用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英生回港想在酒店隔離,有介紹?
樓主: brother4
go

[英國] 英生回港想在酒店隔離,有介紹?  

已pm , please check

taifiona 發表於 20-3-23 08:23
已pm , please check

thx

請問有同學入住了荃灣帝盛酒店家長,  房內有冇提供蒸餾水?   會否幫同學交測試樽給政府?$250/三餐 OK 嗎?  還是自己叫外買?  

回覆 WIN123 的帖子

阿囡住另一間絲麗,成枱都係水同廁紙。不過我俾左個煮熱水既野自己整熱水。叫外賣。其他吾知。

回覆 ydoris 的帖子

Thanks

回覆樓主:

今早遠東絲丽29起有房,帝盛要7号才有,現揾吓ymca

我兒將安排下月初回來 , 但撞正個女 final year 考試不容有失 , 兒子實不宜家中隔離.  

當時無留意個廣告 , 我係逐間酒店打去問 , 大部份都不接受作隔離租用的 , 但仍找到除左帝盛之外仲有以下 :  

1. 尖沙咀君怡 and ymca
2. 旺角假日
3. 油麻地逸東

價錢都係 5 - 7 千左右 , 要留意每間以下的安排
1. 膳食 -  有 d 話可以叫外賣 , 會有專人送上去 , 有 d 話外賣員要自己送上門口(未必間間肯)
2. 清潔 -  有 d 每天清潔 , 有 d 幾日一次,  有 d 話明 14 天內無清潔 ,  亦有第一天比定床 , 毛巾自己搞
3. 探訪 -  大部份都話唔建議 , 但可送湯水見上一面

最後我租 Apartment , 主要原因係:
1. 並非中央冷氣 , 甚至可以開窗
2. 彈性大 d , 過多 7 日最高危期 , 父母可以去探下佢 (當然亦要好好保護自己)
3. 可以自己煮食
4. 可早幾個鐘去消毒

我係坦白問業主會否介意的 , 而事實上個仔是健康的 , 以上資料僅供參考.

回覆樓主:

ymca有房要15000起,包早歺及洗衣服

taifiona 發表於 20-3-22 13:40
好多酒店full 了,我有朋友就找了朋友開的旅館,簡單D,但獨立冷氣,有窗,可以叫外賣,14日都係2800
...
可否Pm 資料給我,thanks

CD 發表於 20-3-23 18:48
可否Pm 資料給我,thanks

Please check pm

回覆樓主:

朋友訂咗酒店,剛通知有人中招,現不俾入住,又要再揾酒店。。。

brother4 發表於 20-3-24 13:04
朋友訂咗酒店,剛通知有人中招,現不俾入住,又要再揾酒店。。。
酒店有人中招?

我剛放了帝誠…27/3開始

請問是哪間?

回覆樓主:

不太方便講名

brother4 發表於 20-3-24 13:46
不太方便講名

可不可以講地區 thank you

阿仔提早回港,本來book 左2/4荃灣帝盛,宜家cancelled, 2/4應該有房,有需要可試下book.

我女兒今晚回香港,她自己一個住家隔離,自由的,又可以自己入廚,我同太太住酒店。

請問有冇港島區願意接收隔離住客的酒店/旅館或青年旅舍介紹?

回覆樓主:

想知你地點安排,18歲以下家長是否可以攞咗房先,阿女自己係機場乘的士去酒店會合?