用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資,全軍覆没,好傷心和迷惘!
樓主: 艾艾
go

考直資,全軍覆没,好傷心和迷惘!  

Add oil⋯生活都有不同磨練⋯希望樓主最好的學校都留在最後!加油!

其實經過今次疫情, 香港既大改動, 我覺得好多野都係隨時在變。
呀女從來沒什抽獎運, 升小也抽不到一線小學, 但在二線小學的幾年過得還是很開心的, 亦得到很多肯定, 收得到的可能比失去的更多。

現在是B1B成績, 有一直資在手, 但心儀的在waiting. 很認同樓上講的B1B情況, 自行沒優勢, 但又怕抽獎跌落B2的理論, 現實真的是這樣。在手的直資不是心水, 抽獎還有機會去喜歡的B1, 但亦有機會跌去B2, 還沒決定好.....

不過, 大家還是放鬆心情, 耐心等待就好, 就算入不到心儀的, 也不等於是差的, 一起加油吧!!

而家只係開始啫, 之後仲有好多機會
大抽獎後都仲可以叩, 升咗中一後都仲可以插班
我識若干年前有BAND 2尾中三先插返入心儀BAND 1學校的例子
當然要本身好努力加油, 鍥而不捨向目標進發, 唔好咁快認輸

回覆 medicine 的帖子

其實怎分 1A,1B,1C ?問左老師多次 , 老師 淨話 Band1 ,   ABC 呢 ? 無排唔知 ...淨叫報的直資試下.

醒目開學勳章

ywtsang 發表於 20-3-19 11:28
回覆 medicine 的帖子

其實怎分 1A,1B,1C ?問左老師多次 , 老師 淨話 Band1 ,   ABC 呢 ? 無排唔知 ...淨 ...
其實我都唔明呢度啲網友點解分到abc,學校只提供banding,頂多講係咪邊緣人

OT 一問,以往都係講”三私一直”,而家變成”三私二直”,請問新晉入流的直,是指那一間?

回覆 B.B.BaBa 的帖子

好似係小學 ...中學何來3 私

醒目開學勳章

B.B.BaBa 發表於 20-3-19 11:35
OT 一問,以往都係講”三私一直”,而家變成”三私二直”,請問新晉入流的直,是指那一間?
...
好似話係英華小

回覆 bobbob 的帖子

三間傳統私小

醒目開學勳章

ywtsang 發表於 20-3-19 12:15
回覆 bobbob 的帖子

三間傳統私小
嗰位網友知邊幾間叫3私1直,係唔知新加嗰間"直"係乜呀

little_yolky 發表於 20-3-18 16:00
因為你報既大部分係B1呀。我諗你等有人放位,係得基崇同培基有機會。
我女同學B1A, 我女B1B 都REJECT

JHsbb 發表於 20-3-19 13:17
我女同學B1A, 我女B1B 都REJECT

邊間?

超人帝騎 發表於 20-3-18 16:19
點解有啲人咁幸運幾間在手,仲要諗去邊一間學校,點解我一間都無得諗,只係waiting,reject 就有,不過我都 ...
我大仔舊年係B1A至B1B生, IN4間, 3間收.....

Gooblovebb 發表於 20-3-18 17:05
主要都是考生多了,今年比舊年多了幾千人,你當三千,咁平均去計,每個banding 都多了一千人。我當你是band ...
今年比去年多了8千人

bobbob 發表於 20-3-19 11:31
其實我都唔明呢度啲網友點解分到abc,學校只提供banding,頂多講係咪邊緣人

有D就好天真咁將B1人數除3!我就根據過去學校派B1A比率估算。所以我當年估算學校B1A得頭5名

豬狗媽 發表於 20-3-18 18:28
完全明白,見學校有1a既同學連1c、2a學校都照留位
我女B1B, 成續BAAA, 操行A, 只得STCC收, 我都交了留位費, 等自行, 自行唔得到時叩返門, 唔得就修心養性讀STCC, 唔想比女咁大壓力去面試了

JHsbb 發表於 20-3-19 13:21
今年比去年多了8千人

所以,B2既直資今年開始吃香咗,多咗人報,難度一定大咗。好似樓主小朋友如果係B2A,想有直資在手,就唔應該只越級挑戰了。

JHsbb 發表於 20-3-19 13:25
我女B1B, 成續BAAA, 操行A, 只得STCC收, 我都交了留位費, 等自行, 自行唔得到時叩返門, 唔得就修心養性讀ST ...

今年情況比較特別,而且又考少一次試,小朋友已經少咗一次成績去面試,我小朋友都系得STCC收,b1c學生,我都決定放棄大抽獎