用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅男女vs瑪利諾
樓主: Ygbc
go

聖保羅男女vs瑪利諾  

回覆樓主:

以現在香港的鉄路系統來說,邊度去SPCC要90分鐘?
除非住上水或天水圍的小村內,先要行出村,再轉小巴去鉄路站。
不如樓主講下住邊區?

IloveJJ 發表於 20-3-21 21:05
如果申請唔到佢個助學金,都唔會好窮啦!只可以叫窮中產吧!

唔答尼啲假設性問題——係唔係似曾相識?

簽名被屏蔽

fatman69 發表於 20-3-21 16:30
以現在香港的鉄路系統來說,邊度去SPCC要90分鐘?
除非住上水或天水圍的小村內,先要行出村,再轉小巴去鉄 ...
唔使小村,天水圍屯門市區大概都要接近1.5 h,  計埋出門等車時間。

又如果小朋友話想簡spcc只因佢係男女校,另一間係女校,大家又會唔會因為簡就簡spcc?

b3410 發表於 20-3-21 22:59
唔使小村,天水圍屯門市區大概都要接近1.5 h,  計埋出門等車時間。

就算沙田,唔近港鐵站,都要75分鐘了

回覆 02413124 的帖子

有啲女校管得嚴,難識男仔有啲女校管得嚴唔嚴,都有男校爭住識

故要睇係邊間

Prefer MCS to others because
~天主教
~法定古蹟
~免交學費
~有游泳池
~何東道,上落客肯定方便
~向左走(太子) 向右走(九龍城),美食多,no worries be heavy
~高中可修讀 English Literature
~鬼樹南洋杉事件,記憶猶新,女校特色,鬼故特多
~認識的 Maryknollers 比較 humble and elegant
~如果心儀 first degree 是本地三大,MCS 絕對是物超所值
~其實,N年以來坊間另一更精彩及熱門話題大概是 MCS vs SMCC (Declaration of interest: CEO of my family is St. Marian )

02413124 發表於 20-3-21 23:20
又如果小朋友話想簡spcc只因佢係男女校,另一間係女校,大家又會唔會因為簡就簡spcc?
...

個人覺得男女校始終好過單性別學校。

去度呢D位,真係睇小朋友意願,讀書嗰個係佢。當然經濟問題除外!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-3-22 08:51
個人覺得男女校始終好過單性別學校。

去度呢D位,真係睇小朋友意願,讀書嗰個係佢。當然經濟問題除外!

我都覺得係,不過一諗到6:30要出門口,又問過好多中學生都夜晚10:00-12:00先訓到,就覺得遠怪獸家長上身

02413124 發表於 20-3-22 08:55
我都覺得係,不過一諗到6:30要出門口,又問過好多中學生都夜晚10:00-12:00先訓到,就覺得遠怪 ...

媽媽想多了。

即使學校路程5分鐘,平時返學的中學生只睡6,7個鐘已經叫好好了。乖的初中生作息時間仍可keep住正常,一到中三已經唔聽父母支笛了。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-3-22 09:02
媽媽想多了。

即使學校路程5分鐘,平時返學的中學生只睡6,7個鐘已經叫好好了。乖的初中生作息時間仍可kee ...

IloveJJ 發表於 20-3-22 11:04
你細路係屬於瞓得多定少嗰啲呢?
我兩個仔,一個係豬嗰種,一個無時停的。
豬嗰個就瞓極唔夠,無時停嗰個 ...

佢係個d有得玩,訓好少都得。
冇得玩,就訓到日上三竿都得好彈性

回覆 kiwi2007 的帖子

其他同意,不過劉美君,李嘉恩,林珊珊點elegant?我反而覺得MCS專出娛樂圈X婆

IloveJJ 發表於 20-3-22 11:06
我都覺得男女校好點喎!

其實我都覺但就要用時間trade off

SPCC 同女校比較 好易有結果