用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 三小孩問題,請大家俾意見
go

三小孩問題,請大家俾意見

哥哥當年派位唔好,只可以叩中一間2線津小,第二個小朋友既跟哥哥讀同一間。
細佬今年9月升小一,必收生,已放棄大抽奬。但依家又想叩門同區一線小學,想給個細佬多個機會,但如果叩到,又好似好難同學校開口,好似好無良。

回覆樓主:

每個小朋友特質都唔同,讀唔同學校冇問題。問題係家長要跟2間唔同學校的默書測驗考試,可能會較吃力

學校理解,年年都大把人因為唔同原因唔讀間學校。最主要係你 ready 兩個小朋友兩套課程兩套時間表。

馬霸 發表於 20-3-18 18:25
哥哥當年派位唔好,只可以叩中一間2線津小,第二個小朋友既跟哥哥讀同一間。
細佬今年9月升小一,必收生, ...

完全唔會無良
個位實有人讀
學校唔理邊個
你叩到1線, 咪比機會3線d人讀囉

完全無問題喎,如果細細佬叩到更好學校,梗係過檔啦,學校都唔會問翻你,見慣不怪

一啲問題都冇,弟弟如果成功入一線,學校完全明白,更何況學生咁多,唔會影響學校收唔到學生

家長要有心理準備

1。接送問題
2。學習問題(跟功課)

叩到再諗吧!當比個機會細佬囉!每年都咁多人叩,有時唔係你想就入到