用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資,全軍覆没,好傷心和迷惘!
樓主: 艾艾
go

考直資,全軍覆没,好傷心和迷惘!  

Yca1112 發表於 20-3-18 16:19
回覆 yaumuimui 的帖子

老師說1B我開始懷疑是否1B

問卷有無關係?

艾艾 發表於 20-3-18 15:38
考了幾間直資,今日竟然有間reject,  自問女兒並非太差,操行A和有多個音樂獎,好傷心!不知如何和女兒講。 ...

唔好灰心,我覺得你小朋友真係喜歡李國寶,再報多次,反正有第二次申請,可能好運再來

艾艾 發表於 20-3-18 17:29
回覆 chanti 的帖子

無考呢幾間呀!可能我真的選錯校。

唔緊要啦、不如
1: 向前看、寄望waiting 及自行。
2: 大抽獎做好準備、一定要刨文及set好保險線。
3: 現在努力睇多點書、英文台或電影打好語文底、做好準備考好畢業試for 叩門。

小時了了 發表於 20-3-18 16:22
好奇一問, 去年考咗幾多間直資?

五間,其中一間無去in,兩間無得in,一間waiting。

回覆 艾艾 的帖子

千祈唔好失望,總會有希望,嚟緊仲有好多位會郁,你放心等好消息!千祈唔好比壓力小朋友,因為黎緊仲有自行,大抽獎,甚至叩門!機會大巴!加油💪

emersonwu 發表於 20-3-18 16:30
好現實, 成績先決.

Agree

艾艾 發表於 20-3-18 15:38
考了幾間直資,今日竟然有間reject,  自問女兒並非太差,操行A和有多個音樂獎,好傷心!不知如何和女兒講。 ...

我小朋友只考左李國寶, 都reject 左。

chanti 發表於 20-3-18 18:58
唔緊要啦、不如
1: 向前看、寄望waiting 及自行。
2: 大抽獎做好準備、一定要刨文及set好保險線。

我也覺得set好保險線,經過直資面試可知競爭非常大,不宜貪心,以免傷得更深。

回覆 艾艾 的帖子

等等而家好多 Band 1 有 NPL, 滙基 , david li ....... offer只有一張 student record form...
重有好多等自1,2 或大抽 ....唔要 offer
第一轉有 offer , 都可能高 ranking , 都想有更好 offer...
等到3 月尾 4月頭 , 直資神校 , 自1,2 公報....就可能有.....

現在心情好些了,今早check 李国宝result 時忍唔住留下眼淚。我不敢再有期望了,扣門更加不可能因為學校要求会更高。

回覆 艾艾 的帖子

band 2A, 即係级幾 ? 有什麽音樂獎  ?

回覆 wendyaupooh 的帖子

唔可以 !

回覆 Yca1112 的帖子

AABB , 中學唔信..同一間學校有個级 40 , 中英數常 AAAA , 另一個 中英數常 BAAA , 但是级 15...

你話, 更係等 ranking 出

ywtsang 發表於 20-3-18 20:20
回覆 艾艾 的帖子

等等而家好多 Band 1 有 NPL, 滙基 , david li ....... offer只有一張 student record f ...

係,我識人同日收顏寶玲同滙基東九龍offer !

回覆 ywtsang 的帖子

係應該有次第去選人.我鄰居個仔沒有交問卷今日收到李offer。

fishballbaby 發表於 20-3-18 20:17
我也覺得set好保險線,經過直資面試可知競爭非常大,不宜貪心,以免傷得更深。
...

今年競爭的確非常大、人數多了幾千,所以自行都沒有搏高一線

艾艾 發表於 20-3-18 20:26

現在心情好些了,今早check 李国宝result 時忍唔住留下眼淚。我不敢再有期望了,扣門 ...

加油呀!

回覆 Yca1112 的帖子

即然只看成績收咯就早小小出結果啦..浪費人地咯時間同腦力,感情..

回覆 subb 的帖子

同意, 什麽名小學???? 我見到深水涉名英小 band 1尾冇 offer....我覺得排名似乎好重要....
直资取得 EDB ranking 後就公報

chanti 發表於 20-3-18 21:31
今年競爭的確非常大、人數多了幾千,所以自行都沒有搏高一線

我也是,面試了頭幾間已知落空,自行已經不敢搏高一線