用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資,全軍覆没,好傷心和迷惘!
樓主: 艾艾
go

考直資,全軍覆没,好傷心和迷惘!  

回覆 maken 的帖子

問題現在好多學校沒有寫名次, 成績表得 ABC , A 是 35% ...原來中文 79分 以上就是A , 78 已是B .... 數學 80-100 分都係A ...
的中學信你成績表 !!!!

ywtsang 發表於 20-3-18 21:45

問題現在好多學校沒有寫名次, 成績表得 ABC , A 是 35% ...原來中文 79分 以上就是A ,  ...

79,80分已是A??

回覆 medicine 的帖子

謝謝你的正能量。大家加油!

mict0009 發表於 20-3-18 16:41
如果確實是B2A,前三間有機會呀,不過可能要等到4月7號啦,小兒1B今年考5間都係得一間在手,其他都係候補 ...
same here, 阿妹b1b, 考5間, 得一間offer, 其他3 waiting 1 reject
所以樓主唔好灰心, 4月一定有人放位出來
等你到時報喜, 加油! 希望在明天

tung0409 發表於 20-3-18 22:24
same here, 阿妹b1b, 考5間, 得一間offer, 其他3 waiting 1 reject
所以樓主唔好灰心, 4月一定有人放位出來 ...
其實最心大心細的該是1b這部分B1生。1a自行有優勢。1c反正都係B1,不怕大抽獎,即使位不夠,風險都一樣,隨便一間都還得神。1b生尼,自行沒優勢,大抽獎又心有戚戚然!位不夠的話,掉落B2最不甘。

回歸主題,過了4月7號,音樂椅會繼續轉。祝好運

問題現在好多學校沒有寫名次, 成績表得 ABC , A 是 35% ...原來中文 79分 以上就是A ,  ...

79以上算A?
係咪間間的A都唔同?
我女間85分以上係A我都覺得定位低

回覆樓主:

希望在明天。樓主大家都是一樣的。全部都在等。。。。     

笑笑草 發表於 20-3-18 22:50
79以上算A?
係咪間間的A都唔同?
我女間85分以上係A我都覺得定位低
唔係wor,我反而覺得係定位高。

知道有一間係85分A。但平時考試啲分好低下,不多人拿到A。反而隔離個一間90分A,相當一部分A……而多年來的升中派彩都係85分個一間好好多

medicine 發表於 20-3-18 22:55

知道有一間係85分A。但平時考試啲分好低下,不多人拿到A。反而隔離個一間90 ...
當然,定位幾多分A,其實并不能一概而論是高或低,重要的是教學内容以及考試範圍。教深考深或教淺考淺都不是問題,問題在於學校需要校本貫通,即不要一朝天子一朝臣——某日換校長又換了一貫作風——好處是顯而易見:既已給外界印象係乜就應該繼續乜,人家學生家長自會用脚投票——所謂鹹魚白菜各有所愛,

回覆 pingu_k 的帖子

係呀!淨看ABC 好難估,拉curve 35% 人是A,但係人地頭50幾名派B1英中...

ywtsang 發表於 20-3-18 23:24
回覆 pingu_k 的帖子

係呀!淨看ABC 好難估,拉curve 35% 人是A,但係人地頭50幾名派B1英中... ...

咁的確係!原來有些學校會拉 curve

咪當啲中學唔識睇熟口熟面嘅成績表,佢哋都有自己嘅資料庫,心中有數嘅~~~

艾艾 發表於 20-3-18 20:26
回覆 chanti 的帖子

現在心情好些了,今早check 李国宝result 時忍唔住留下眼淚。我不敢再有期望了,扣門 ...

這段日子真的很漫長又辛苦,加上疫情,情緒真的很差,大家都要好好整理自己的心情!!加油 !!祝福你[/

知道有一間係85分A。但平時考試啲分好低下,不多人拿到A。反而隔離個一間90 ...

我小朋友當年小學85係B添啦~~~

真係唔知間間訂的都唔同。我以為係教育局標準定ABC
難怪自行交表有的學校要印出來ABC等級的證明呢,就是要看分數。

其實grade係冇意思, 最緊要係間學校水平有幾高, 有啲學校50%都係B1, 有啲得10%, 所以師兄師姐嘅pre-S1成績先反映一切!

我仔B2成績(佢全部科8字頭, 考100左右), 報6間直資, 有B1有B2, 2間reject, 3間waiting, 得1間B2直資上星期先有offer, 但我冇留位, 因為地點太遠!

簽名被屏蔽

呢個post令我諗起小朋友因性格怕羞,升小一面試時考4得1,但我從來冇傷心同迷惘。因我知佢係ok,只係性格內向,大家又盡左力。不過呢6年我有做其他野改變佢性向,結果6年後的今天,雖然報4,未有一間出result,但我已覺得佢俾k3時大膽左好多,所以今次無論offer點,我更加唔會傷心。當然可以改善既地方,未來6年可以諗諗㸃做,6年後dse,jupas,海外升學又黎過。樓主,人生流流長,向前看不是更好嗎?