用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC vs HYS vs YWGS
樓主: meisieyip
go

SPCC vs HYS vs YWGS   [複製鏈接]

naicha 發表於 20-3-25 10:36
如果係鬥心強, SPCC的話就是純學術, 假設沒了那些學界的獎, 校際音樂節的獎, 而讀書又由級頭變成中游甚至下 ...

這個我都會考慮,但不是信心問題,反而係平衡問題。我認為如果小朋友因能力性格而又要力爭上游而又要放棄其他課外活動,只專注讀書,唔係我心中想小朋友既中學生活。

naicha 發表於 20-3-25 10:36
如果係鬥心強, SPCC的話就是純學術, 假設沒了那些學界的獎, 校際音樂節的獎, 而讀書又由級頭變成中游甚至下 ...

其實如果過個性鬥心强, 應該不適合SPCC, 而且 SPCC 在體育方面 支援不夠強。

naicha 發表於 20-3-25 11:08
這個當然明白, 在SPCC墊底的在DSE都可以很超群, 問題是從學生角度出發, 一個小學長期級頭去到中學變成下游, ...
睇性格,我女完全無問題。人地有人地威Speech Day上台攞獎,佢有佢按自己步伐讀,不知幾自在。

02413124 發表於 20-3-25 11:58
這個我都會考慮,但不是信心問題,反而係平衡問題。我認為如果小朋友因能力性格而又要力爭上游而又要放棄 ...
SPCC絕對唔係只讀書

b3410 發表於 20-3-25 12:21
SPCC絕對唔係只讀書

當然知道,我只係話如果我小朋友能力/性格問題而需全部時間放在讀書上

fatman69 發表於 20-3-23 20:39
有聽過SPCC同SPC同日in,只可決定其中一間。SPCC收左後,再SPCS,多數冇下文,所以真係想求證下,有冇人得 ...

我哋係SPCC,+SPCS,先收到SPCS,後收到SPCC。

doubleday 發表於 20-4-5 12:10
我哋係SPCC,+SPCS,先收到SPCS,後收到SPCC。

以前多為SPCC先出offer,今年情況特殊,可能因SPCS先出offer,所以有此情況,恭喜!

fatman69 發表於 20-4-5 12:30
以前多為SPCC先出offer,今年情況特殊,可能因SPCS先出offer,所以有此情況,恭喜!
...

多謝!會否因為SPCC我哋GA入,遲出offer?我知SPCC獎學/助學提名很早出offer。

doubleday 發表於 20-4-5 12:46
多謝!會否因為SPCC我哋GA入,遲出offer?我知SPCC獎學/助學提名很早出offer。
...

可能係GA較遲出,而我os入,情況就吾同晒!
Anyway,個女中孖宝,對日後信心會更強。

大家有冇收到YWGs信啦?
‹ 上一主題|下一主題