用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖瑪加利 vs 李國寶,大家如何揀?求意見 ...
樓主: happystone
go

聖瑪加利 vs 李國寶,大家如何揀?求意見 [複製鏈接]

回覆 baby2baby 的帖子

我兩個朋友的小孩都是由小學升上中學的情況(只作參考)利申:我沒有報聖瑪加利

謝謝各位回覆,我最後選了李國寶,因為

1)李的DSE成績估計好過聖,因聖近幾年没公開DSE成績,我估並不是太好

2)李没有宗教
3) 聖有小學,怕較難融入
4) 感覺聖較old style一點,李的感覺活潑些

其實兩者分別不是很大,都很難作出抉擇!

祝大家小朋友也入到心儀中學

回覆 happystone 的帖子

最緊要搵到合適小朋友的, 疫情快快完結, 可以開開心心上學去

對,學校已列出一系列迎新活動,到時都唔知有冇得去……

happystone 發表於 20-3-18 11:56
本人著重英語環境及純樸校風,大家可否給些意見?

SMC

聖瑪加利,基崇,LKP 三間都有報,無去 in LKP因為撞期,加上LKP遠d。聖和基有offer,揀佐聖。
In 完聖後小朋友感覺好,in埋家長,覺得學校親切,喜歡小型學校,有提小朋友聖有2/3由小學升上可能難融入,佢話可以 handle。

小朋友prefer宗教學校,所以放棄已經註冊早前的非宗教直資。

小朋友傳統小學中文ok,希望在聖時中文可以keep住。

每間學校都有人升大,多與少人有分別,阿Q諗,做考到個就得了。小朋友六年二線小學,但小五六都多功課,小五前好hea,最重要係我都可以hea。

回覆 daisymarch 的帖子

對,其實聖都是一間好學校,整個面試過程都是愉快的,見家長時只簡單問了兩個問題我地以為好唔鍾意我地應該凍過水……
就是兩間都好所以都掙扎左一輪

相信我們都會揀最合適的學校給子女

SMC是你最終目標嗎?會否再等其他offer?

我小朋友跟你處境8成相似。我係 LKP 都無報名,因早前已有一間心儀中學收了。 當時有基崇 offer 我也沒有考慮,直至有 SMC, 由於手上2間都能提供很好的英語環境,而 SMC 地點也合適,又係細校,關顧應較好。在 SMC 的學校簡介中,也認同學校的教育理念,相信會較適合自己小朋友。
不過,我小朋友是英小,中文較差,這點也是很擔心的。要趁這段時間惡補了。

回覆 ootolai 的帖子

哈,我和你剛相反,我仔係讀中小,他要惡補英文了……

離場了。
最後個間係最遠,因為疫情取消面試,偷懶唔拍片。

開學係同學仔……希望佢哋有愉快的中學生活,我又可以hea d.

要準備下細佬升中,玩多一次升中遊戲。

你意思最後揀定SMC?

若果今年小五的朋友個遊戲仲難玩啊, 真係無成績, 無考試, 中學不知用甚麼標準收生了.
預祝細佬明年也有好安排!

對,我們已經比他們好D了,來年學校和學生更慘

揀定SMC,自行如得都揀SMC。叠埋心水收工。

Me too, 揀定李國寶升中大project已完成,全家如釋重負

happystone 發表於 20-3-21 22:36

Me too, 揀定李國寶升中大project已完成,全家如釋重負

LKP是一間好嘅學校,由反送中到疫情停課,學校一直給予很多支援及溝通渠道,所以你見唔多LKP家長發表意見,可能學校已經有班家長義工及老師在群組互相傳遞訊息。學生停課期間一直用Zoom online learning, 教師有熱誠,師生間亦容易打成一片,至於語境當然係一大優勢,而拔尖補底課程都跟得好好。

回覆 christineps 的帖子

好多謝你給的回覆,聽到你咁講真係好期待阿仔喺LKP既中學生活,可否問你這用家一些資訊?睇資料LKP的中文較其他科目稍遜,在此就讀的學生是否都要自己補中文?

中文稍遜是本身學生中文程度稍遜?(因喜愛英文的學生中文相對可能較弱),還是學校課程太淺或支援不足?

此外,LKP課程深嗎?對讀中小的學生會否很難適應?

happystone 發表於 20-3-21 23:22

好多謝你給的回覆,聽到你咁講真係好期待阿仔喺LKP既中學生活,可否問你這用家一 ...

中英數全部分set上堂,呢幾年拔尖補底做得好足,相信幾年後公開試成績會有所啟示。而英文成績好而中文成績較弱,呢個都係直資英中嘅普遍現象,不過我眼見老師教學好有熱誠,而學校好鼓勵學生閱讀。每周都有指定時間在課堂上安靜地睇書,耳濡目染下,總會有些進步的。

謝謝分享
‹ 上一主題|下一主題