用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 A level, gcse不會如期進行
樓主: 喧嘩
go

[英國] A level, gcse不會如期進行  

Jasmine36 發表於 20-3-21 10:48
聽講iGCSE無咁受大學歡迎,大學接受GCSE多d
如果係英國讀開嘅同學,跟英國政府指示啦!

skIII 發表於 20-3-21 07:21
會用之前所有成績去評分,識得一個細路考AL數某張卷當天嘔吐,返唔到學考試,結果都係用以往成績去評分,佢 ...
我大仔之前佢考ALEVEL時都有講,如果佢考個日病左,可以唔洗考,仲可以用佢學校最好嘅成績,我就話佢咁你依家有無病呀!

EA33 發表於 20-3-21 06:59
我學校話最後呢個term, 為U5網上提旱開始教A-Level.
另外,大家會否在港考A-Level 或GCSE? 也許可以幫助ap ...

已經經公佈咗英國GCSE 同GCE A-level 唔會喺2020年5月、6月在任何地方考,當然包括香港。

IGCSE 同IAL 同英國GCSE、GCE A-level 唔同syllabus 無可能考。

唔知除了英國,其他地方會否承認英國今次咁出 AL 嘅成績。

回覆樓主:

DSE 延期,IAL不知有無試場

Anniemun 發表於 20-3-21 17:59
你考慮到第二個國家升大學?

Taimum 發表於 20-3-21 19:01
你考慮到第二個國家升大學?
有可能會留港升學

Anniemun 發表於 20-3-21 17:59

del...

回覆 samsam123321 的帖子

希望如你所說! 現在最怕就時OXBRIDGE 吾承認呢個新的Grade 標準, 重新定個遊戲規則

mochichi7 發表於 20-3-21 23:46
回覆 samsam123321 的帖子

希望如你所說! 現在最怕就時OXBRIDGE 吾承認呢個新的Grade 標準, 重新定個遊戲 ...
咪玩啦,如果咁做,佢地要即刻做一個新方法,但又唔可以叫學生來考試,有冇可能呢?大學又有冇咁得閒呢?就算佢地真係咁醒,搵到一個新方法,但有一個叫收生程序,佢唔用收生程序的AL,GCSE成績收,而用新方法收,第日會唔會引起一連串訴訟呢?

///.....

好似話香港iGCSE仲有得考,有無家長知道如果英國學校有d科目係iGCSE, 有無得o係香港搵地方考?

回覆 Jasmine36 的帖子

You'd better enrol in HK before 31 Mar:
http://www.hkeaa.edu.hk/en/IPE/gce_gcse_igcse_ial/ial/#6

回覆 slamai 的帖子

Thanks a lot for your sharing. very helpful

slamai    發表於 20-3-23 13:46

https://help.cambridgeinternational.org/hc/en-gb/articles/360006532458-Novel-coronavirus-Information-for-schools-about-the-COVID-19-coronavirus-outbreak

nicolemummy 發表於 20-3-21 18:02
DSE 延期,IAL不知有無試場

收到考評局通知,IAL 5/6月取消了

Jasmine36 發表於 20-3-23 12:18
好似話香港iGCSE仲有得考,有無家長知道如果英國學校有d科目係iGCSE, 有無得o係香港搵地方考? ...

我仔老師都提議我仔返香港考IGCSE, 但好似有部份已取消咗,所以決定唔考,反正已收A level學校Offer仲交埋deposit, 老師話可以用返mock成績

回覆 scso 的帖子

係呀,我個女學校都咁講個女有d怕學校predict grade唔知會唔會高,因為佢之前諗住用多d時間準備考試會好過佢學校既grade

回覆 scso 的帖子

不過好彩佢只係考部分科先,因為佢係year 10但我個女好緊張成績

scso 發表於 20-3-27 09:21

我仔老師都提議我仔返香港考IGCSE, 但好似有部份已取消咗,所 ...

你仔仔已有大學offer, 是Year 13, 唔需要考慮考IGCSE啦,IGCSE是Y11的程度。