用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 VS SMC, 大家可俾d意見嗎?
go

陳守仁 VS SMC, 大家可俾d意見嗎?

囡囡有TSL和SMC offer,難以決擇,大家可幫忙給予意見嗎?囡囡專注力強、動靜佳宜,理解力和溝通力佳。
交通路程方面,兩間學校也差不多。

謝謝各位意見!🙏

delete

我舊年得呢2 間有3rd in.. 所以都search左d資料

最後tsl得waiting唔洗煩

Tsl學費平好多,升中成績好,但比smc 谷

Smc 一條龍,happy school life, 極少功課,因大部份上堂做左(所以呢排停課,變左在家多左功課

另外可睇下3rd in時既感覺去考慮邊間較適合,不過可能你係有offer既,校長見你傾既同我又唔同啦。。

我當時見主任,已感到唔會有offer, 但smc見校長感覺佢好想收我小朋友,原本都唔想讀呢間,同佢傾完攪到我好想入到

momopch 發表於 20-3-20 10:38
囡囡有TSL和SMC offer,難以決擇,大家可幫忙給予意見嗎?囡囡專注力強、動靜佳宜,理解力和溝通力佳。
交 ...

一分耕耘, 一分收穫。
睇家長啦!

如我會選TSL, 反正考到的中學水平都吾會同SMC 差太多, 但可博比SMC 更好的中學。

回覆 三隻馬 的帖子

謝謝回覆啊!我當然想女兒考到更好的中學,SMC 中學的banding 好似係是band 1C-2A,所以有些掙扎。
兩間學語境都好好,所以有些苦惱。

ho_yan2406 發表於 20-3-21 22:58
我舊年得呢2 間有3rd in.. 所以都search左d資料最後tsl得waiting唔洗煩
Tsl學費平好多,升中成績好 ...

謝謝你寶貴既意見啊!
因為TSL 今年沒有third in,所以我地冇見校長!
而SMC second in 時,校長俾我既感覺好好,所以未決定到!

assado 發表於 20-3-21 23:04
一分耕耘, 一分收穫。
睇家長啦!
謝謝你既意見啊!其實我都想朋友可以考到比SMC中學更好的中學,聽聞SMC小學部比中學部更好!

momopch 發表於 20-3-22 00:03
謝謝你寶貴既意見啊!
因為TSL 今年沒有third in,所以我地冇見校長!
而SMC second in 時,校長 ...
原來如此

如果你非常非常鍾意 SMC 小學,而中學部你都接受到嘅,咁你照樣可以讀但升中就靠考直資/自行,到時候冇其他學校出 offer,你照讀中學部。但因為冇呈分又一條龍,本身教學模式都唔同,好少人會出去,好大機會唔係心儀直資杯茶。
但如果你只係覺得因為有龍所以先吸引,咁我建議你讀返 TSL。TSL 年年都有人考 SMC,但亦有唔少入 NPL、LKP,LKP 同 SMC level 一樣,NPL 稍稍高啲。仲有唔少女女考入 Marymount 同 SPCS。

delete

Smc 唔係都有學費減免?

Jecabayle 發表於 20-3-22 20:15
Smc 唔係都有學費減免?
SMC係直資,所以都有學費減免,但係跟書津,即係你拎到書津就有得減學費
另外考頭十幾名有獎學金
但P2學期尾先有考試,所以最快都要P3先有得FREE 學費

交 ...

delete

三隻馬 發表於 20-3-23 10:13
回覆 Nomos 的帖子

除左自己學校既同學, 三私既學生都超強. 要喺公海度同佢地爭都應該唔易.

基本上我覺得好的學校競爭大, 好多時候家長一定會谷, 你見人地谷, 好難仲可以好淡定咁咩都唔做。

係個學校學術風氣的影響, 人人都咁樣, 總會令到自己都會緊張的

交 ...

Tsl是英數嗎?

1998Ruby1998 發表於 20-3-22 07:56
如果你非常非常鍾意 SMC 小學,而中學部你都接受到嘅,咁你照樣可以讀但升中就靠考直資/自行,到時候冇其他 ...
謝謝你的意見啊!我地考慮SMC係因為佢語境好好,始終學校有好多外籍學生。至於中學,其實想囡囡考另一些中學,希望考到更好的中學!

Nomos 發表於 20-3-23 13:00
Tsl是英數嗎?
冇記錯應該係英數

三隻馬 發表於 20-3-23 10:13
回覆 Nomos 的帖子

除左自己學校既同學, 三私既學生都超強. 要喺公海度同佢地爭都應該唔易.
我唔識小朋友係TSL讀,所以唔知入面既讀書風人氣係點!🤔

momopch 發表於 20-3-23 13:24
謝謝你的意見啊!我地考慮SMC係因為佢語境好好,始終學校有好多外籍學生。至於中學,其實想囡囡考另一些中 ...

Smc語景很好,我也是看中這點。好多人又未必心儀佢中學,始終升大學透明度不高。但如果入tsl,真的拼博6年,家長辛苦。如果學費許可,我也偏向smc。我識人tsl收了,佢小朋友巳計雙位乘數,我唸入得tsl個個好叻。請問你囡是大b嗎?係咪學術好強?