用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅男女vs瑪利諾
樓主: Ygbc
go

聖保羅男女vs瑪利諾  

Ygbc 發表於 20-3-22 22:42
回覆 medicine 的帖子

補充說明一下,之前目標中學是玛利諾,報考spcc純屬去試水,沒想到意外收到offer。 ...

照你講法,可能 MCS 較合適,因為 SPCC 只是試水,當初可說是沒有入讀的打算,如今若放棄 SPCC 都只是因為可惜,似乎從來都不是覺得合適,而經濟上亦沒有好好計劃過......

樓主可能亦需要想想,現時疫情拖累經濟的情況之下,家庭收入會不會隨時有受影響的可能。

利申:今年沒有子女升中

Ygbc 發表於 20-3-22 22:42
回覆 medicine 的帖子

補充說明一下,之前目標中學是玛利諾,報考spcc純屬去試水,沒想到意外收到offer。 ...

有冇考慮先試一年,再想轉校呢?
至少比個女試過先,若佢克服到外在因素,又讀得開心,咪繼續日日上山囉!
如果真係辛苦,相信轉插很多校都冇乜問題!

fatman69 發表於 20-3-22 23:52
有冇考慮先試一年,再想轉校呢?
至少比個女試過先,若佢克服到外在因素,又讀得開心,咪繼續日日上山囉! ...

我曾經有諗過呢個方案,但係倒番轉,先讀津校,做到級頭又覺得再上一層樓再考spcc,人地個時唔收即係自己能力唔夠。如果倒番轉,感覺令孩子覺得自己唔得轉去次一級的學校,心理未必好受?

02413124 發表於 20-3-23 00:09
我曾經有諗過呢個方案,但係倒番轉,先讀津校,做到級頭又覺得再上一層樓再考spcc,人地個時唔收即係自己能 ...

讀到級頭,都好大機會唔會想轉校

如果要分析到太細緻如子女心理素質,家庭經濟,突如其來的社會轉變等,我相信很難有結果。

Ygbc 發表於 20-3-20 14:14
如果家境一般,選擇聖保羅男女需要搬家,但囡囡喜欢男女校,该如何选择?

如果樓主要只考慮為1.5小時嘅交通問題,搬家嘅事大可不必。搬家成本高,又會影響其他家人生活節奏。
如果女喜歡,早睡早起,善用交通時間,學習自律生活自主學習,係值得嘅代價。
唔少同學都適應到1小時左右上學時間,如果唔接受每日多花幾十分鐘時間去做自己喜歡嘅事,那就無必要考慮其他意見,畢竟有人放學後花2小時補習,效果也不明顯。
要對自己小朋友有信心,要支持,鼓勵佢地付出汗水時間去爭取,咁去邊度讀中學都會「乘風破浪」。

回覆樓主:

咁劍橋,牛津,耶魯,MIT 畀埋船收都唔讀啦,咁遠。

報SPCC, 邊個會話收硬,試下水無問題,起碼覺得小朋友唔差先去試格。

回覆樓主:

回想起我囡當年P.5, 又係一心一意升原校中學, 最多只報D記

SPCC要用一個鐘過海, 來回一日花2 個鐘, 從來冇考慮, 到P.6, 再周圍問吓有咩車上去會快D, 終於決定報, 而家返學原來25-30 mins已經搞掂, 唯一問題解決咗

至於運動期間, 相信九龍區都要日日查當日情況,唔關係咪上山事, 上山可能用多少少時間

樓主嘅疑慮需要一一掃除至決定到

P.S.: 當年我都諗過搬,原來諗多咗

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-3-23 10:09
我覺得不必考慮在學校位置這回事,我看考到入去的,沒有說讀不上。

不過我覺得家庭因素是要考慮的,要孩子 ...
經過咗今年嘅景況,我覺得有需要考慮交通問題,尤其要過海,識人個小朋友返唔到屋企要響同學仔屋企寄宿1宵

醒目開學勳章

ABC-DAD 發表於 20-3-23 10:22
唔通有人會日日commute between hk and uk去牛劍讀書?

不過作為家長最怕可能係別人講到唔簡spcc好似害左小朋友一世

ABC-DAD 發表於 20-3-23 10:22

我諗唔會日日搭飛機來會不過就算呢幾間,我又估真係有人會要出國放棄甚至報都冇報。

02413124 發表於 20-3-23 10:49
不過作為家長最怕可能係別人講到唔簡spcc好似害左小朋友一世
莫講網上,要談論到學校,就是只問身邊親朋戚友,都會有好多意見。所以一問,要預咗先。
一籃子的考慮如交通及經濟,最後其實是好個人的。
校風,成績,活動,師資等反而比較容易談論。

ysnmama 發表於 20-3-23 11:04
莫講網上,要談論到學校,就是只問身邊親朋戚友,都會有好多意見。所以一問,要預咗先。
一籃子的考慮如交 ...

其實只係交通一樣都好多人可以有好多唔同睇法,但spcc真係一間好學校,所以家長先會覺得放棄好唔捨得。

升中後去到新階段,要遇到嘅挑戰,無論去邊一間都會遇上,其他學校都有人要花長交通時間返學。
諸如體藝出眾嘅同學,去到中學亦有機會面對更強對手,或者厭倦比賽而放棄之類嘅心理沖擊,小學階段在平輩難以匹敵的成績,中學往後就會改變。
自己努力建立自己嘅節奏,定同跟隨其他人嘅節奏,天差地遠。
資源多少,都要睇下配唔配合小朋友發揮,一啲要競爭嘅資源,就一定競爭激烈,那一間都一樣。

回覆 02413124 的帖子

喺EK係比較誇張。不必太受網上風向影響。

ABC-DAD 發表於 20-3-23 11:16
升中後去到新階段,要遇到嘅挑戰,無論去邊一間都會遇上,其他學校都有人要花長交通時間返學。
諸如體藝出 ...
久未出山,-矢中的。
自己的節奏,自己的目標