用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖瑪加利 vs 李國寶,大家如何揀?求意見 ...
go

聖瑪加利 vs 李國寶,大家如何揀?求意見 [複製鏈接]

本人著重英語環境及純樸校風,大家可否給些意見?
   4    0    0    0

回覆 happystone 的帖子

雖然我放了St Margaret offer, 但 St Margaret 的水平應較李國寶佳, 特別在英文水平方面.

回覆 IYY 的帖子

Thx for yr comment

IYY 發表於 20-3-18 12:03

雖然我放了St Margaret offer, 但 St Margaret 的水平應較李國寶佳, 特別在英文水 ...

請問st. Margaret 是什麼banding 的學校?thx

回覆 a140452003 的帖子

我估係1C.

IYY 發表於 20-3-18 16:10
回覆 a140452003 的帖子

我估係1C.

基崇Vs St.Margaret !你會選那一家中學?thx

a140452003 發表於 20-3-18 16:14
基崇Vs St.Margaret !你會選那一家中學?thx
現時應該 St Margaret 成績好D, 聽講舊年 DSE 英文科4+ 有8 成.

而基崇, 聽說大家都期待新校長為學校帶來進步.

IYY 發表於 20-3-18 16:20
現時應該 St Margaret 成績好D, 聽講舊年 DSE 英文科4+ 有8 成.

而基崇, 聽說大家都期待新校長為學校帶來 ...

Thank you

咁係校風、老師關愛方面聖瑪加利和李國寶那間較好?
兩間都小班教學?
身邊朋友大多叫我選李國寶,不知道是否他們對聖瑪加利都不太熟悉,畢竟她每年收的人很少

happystone 發表於 20-3-18 16:39
咁係校風、老師關愛方面聖瑪加利和李國寶那間較好?
兩間都小班教學?
身邊朋友大多叫我選李國寶,不知道 ...
對不起, 我沒有去過LKP, 不太熟悉, 但聽朋友講功課量都多.

至於 St Margaret, interview 時見D 老師幾 nice, 有不少外籍老師, 小兒曾說面試時很輕鬆, 老師有笑容的.

回覆 IYY 的帖子

不用對不起,很多謝你的回覆不知道有沒有聖瑪加利用家可分享一下?身邊比較少人讀這間

會否問問用家, 去學校参觀/面試時對學校有什麼觀感.   

我的兒子有St Margaret 及另一間 1C 直資 offer, 語境及成績上有機會是 St Margaret 好少少, 但仔仔揀左另一間, 放棄 St Margaret.   所以問下用家好D, 因為係佢讀 6 年.

回覆 IYY 的帖子

若果我選, 我會選ST MARGARET, 我係連LKP都無交表的家長. 我相信ST MARGARET的英語語境一定比LKP優勝. 對我自己來說我較喜歡ST MARGARET全級人數較少, 在2ND  in 時也表明家長要明白學校的理念, 希望小朋友是全能發展, 並不是只著重成績, 這也是多次(小兒升小時我聽過, 現在升中也連續聽了2年)我去聽升學講時校長不時提起的部份, 也是學校不公佈DSE成績在校網的原因.  多次聽講座給我的感覺是這校的理念一致, 多年來也是朝左同一方向去培育學生.
我也認同讓小朋友自行選擇吧, 他才是用家. 2間學校其實都各有其優勝的地方, 媽媽也不用太擔心. 開心的煩惱.

回覆 ootolai 的帖子

謝谢分享

英文 ... 聖瑪加利...

認識有朋友子女讀ST MARGARET, 英文好叻,不過學校是考DSE,所以去到高中若果中文不合格是要留班(even 你其他科好出色),後來朋友女兒中五轉去另一間學校讀IB!現在留學英國! 另一個朋友仔讀中三, 也是中文問題, 全班只有幾個合格, 讀得幾辛苦!

回覆 wmpoon 的帖子

所以你意思係聖瑪加利中文唔夠好?還是佢中文太難?

回覆樓主:

小朋友本身升中前都係中文差又或者對中文興趣不高、定ST MARGARET 程度問題呢?

咁我又不太清楚了!

回覆 baby2baby 的帖子

我相信係前者, 通常英語能力高的小朋友, 都對中文興趣不大..... 我家小兒正是如此.
ST MAR 若果規定學生在高中中文合格才能升班, 就係想令學生知道中文同樣重要.

‹ 上一主題|下一主題