用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二生, 全級考後十.
樓主: 知D唔知D
go

中二生, 全級考後十. [複製鏈接]

知D唔知D 發表於 20-3-20 14:48
多謝大家的意見, 但我現在好心煩, 都唔知點幫亞仔好. 我有諗過, 夠究比佢讀完中三去I讀VTC, 假如佢可以讀到 ...

ive有前途的科目也不是那麼好進的,先搞定合格升班吧!

小朋友不喜歡轉校就不要轉了,他正正在最需要朋友的時期,他想留低便不要迫他了。其實做父母在這時很難,擔心他將來沒有競爭力,但又怕影響他情緒,不過父母肯定可以讓他知道父母對他的期望: 例如只希望他能腳踏實地做個正直的人,有好的學習態度,不要看輕自己……我見到有很多藍領工作的後生仔,可能是做運輸、可能是做搬傢俬,但他們有比上一代做藍領叻的技能,其實一直做下去應該不差。  我估如小孩知道父母不會對他有不切實際的期望,感受到父母對他的愛錫,小孩會可以慢慢找到適合他的路。.

1998Ruby1998 發表於 20-3-19 03:56
你呢個問題轉校同留班都解決唔到,留班只會令佢冇信心亦唔會令佢排名前進,轉校只能夠去 Band 3,仲要擔心 ...

就算轉Band3中学都一样, 因為讀的科目及程度同Band2一样,而且有些科目也同Band1一样只不過用中文授課, 如有分程度怎能到中六時一起考DSE呢?如有分別只是学習氣氛, 請三思才轉校。因適應環境仲難。

GreenMaDad 發表於 20-3-24 20:15
小朋友不喜歡轉校就不要轉了,他正正在最需要朋友的時期,他想留低便不要迫他了。其實做父母在這時很難,擔 ...
最近屋企壞冷氣,要全屋換。負責的師傅後生有禮貌,報價合理過另外一間老鋪。記得之前屋企爆玻璃,搭棚換玻璃都係搵D年輕人,雖然可能剛剛做,雞手鴨腳,不過都係好認真的完成工程,冇留首尾。我覺得做一個有技術的藍領,應該都係一個好好的出路。
‹ 上一主題|下一主題