迫學 日文/法文 vs  (唔清楚)
一定要學絃樂 vs (唔清楚)

回覆 hiromi.wong 的帖子

我都糾結中....
協和 VS 匯基......(其實係咪唔使諗都會揀匯基呢?)

如果成績相約, 我覺得住宿的經驗係津校比唔到的, 我都會放自1

也在煩惱:滙基Vs長天
我仔鐘意長天嘅STEM做得好,不知道滙基science如何?同學學得開心?
我們傾向也欣賞匯基各方面,但長天參觀完一直念念不忘⋯⋯成績1B or 1C我哋都不大在意,男校也非最重要考慮,就是有點怕選錯,也捨不得長天一間相當出色的學校。相反的話,也會捨不下滙基⋯⋯又.近又好!

bbba05 發表於 20-4-8 13:42
兩間成績相約,校風自由,可以考慮吓以吓幾點,
男女校 vs 男校
基督教 vs 天主教
其實九華和滙基各有我嘅好喜歡而獨特的因素。
交通:我住青衣,返滙基的確係遠,首先要搭小巴去葵芳,然後步行10分鐘去另一巴士站(中途站)搭290A,落車後再步行5分鐘返學校,而去九華只須搭一程巴士,落車後步行5分鐘。天氣好的時候還好,若中下雨天,龍翔道容易塞車,好大機會會遲到,而返九華若遇塞車,可改乘地鐵。

課外活動方面:九華的冰球隊、管絃樂團、航空青年團都係我仔好想參加的,而滙基只有樂團。

我係好欣賞滙基的GCE AL和住宿體驗。但好現實,現在市況咁差,學費負擔亦是我們考慮的因素,由於小兒今年又報考咗APA,若成功,學費$35000/年,兩樣學費加埋已經$63000/年,還未計佢其他興趣班的支出、私人外籍英文老師的學費等,條數真係⋯👉👈

考慮咗成日,問咗老師們的意見,為了能維持小兒各式學習的前提下,惟有忍痛放棄滙基。若三年後,我們決定唔考DSE,就再叩返入滙基讀GCE AL。

V.G 發表於 20-4-8 22:36
我仔鐘意長天嘅STEM做得好,不知道滙基science如何?同學學得開心?
我們傾向也欣賞 ...
滙基STEM方面係咪更好?在一眾學校發展緊VR嘅時候,滙基係講緊AR喎。https://youtu.be/i9pvDkH7-1w

如果滙基又近你屋企,咁滙基似乎更合適。

hiromi.wong 發表於 20-4-8 22:53
其實九華和滙基各有我嘅好喜歡而獨特的因素。
交通:我住青衣,返滙基的確係遠,首先要搭小巴去葵芳,然後 ...

聽你咁講,我都覺得你嘅決定好合理。

V.G 發表於 20-4-8 22:36
我們傾向也欣賞 ...

可以睇番學校dse成績,science並唔係佢地強項。 stem方面匯基設備好新,直資亦資源比津校豐富,但係咪真係好d? 冇比較過。

長天比較傳統教學,重視體育,亦近地鐵站。

匯基自由開放,但學生要係自發型,尤其是男仔,如果唔係好容易掛住玩。

hiromi.wong 發表於 20-4-8 22:58
滙基STEM方面係咪更好?在一眾學校發展緊VR嘅時候,滙基係講緊AR喎。https://youtu.be/i9pvDkH7-1w

如果滙 ...
謝謝提醒,和連結,讓我有機會重溫這片段,如打強心針。

bbba05 發表於 20-4-8 23:12
可以睇番學校dse成績,science並唔係佢地強項。 stem方面匯基設備好新,直資亦資源比津校豐富,但係咪真係 ...
多謝bbba05意見,我真的未試過逐科看看DSE成績,看完佢地science subjects 同埋visual arts level 5 or above 既表現之後,個心又開始戚戚然...........我覺得設備是硬件,雖然有幫助,但最重要還是軟件,好期望會學校有心有料的老師幫助同學發揮他們的潛質,不知在學的同學經驗如何?聽聞UCCKE 視藝老師好正,現場參觀也感覺好勁! 不知真否?
雖然如此,我都欣賞UCCKE真君子,可以將多年成績全擺上網,長天沒有成績看,無得用數字比較,只有現場參觀的感覺,他們的實驗室展示相當吸引!

有無C兄C姐比D COMMENT我呀?
協和 VS 匯基......

coyeeyee 發表於 20-3-23 11:36
回覆 subb 的帖子

大埔, 要轉車

我都是住大埔!仍考慮中!

wendyaupooh 發表於 20-4-9 11:43
有無C兄C姐比D COMMENT我呀?
協和 VS 匯基......

我唯一認識協和係去佢地簡介會,印象:傳統,嚴肅,學生有禮。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