用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 知道王錦輝都入來傾下
go

知道王錦輝都入來傾下 [複製鏈接]

大家好啊,我收到WKF offer,想問下家長承諾書第四條話接受左WKF學位就唔可以通過自行同電腦派位得到中學學位,到時有其他直資或者自行收生想去都可以退返資料取消註冊系咪?想問下今年系咪收申請表1000多份,招35個外來學生啊?按照校網2019年入U情況,好似三大系41%?WKF系咪屬於B1B啊?大家小朋友屬於band幾?我小朋友系band1中到頭學生。想了解多D情況,多謝!
   3    0    0    0

打電話問左教育局,16/4前抽飛就得了,承諾書照寫

回覆 donnywin 的帖子

問過做中學老師的朋友,如選自行是可以向已註冊的直資抽飛的,很多家長都這樣說。自己亦已註冊一間直資。直覺如果一間中學成績很特出,你會很形容從它 website 找到 DSE 成績,JUPAS offer rate 等。自己有親戚是 WKF小學的用家,聽說真是活動的教學,但行政好似有進步空間。老師流失比較大。中學就唔知喇

回覆 mikalaw 的帖子

好多謝你噶講解啊

donnywin 發表於 20-3-18 13:58
大家好啊,我收到WKF offer,想問下家長承諾書第四條話接受左WKF學位就唔可以通過自行同電腦派位得到中學學 ...
103人考 DSE, 然后 48人入三大,係咪 46%入三大先岩?

回覆 DevilPig 的帖子

係呀,只不過我覺得點解會甘高,有D唔相信

我仔都有offer, 他是一線小學b1c, 你會accept offer嗎?我仲未諗點。我有兩個朋友話王錦輝行政差,老師流失率高,不知是講小學定中學,•但佢哋都係聽用家講,不是用家。如果老師流失率高,會否影響教學質素?有無真正用家可俾下意見?

cma02563 發表於 20-3-19 19:32
我仔都有offer, 他是一線小學b1c, 你會accept offer嗎?我仲未諗點。我有兩個朋友話王錦輝行政差,老師流失 ...

我會先辦理註冊手續啊,因為其他未咁快有offer,萬一後面學校冇offer,咁都不洗大抽獎,我驚攞到唔好編號派去band2中學就麻煩了。老師流失大系話小學,唔系中學,我問左一個對WKF好熟悉嘅人,卑我好多意見,都是私信卑我,我覺得佢分析得好好,睇入U率,尼兩年WKF都有B1B,就怕後面唔知可唔可以保持尼個水平,因為三大率40%,真系好高啊,103個考DSE,十幾個考AL,其他國家大學都是ranking大學,睇入U各大學名,我就覺得真係唔錯,起碼比我地大埔各中學都高。好似收1000份表,招35人。你仲有其他B1直資在手嗎?

有,沙田培基。依家十五、十六,唔知選邊間!

回覆 cma02563 的帖子

好似睇過話WKF比培基成績好

cma02563 發表於 20-3-19 20:09

我都係培基同王錦輝都有offer, 收集了一些朋友意見,我應該都係揀王錦輝

回覆 Data 的帖子

今日要覆accept 定不accept 王錦輝 offer, 我剛用email覆accept了,謝謝大家意見,真係好難選擇。

mikalaw 發表於 20-3-18 15:06

問過做中學老師的朋友,如選自行是可以向已註冊的直資抽飛的,很多家長都這樣說。自 ...

有朋友仔讀緊,係小學一條龍上,外來生好似收得唔太多
但眼見朋友個仔品行同成績都好麻麻,中一已開始拍拖,讀書態度好懶散

cma02563 發表於 20-3-19 20:09

少少個人意見,培基全年學費只係$22000,比WKF平好多。如果不用考慮錢呢方面,當然揀一間自己認為最適合啦!我係培基用家,小學時屬B1C,而家中二,覺得學校都合符未入讀前的期望,我係滿意的。

回覆 SSG 的帖子

謝謝你的意見。請問培基已開辦了GCE A level沒有?聽聞話會向教育局申請。培基沒有開辦IGCSE的,是嗎?謝謝。

cma02563 發表於 20-3-22 17:04
回覆 SSG 的帖子

謝謝你的意見。請問培基已開辦了GCE A level沒有?聽聞話會向教育局申請。培基沒有開辦IG ...
上年九月開學時有講座提過,學校等待教育局審批,話我哋呢屆(今年中二的同學)開始有GCE課程,即出年中三學期尾時可以揀DSE或GCE課程。不過要留意,第一年開辦應該只有一班的學額。

請問小朋友校內情況如何?多功課嗎?讀得開心嗎?

請問小朋友校內情況如何?多功課嗎?讀得開心嗎?
‹ 上一主題|下一主題