用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 啟思中學
go

啟思中學 [複製鏈接]

請問啟思中學校風如何?學校的課程深還是淺,想了解一下這所中學,謝謝大家!
   2    0    0    0

啟思中學是比較國際化的直資中學。全校大約有60、70位外籍老師,所以全部科目都是是用英文授課除了中文外!

啟思是F1-F3 是行MYP, F4-F6是分IBDP 及DSE , 所以提供學生靈活計劃將來是出國或是在香港就讀大學!至於課程我是覚得不是太簡單,是要靠小朋友自身去獨立學習當然老師都會在旁協助!
想了解更多也可以上他們的網站!希望可以幫助到你

a140452003 發表於 20-3-20 10:59
啟思中學是比較國際化的直資中學。全校大約有60、70位外籍老師,所以全部科目都是是用英文授課除了中文外! ...

想問下初小一班多少人?返學放學時間?

molly915 發表於 20-3-20 19:59
想問下初小一班多少人?返學放學時間?

你指的是F1嗎?他們是分house ! 一班大約是24人!返學是早上8:15下午3:30放學

我見學生好多都係外國人。。。

a140452003 發表於 20-3-20 10:59
啟思中學是比較國際化的直資中學。全校大約有60、70位外籍老師,所以全部科目都是是用英文授課除了中文外! ...

好詳細(emoji)(emoji)那請問教學模式,是偏向活動教學,定規矩比較嚴?

ElsaYY 發表於 20-3-20 22:03
好詳細(emoji)(emoji)那請問教學模式,是偏向活動教學,定規矩比較嚴?

我好友個仔讀緊,聽佢講呢間學校嘅嘢之後,我覺得麻麻

校規一定唔嚴,老師唔係好理學生,唔交功課都唔理,仲有老師成日轉,教一兩年又走,所有老師無heart教書

愈高年級就愈少學生,學生買少見少,除左學習氣氛麻麻,學校收入亦少左,咁學校收入又少,自然係其他方面收錢

每年一定要參加五日外旅學習或五日本地戶外活動學習,價錢超貴呢樣我好友最唔鍾意。仲有好多嘢都向錢看

唔好以為外籍學生或老師多英文就好,好友個仔英文唔係太好,因為佢唔主動學習hea讀書,所以唔會點講英文,做功課好多時copy and paste

幾乎每日都要帶手提電腦返學,書包勁重

uglytwins 發表於 20-3-23 12:57

我好友個仔讀緊,聽佢講呢間學校嘅嘢之後,我覺得麻麻:qu ...

我也曾經考慮過報啟思,原因是阿囝是B2,英強中弱,必需升讀英中,但津校沒有信心考到,因為主要英中也是B1,而其他英文直資又未必考到。
這校學費太貴,就是為了IB,之前打算如果考不到任何英中,我是會報名的。

fishballbaby 發表於 20-3-23 13:24
我也曾經考慮過報啟思,原因是阿囝是B2,英強中弱,必需升讀英中,但津校沒有信心考到,因為主要英中也是B ...

不過唔係全部lB,最後有一半學生要考DSE,所以我個fd都諗住同亞仔轉校,佢話比咁貴學費,如果最後要考DSE,不如直接去傳統學校讀

uglytwins 發表於 20-3-23 14:30
不過唔係全部lB,最後有一半學生要考DSE,所以我個fd都諗住同亞仔轉校,佢話比咁貴學費,如果最後要考DSE ...

我還以為是全IB,所以學費咁貴。
我之前睇過宏信,也是5千幾學費。

回覆 uglytwins 的帖子

聽你甘講..真係心大心鈿,本來打算如果真係一間學校都冇收的話,曡埋心水入啟思,諗住學校語景好,學校學生睇洛又幾乖,而家真係要諗清楚

uglytwins 發表於 20-3-23 12:57

我好友個仔讀緊,聽佢講呢間學校嘅嘢之後,我覺得麻麻:qu ...

我原本都好喜歡呢間學校既環境、理念及教學模式、亦出席過簡介會及campus tour , 不過in 完後好失望、我本人感覺到老師無個種教育之心。
不過朋友個仔係入面讀,話幾好、幾開心。如果有興趣、家長們親自去看看及interview 後評估一下是否同自己理念相同及孩子的感覺又如何吧。

ElsaYY 發表於 20-3-23 14:56
回覆 uglytwins 的帖子

聽你甘講..真係心大心鈿,本來打算如果真係一間學校都冇收的話,曡埋心水入啟思,諗住 ...

