用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二生, 全級考後十.
go

中二生, 全級考後十. [複製鏈接]

哎, 亞仔本身讀BAND 2學校, 中一有一科唔合格, 今次升中二主要科及有其他科欠幾分先合格, 全班尾三, 全級尾十在內. 叫佢努力奈何佢本身有讀障, 我話下學期如果唔努力就會留班, 同佢講不如轉校去水平無咁深學校佢又哭著叫唔好, 我個心好煩, 夠究去定留返原校?
   0    0    0    0

但學校會否威迫家長, 學生跟唔到進度要轉校?

知D唔知D 發表於 20-3-18 12:36
哎, 亞仔本身讀BAND 2學校, 中一有一科唔合格, 今次升中二主要科及有其他科欠幾分先合格, 全班尾三, 全級尾 ...
假如佢本身有讀障成績實會影響, 只要佢有用心學習, 有正確讀書熊度, 佢考咁尾都無辧法, 做家長唔可以順便放棄佢.

知D唔知D 發表於 20-3-18 12:36
哎, 亞仔本身讀BAND 2學校, 中一有一科唔合格, 今次升中二主要科及有其他科欠幾分先合格, 全班尾三, 全級尾 ...

出年中三要面對選科問題,若然轉校要做足資料搜集,不然就留番低努力改善學習問題。有無與班主任傾過?撇開讀障,孩子是否中程度喜歡讀書都無嗎?

YmOra 發表於 20-3-18 15:01
出年中三要面對選科問題,若然轉校要做足資料搜集,不然就留番低努力改善學習問題。有無與班主任傾過?撇 ...

上年班主任都對亞仔有關愛,但今年個班主任好像對亞仔不太好, 成日話亞仔有主見唔聽話, 懶散等說話, 所以唔知會否影響到亞仔.

知D唔知D 發表於 20-3-18 15:27
上年班主任都對亞仔有關愛,但今年個班主任好像對亞仔不太好, 成日話亞仔有主見唔聽話, 懶散等說話, 所以 ...

我認為對孩子成長有影響,原本有嘅關愛一下子無咗!除非係你的孩子出現問題,否則老師做得不是太好呢!我當你囝囝喜歡讀書,因為見你緊張地問學業問題,否則轉校嚟都無意思,如果真的轉校讀中三,首先要考慮別的中學有無孩子想讀的選修科。

留班不解決問題。我兒子小二,現在如果復讀小一,我估計仍然是班尾。即使讀K3,我都無信心。

所以我認為留班是最無效的做法。堅決反對留班制度。

再看我大兒子班上,有一名留班生。原因不詳。

整個疫情期間功課,她居然一次都未提交。或許人在大陸,或許家中無網絡。但這名留班生學習情況,並不理想。

你呢個問題轉校同留班都解決唔到,留班只會令佢冇信心亦唔會令佢排名前進,轉校只能夠去 Band 3,仲要擔心校風、同輩(除非你願意送個仔去赤航,咁就另話)。

倒不如開門見山同老師說明,仔仔有學習困難,本身已欠缺自信,唔太熱愛學習,所以容易心散,遇著要求高嘅老師,只會越來越抗拒同封閉自己。唔奢求佢分數有大突破,只在乎仔仔認真態度,平平安安畢業,有一門手藝,又搵到一份正當工作就得。你講到咁直白,相信班主任都唔會再有微言。

有啲老師見到學生成績唔得又唔多聽話,就覺得「爛泥扶唔上柄」,之後個學生無論做乜都唔理想,但只要你肯同老師多溝通,表達自己對仔仔嘅期望,咁我諗學校都會畀你仔仔平穩畢業。識個 SEN 小學生,本身成績都唔太好,因為屋企有事搞到成績更差,同社工、班主任傾過,一致認同小朋友留班只會帶來更大打擊,轉校只會令佢更加抗拒唔適應,所以畀佢繼續升班。不如試下同社工傾,等社工都幫下你轉達仔仔情況同需要畀學校。

回覆 知D唔知D 的帖子

讀障的小朋友需要另一種學習方法,香港有個website list out some avail resource, try google 一下,既然佢唔想轉,大家傾下計劃一下。有部印度電影:地球上的星星,試找來看

多謝大家的意見, 但我現在好心煩, 都唔知點幫亞仔好. 我有諗過, 夠究比佢讀完中三去I讀VTC, 假如佢可以讀到中六考埋DSE, 起碼都可能讀到IVE. 哎, 但我見佢咁款(估計成績), 應該IVE都未必收佢.

回覆 知D唔知D 的帖子

佢點諗?佢對乜嘢有興趣?佢的意願都好緊要,奮鬥有個目標,亦有動力。

知D唔知D 發表於 20-3-20 14:48
多謝大家的意見, 但我現在好心煩, 都唔知點幫亞仔好. 我有諗過, 夠究比佢讀完中三去I讀VTC, 假如佢可以讀到 ...

其實VTC入面有D課程,係銜接青年學院既課程的。當然捱到去DSE,選擇會多好多。

醒目開學勳章

回覆樓主:

我嘅情況差不多,不過係中三,就快要選科!
可能唔係唔想讀,而係升中以來都仲未搵到讀書方法,溫咗書分數都係差

回覆 utopian 的帖子

有讀障 ?有冇做評估 ?做左係, 考試有得加時 ....DSE 都

醒目開學勳章

ywtsang 發表於 20-3-21 17:00
回覆 utopian 的帖子

有讀障 ?有冇做評估 ?做左係, 考試有得加時 ....DSE 都有

專注力不足,讀唔入腦,加時也沒有用

utopian 發表於 20-3-21 22:28

S4時成績都係唔理想,到S5時改選Category B 科目.

http://www.hkeaa.edu.hk/en/hkdse/assessment/subject_information/category_b_subjects/

醒目開學勳章

utopian 發表於 20-3-21 22:28
有無睇過臨床心理學家或精神科醫生?

utopian 發表於 20-3-21 01:39
我嘅情況差不多,不過係中三,就快要選科!
可能唔係唔想讀,而係升中以來都仲未搵到讀書方法,溫咗書分數 ...

好多人努力温咗書成绩都未到理想。好多原因,例如試题目出得深,學生理解题目能力以至牛頭唔答馬嘴,背書唔夠熟又或背得唔啱自己都唔知...。

‹ 上一主題|下一主題