用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC vs HYS vs YWGS
樓主: meisieyip
go

SPCC vs HYS vs YWGS  

成績SPCC一枝獨秀, 又男女校
培養出來的性格, SPCC係humble類, HYS, YWG係自信類
多嘢玩的話, HYS係非常多, 唔止運動音樂, YWG都多, SPCC相對少D
另外睇返本身成績, 睇吓怕唔怕入到SPCC會成為低分那類, 反而在HYS YWG可以讀得唔錯, 結果都係會入到大學

利申: 身邊有SPCC YWG學生, 本人HYS舊生; 而家面對的case係小朋友可能入到SPCC但掹車邊(有同小學的表姐讀緊中三, 大約知小學咩水平入到去會變咩level), 入到去可能係below average那堆, 如果讀HYS可以讀得有自信, 殊途同歸

回覆樓主:

投spcc一票

回覆 angie0828 的帖子

投HYS一票

如果讀書得,音樂和體育都得,大家會點選擇?

AK41 發表於 20-3-19 21:19

HYS

音樂與體育都得……上到中学,要到能夠為校爭光級數,太概操練既intensive程度都唔可以維持到体艺共存?要二選其一?又,讀書得,但好似SPCC禁頂級学府,收全港級一比例之高,無乜学校可比,禁要有-山还有一山高心理準備。

回覆 AK41 的帖子

讀書SPCC 居首、協恩次之、英華女校又稍次之。

音樂
SPCC傳統重視的課外活動,惟近年協恩choir冒起。

體育
協恩喺大部份體育項目領先。SPCC喺小球項目、英華女校喺排球可與協恩一併。

HYS sure

Like HYS

不知道讀書得、 音樂體育都得, 是代表好到哪一個程度, 如果上了中學仍醉心於音樂體育,選 HY

ucw 發表於 20-3-20 00:06
回覆 AK41 的帖子

讀書SPCC 居首、協恩次之、英華女校又稍次之。

英華點可以唔提籃球?

講學術,SPCC無出其右,跟住HYS,之後先到YWGS講體育,HY同YW不分上下,SPCC明顯差一截
講學費,YW無疑
講校舍,YW全新佔優
講方便,YW地鐵站行過去10分鐘,SPCC行落金鐘都唔遠,係返學上山痛苦D

講體育,HYS無返咁上下斤兩,可能只可以睇育~~~

回覆 mannewliv 的帖子

英華女校係港島女籃冠軍,協恩係九龍冠軍。然到全港精英賽、馬拉松,就係協恩天下了。

英華看家項目係籃排球。排球有力分庭抗禮,籃球協恩仍是班霸。

其餘各大項,皆協恩領先。英華未可言平也。

YWGS 是津校,收生收得比直資遲,叻嘅運動員都一早比人收左,反而係呢個情況都打得咁出色,我相信學校一定教得好好。

回覆 muchacho 的帖子

所以如果打開排球,英華可以一試;籃球求當挑戰者的,亦無妨。喺津校嚟講,係唔簡單。其他項目就要再努力。
不過學界前列嘅直資(協恩、女拔、德望),都唔係轉直資之後先‘買人’然後搞上去,
。津校時代已經大力投放。女拔協恩八十年代前後分別領先,直資後鞏固優勢而已。

02413124 發表於 20-3-19 12:51
因心目中有spcc vs lsc, 住東鐵沿線所以一定後者近好多。又曾發夢如果spcc vs Lsc vs spc(全免學費) :hap ...

請問吓,現時你有 spc 全免學費(恭喜),vs spcc,選擇如何?

如路程不是問題,以上兩個選項,大家是不是一定會選 神校spcc?

pingu_k 發表於 20-3-23 19:20
請問吓,現時你有 spc 全免學費(恭喜),vs spcc,選擇如何?

謝謝。如果只係呢2個choices,我會簡spcc,因都係咁上下遠,雖然只係普通家庭,但負擔到的話都唔想因錢阻礙到小朋友意願。

pingu_k 發表於 20-3-23 19:20

有人話港島幾間SP直資有默契,吾會有double offer的情況出現,吾知是否實情?