用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 VS SMC, 大家可俾d意見嗎?
樓主: momopch
go

陳守仁 VS SMC, 大家可俾d意見嗎?

GreenMaDad 發表於 20-3-30 14:42
TsL 程度上可能深過SMC, 但跟TSl家長傾談,確實強烈感到TSL學生的升中壓力,以我所知,TSl 校長會為頭级十 ...
入到tsl既本身都有返咁上下,要在百五六人入面考頭十,確係要極之努力

Tsl 咁多人爭住入,一定有吸引力

但真的pressure也不少,學生是smart的,但開放日我跟他們傾計,他們告訴我這個陌生人,他們讀書pressure很大囉,但學生的家長則一般都話小朋友讀得開心的

進取選TSL,保守選SMC

謝謝你們寶貴的意見啊!

除非系TSL最底果班,如果唔係中學入SMC應該無問題!

如果最終去返 SMC..甘揀TSL 就無意思....入得TSL ....想去 D 勁中學就一定要谷...
不過重點都係睇小朋友資質....睇下邊間佢會讀得開心D.

abcabc123456 發表於 20-4-7 10:43
如果最終去返 SMC..甘揀TSL 就無意思....入得TSL ....想去 D 勁中學就一定要谷...
不過重點都係睇小朋友資 ...

Tsl其實較適合什麼小朋友,是否要十分活潑?

abcabc123456 發表於 20-4-7 10:43
不過重點都係睇小朋友資 ...

但真的唔多可以入好勁的中學

回覆 Nomos 的帖子

我覺得適合D 學術強, 語言能力強既小朋友..考到入去O個D  一定個個都聰明仔女..
再要O係百幾人爭頭2-30 名....除左小朋友天資...家長都一定要配合..
但TSL 好處.....學費平好多....可以再外補......而且認識既人面亦可以廣好多.....。

abcabc123456 發表於 20-4-7 13:59

我覺得適合D 學術強, 語言能力強既小朋友..考到入去O個D  一定個個都聰明仔女..

請問點解認識人面會廣d嘅?你是tsl家長嗎?

我不是TSL 家長,,,,但我將會是SMC 既家長....SMC 只有 66 學生....TSL有百幾人...相信六年校園生活..理論上.人面會廣 D...
當然....識朋友唔一定在校園生活上.

abcabc123456 發表於 20-4-8 11:37

我不是TSL 家長,,,,但我將會是SMC 既家長....SMC 只有 66 學生....TSL有百幾人...相信 ...

請問是否都有tsl offer?我仍在考慮smc同wkf。。

沒有....因為跟LMC 撞了時間.....最後揀了 LMC.......我只有音小同九宣.....
SMC 同WKF .....我都偏向SMC.....因為有外語。
其次會考慮地點....兩間都是很好既學校。

GreenMaDad 發表於 20-3-30 14:42
TsL 程度上可能深過SMC, 但跟TSl家長傾談,確實強烈感到TSL學生的升中壓力,以我所知,TSl 校長會為頭级十 ...

TSL 會為每位學生寫推薦信, 至於DBS, 小五考到級30男生會被邀請在七月時去DBS 特別舉辦的簡介會和 F1 interview,early bird.  以我所知,同 NPL應冇特別聯繫。

回覆樓主:

我兩間學校都有考,最後TSL 收左SMC waiting..
但如果兩間收,我都會揀TSL, 學費平好多,加上學生水平都好好..
加上兩間都有第三語言呢個selling point, 我覺得我會揀間平啲嘅,留返啲錢比佢學下其他興趣班

Maybe TSL has a higher rank?

回覆 momopch 的帖子

請問樓主會點揀?

TSL是英學的

我是TSL的用家,仔仔現在小四,當年都係有SMC and TSL offer,最後都係揀TSL,無後悔的,原因係在家長來講,學費平一半以上都好重要,另外TSL功課壓力確實係細,課程方面除了英文係校本課程(d vocab真係幾深,所以唔會在坊間搵到補充作操練,即係等於英文唔洗操練,由佢自己在學校吸收幾多就幾多),至於中文、數學(英數)都同一般小學無分別,係常識用英文讀有少少難度。
總結來講,當年都係被SMC 22人/班所吸引,但論學校既愛心、課程安排、同輩網絡等因素都係揀左TSL。

至於升學方面,仔仔正是上面家長所說中游位置,但基本上在中游甚至中下位置同學仔英文口語都係好好的,而且學校有勁多機會俾你present及拍片,學生習慣自信表達,所以對in中學來講係有少少著數的,所以我又不是太擔心。中游或中下位置可targer b1尾或b2頭中學也好好呀!因為SMC小學加中學12年學費都不菲,所以如果有考慮中學讀返津中,應揀TSL rather than SMC.

呀!還有,家長之間既競爭真係唔覺有!!!小朋友之間的比較更加完全唔覺!俾樓主作參考。

回覆 misshoiyi 的帖子

請問你覺得學校著重德育嗎, 普遍小朋友禮貌如何?
學校教的外語, 能在小六前操得很流利嗎, 要外補嗎?

謝謝分享