我fd話學生有d乖又有d唔乖,不過呢樣嘢間間學校都差唔多,不過佢就唔會建議身邊嘅人報呢一間學校 

fishballbaby 發表於 20-3-23 14:44
我還以為是全IB,所以學費咁貴。
我之前睇過宏信,也是5千幾學費。

除左宏信,仲有港青基信都平過佢,直資學校嚟講,啟思都真係好貴

chanti 發表於 20-3-23 15:32
我原本都好喜歡呢間學校既環境、理念及教學模式、亦出席過簡介會及campus tour , 不過in 完後好失望、我本 ...

學生係讀得開心,因為完全唔谷,老師又唔會逼你交功課,又唔會理學生成績,所以我fd個仔真係讀得好開心,不過我fd兩公婆覺得會攪到個仔愈嚟愈懶,再繼續喺度讀,高中公開考試成績唔會好得去邊,所以佢哋都諗住轉校

uglytwins 發表於 20-3-23 16:24
學生係讀得開心,因為完全唔谷,老師又唔會逼你交功課,又唔會理學生成績,所以我fd個仔真係讀得好開心, ...

IB成績還可 2019年平均35分
但如果無得考IB要 考DSE就要想想

Summary of IBDP results 2019

Warmest Congratulations to all CSS students on their 2019 IB Diploma examination results:

Pass Rate - 100%

proportion scoring 40 or more points - 18%

proportion awarded the Bilingual Diploma - 62%

average Diploma score - 35

total number of students - 45

http://www.css.edu.hk

uglytwins 發表於 20-3-23 16:24
學生係讀得開心,因為完全唔谷,老師又唔會逼你交功課,又唔會理學生成績,所以我fd個仔真係讀得好開心, ...
我的小孩目前是啟思F1, 我覺得目前為止每位老師都跟功課都跟得蠻緊的,在剛開學的第一次 parent's meeting 就被數學老師告知有一份功課沒按時交.,他才知道原來老師不會給緩衝期,自此就沒有發生類似的事件.

在這段疫情之間, 每科老師都會有事前用Google classroom assign 功課給同學,家長也會同時收到訊息.  學生Hea 不Hea 我覺得這是個人的學習態度, 我相信不論讀哪一所學校都是要

自己積極自律.  我就收到Design , Individual Society , Music 老師的email, 大力讚賞我小孩用心所呈交的功課及project.   而且當家長的我也經常激勵他要自己進取朝讀IBDP的方向前進,所以不努力怎嘛會有收穫呢?

亞囡今年讀中一,英文好中文弱,所以最後選擇啟思中學,九龍區坐校車返校($18xx校車費)開學到現在都三個幾月,我囡讀得幾開心,問佢同學相處點?佢都話同學ok,無欺凌,叫我唔使擔心。學生不似傳統學校咁乖乖樣,係似國際學校的,有人聽到學生講粗口,我在我囡的學生群組WhatsApp𥚃的影片亦看過,只有十多秒左右,係同學之間開玩笑被拍下放上群組,我囡都睇過。作為家長的我,自己讀中學時,朋輩間傾計開玩笑時,大家都會講上一兩隻粗口字。傳統名校學生亦間唔中親耳聽到、睇到過講粗口,仔囡當然唔敢喺父母面前講,不過唔等於佢哋唔識、唔敢講。我自己就會教亞囡,你知道呢d係粗口,不過唔可以隨便講就得喇!學校俾我感覺不是對學生不理會,反而是要學生主動。就以功課為例,每次出功課,可能是要三、四日後先交功課,家長和學生每天都會收到e-mail知道幾時交功課和要做d乜嘢,需要限期前完成。如欠交功課,大概一至兩日內收到e-mail通知你未交功課!我覺得,已經升上中一,學生欠功課,不會似小學生那樣,老師會打電話通知家長。有人覺得讀啟思好hea,其實我更覺得是需要學生自律,如果你既仔囡係唔迫唔做,或唔到最後一刻先去做功課或溫書的話,不如選番傳統中學更好(可慳錢)。以我所知,老師佔半數是外籍老師,大概兩年一換(合約),學校覺得這位老師適合或教得好,就會留,反之,唔適合就走。因為佢哋人工唔平,既然唔適合就好應該換走。學校暫時無乜什費,因為疫情,我囡報的課外活動是畫畫,是放學後回到家Online 上堂,學費只是幾十蚊(已包顏料、畫紙)。

有少少想講,學生返到學校,有職員每天都會check 學生體溫表,小息時只可留在座位。校服:當天如穿運動服,只可穿運動服的風褸,穿校服時外套只可穿冷外套,不可穿運動服風褸,這些都有e-mail通知家長的。其實每一科的老師,每天都有電郵俾家長,知道每天功課情況或嚟緊要做d咩,其實不止學生要主動,家長都要主動去check e-mail,才知道學校做緊什麼。好少有紙本通告的。

請問中文係用邊本書?NCS係咪會分開讀另一中文課程?
‹ 上一主題|下一主題